Hyppää sisältöön

Sterilisaatio vei naisen psykiatriselle osastolle – "Luulin pääseväni verikokeisiin, mutta sainkin tukun psykiatrisia diagnooseja"

Sanna Pohjaniemi joutui sterilisaation jälkeen viideksi vuodeksi sairauslomalle.

Sanna Pohjaniemi poistatti Essure-implanttinsa jo vuonna 2015. Sitä ennen oireet veivät hänet psykiatriseen hoitoon. Kuva: Sanna Pohjaniemi

32-vuotiaan Sanna Pohjaniemen elämä oli mallillaan syksyllä 2011. Hän oli mennyt äskettäin naimisiin, vaihtanut juuri työpaikkaa ja viihtyi hyvin työssään R-kioskin myyjänä.

– Olin jo vuosia aiemmin päättänyt, etten halua lapsia. Uuden ehkäisymenetelmän miettiminen tuli ajankohtaiseksi, kun kuparikierukka alkoi aiheuttaa hankalia oireita, Pohjaniemi kertoo.

Tuore aviopari päätyi sterilisaatioon ja uudehkoon Essure-menetelmään, koska operaatio tehtiin päiväkirurgiassa, ilman nukutusta ja sairauslomaa ei tarvittu. Toimenpiteessä naisen munanjohtimiin asennetaan pienet, kierrejousen näköiset implantit. Asennus meni hyvin, mutta sen jälkeen alkoi musta aika.

– Väsymys iski jo samana päivänä, lisäksi alkoi tulla erilaisia kipuja ympäri kroppaa. Vasempaan lonkkaan tuli niin kova kipu, että jalat lähtivät välillä alta. Kävin töissä, mutta en pystynyt liikkumaan tiskin takana. Illat ja vapaat vain itkin ja nukuin. Suoritin, en syönyt tai juonut, olin kuin zombi, Pohjaniemi kertoo.

Esimies passitti Pohjaniemen lääkäriin ja sairauslomalle. Olo ei kuitenkaan helpottunut, päinvastoin.

Blackout-kohtauksia

Alkoi vuosikausia kestänyt ravaaminen eri alojen lääkäreillä ja kuntoutuksissa. Sairausloma alkoi venyä ja diagnooseja kertyä. Pohjaniemellä todettiin muun muassa väsymysoireyhtymä CFS, erilaisia kipuja aiheuttava fibromyalgia ja autonomisen hermoston toimintahäiriö.

– Kunto huononi jatkuvasti. Kilpirauhas- ja aivolisäkehormonit heittelivät verikokeissa, samoin verensokeri ja verenpaine. Selkä ja niska olivat jumissa. Minulla oli blackout-kohtauksia, jolloin en osannut tankata autoa tai muistanut edes nimeäni. Kokeilin monia erilaisia lääkkeitä, mutta mistään ei ollut apua.

En osannut tankata autoa tai muistanut edes nimeäni.

Sanna Pohjaniemi

Pohjaniemi yritti pitää päänsä kasassa tekemällä käsitöitä. Hän virkkasi isoja ja pieniä mattoja sekä neuloi sukkia. Käsitöitä valmistui satoja.

– En jaksanut kuin istua sohvalla suurimman osan ajasta. Käsityöt olivat henkireikäni sairausloman ajan. Siinä joutui miettimään, laskemaan ja suunnittelemaan.

Kaksi viikkoa psykiatrisella osastolla

Vuonna 2015 Pohjaniemi pääsi Tampereen yliopistollisen keskussairaalan kuntoutustutkimukseen. Hän kävi poliklinikalla tapaamassa psykologia, sosiaalityöntekijää ja lääkäriä, joka ehdotti kahden viikon kuntoutusjaksoa psykiatrisella osastolla.

Pohjaniemi suostui, koska oletti, että hänet tutkittaisiin siellä mahdollisimman tarkkaan myös fyysisten oireiden osalta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Luulin pääseväni verikokeisiin ja muihin testeihin. Kun kyselin niiden perään, minulle sanottiin ettei sellaisia tehdä. Jouduin muiden potilaiden sekaan ja minua kohdeltiin mielenterveyspotilaana.

Jakson aikana Pohjaniemi kävi useita kertoja psykologin juttusilla. Diagnoosien määrä lisääntyi. Hänellä todettiin muun muassa määrittämätön kaksisuuntainen mielialahäiriö, elimellisoireinen toimintahäiriö, uniapnea, keskivaikea masennus ja sopeutumishäiriö.

Sopeutumishäiriö-diagnoosi tuli käsittääkseni siitä, etten sopeutunut sairauteeni vaan etsin siihen ratkaisua.

Sanna Pohjaniemi

Osastolla ollessaan Pohjaniemi alkoi myös ensimmäistä kertaa pohtia, voisiko oireilu johtua Essure-implanteista. Hän oli lukenut juuri ennen osastolle tuloaan Yle Uutisten jutun implanttien aiheuttamista ongelmista.

– Oireet täsmäsivät täydellisesti. Kun pohdin asiaa myös ääneen, sain varmaan tukun psykiatrisia diagnooseja lisää. Sopeutumishäiriö-diagnoosi tuli käsittääkseni siitä, etten sopeutunut sairauteeni vaan etsin siihen ratkaisua.

Vasemmalla Sanna Pohjaniemi ennen poisto-operaatiota, oikealla kolme kuukautta leikkauksen jälkeen. Kuva: Sanna Pohjaniemi

Gynekologit eri linjoilla

Pohjaniemen mukaan yksi hoitaja kuitenkin kuunteli häntä ja kannusti selvittämään syyt oireiden taustalla. Kun Pohjaniemi pääsi sairaalasta kotiin, hän varasi ajan gynekologille ja pyysi päästä operaatioon, jossa Essure-implantit poistettaisiin.

– En uskonut sokeasti, että oireeni katoaisivat implanttien poiston myötä. Ajattelin, että oireeni voivat johtua muustakin. Halusin kuitenkin poistattaa ne ja katsoa, mitä tapahtuu.

Mäntässä Pirkanmaalla asuva Pohjaniemi sai yksityiseltä puolelta lähetteen ja pääsikin nopeasti poliklinikalle Jokilaakson sairaalaan Jämsään. Siellä vastaanotto oli kuitenkin tyly.

– Gynekologi oli sitä mieltä, ettei Essure voi missään nimessä aiheuttaa oireita. Tiesin kuitenkin, että Essure sisältää nikkeliä jolle olen allerginen. Sen jo yksin olisi pitänyt estää asennus alunperinkin. Minulta mureni pokka ja aloin itkeä.

Lääkäri tutki Pohjaniemen ja päätti lopulta, että kohtu on poistettava suurehkon myooman vuoksi. Essure-implantit voitaisiin poistaa samalla.

Poistoleikkaus vei vaivat

Pohjaniemi pääsi leikkaukseen helmikuussa 2016. Hän sanoo, että muutos oli havaittavissa heti nukutuksesta heräämisen jälkeen.

– Kuulin, näin ja ymmärsin, mitä ihmiset ympärilläni puhuvat. Olo oli aivan epätodellinen, kun huomasin muutoksen. Hoitajatkin olivat ihmeissään, kun tarvitsin särkylääkkeitä vain pari päivää.

Jälkikäteen Pohjaniemi kuuli, että implantit poistanut lääkäri oli tehnyt niistä haittailmoituksen.

Olon koheneminen jatkui. Essuren asennuksesta alkanut turvotus laski ja liikunta alkoi maistua. Pohjaniemi aloitti lenkkeilyn ja spinningin kolmen viikon kuluttua leikkauksesta.

– Kaikki tuntui niin kevyeltä. Muutos oli todella radikaali. Elämäni oli vuosia eräänlaisessa pause-tilassa, jonka poistoleikkaus lopetti.

Diagnoosit kumottiin

Viisi vuotta kestänyt sairausloma päättyi huhtikuussa 2016, kun Pohjaniemi meni takaisin töihin R-kioskin tiskille.

– Pää oli aivan terävä. Muistin automaattisesti esimerkiksi sen, millaista tupakkaa eräs asiakas polttaa.

Valtaosa Pohjaniemen saamista diagnooseista on kumottu. Pohjaniemi näyttää lääkärinlausuntoa, jossa lukee, että Essure-implantit ovat suurelta osin olleet oireilun takana. Esimerkiksi kaksisuuntainen mielialahäiriö ja CFS ovat lääkärinlausuntojen mukaan korjaantuneet. Lausunnot on kirjoittanut kaksi eri lääkäriä.

Pohjaniemi uskoo kärsineensä jonkinlaisesta metallimyrkytyksestä. Myös lääkärinlausunnoissa pidetään todennäköisenä, että Essure on aiheuttanut hänen elimistöönsä jatkuvan tulehdustilan, joka puolestaan on aiheuttanut monimuotoiset oireet.

Olo oli aivan epätodellinen, kun huomasin muutoksen.

Sanna Pohjaniemi

Pohjaniemi toivoo, että TAYS poistaisi diagnoosit pois myös Omakanta-palvelusta. Hän on huomannut, että psykiatriset diagnoosit haittaavat muiden vaivojen hoitoa.

– Kun olen mennyt kipeän polven takia terveyskeskukseen, Omakannan teksti alkaa että kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava potilas tulee kipeän polven kanssa.

Yle kertoi torstaina, että Essure-implantit on poistettu jo kymmeniltä naisilta Suomessa vaikeiden oireiden vuoksi. Poisto-operaatiot ovat alkaneet yleistyä tänä vuonna. Niitä on tehty esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Myös esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa Essure-menetelmän käytöstä keskustellaan tarkkaan potilaan kanssa ja riskit kerrotaan.

Lääkeyhtiö Bayer lopetti valmisteen myynnin aiemmin tänä kesänä vähäiseen kysyntään vedoten. Valmiste on tällä hetkellä myyntikiellossa EU:n alueella.

Sanna Pohjaniemen toipuminen jatkuu edelleen, vaikka suurin osa oireista onkin poistunut tai vähentynyt selvästi. Esimerkiksi hänen sokeriarvonsa ovat korjaantuneet vasta viimeisen puolen vuoden aikana. Pohjaniemi toivoo, että mahdollisimman moni implantteihin tyytymätön pääsisi poisto-operaatioon.

.
.