Naistenklinikalla kiireellisiä sisäilmaongelmia – Henkilöstö syyttää HUSia tiedon pimittämisestä

Ylen haltuunsa saamasta muistiosta selviää, että Naistenklinikka on määritelty yhdeksi kiireellisimmistä korjauskohteista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Naistenklinikka (HUS)
Potilassänkyjä Naistenklinikalla
Antti Kolppo / Yle

Naistenklinikka on määritelty yhdeksi hankalimmista sisäilmakohteista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Tämä käy ilmi Ylen haltuunsa saamasta muistiosta, jonka HUS-kiinteistöt Oy on tehnyt keväällä.

Muistiossa todetaan, että esimerkiksi Naistenklinikan A-osa kaipaa peruskorjausta. Muina hankalina kohteina mainitaan muun muassa Kätilöopiston sairaala, Lastenklinikka ja Jorvin sairaala.

Naistenklinikalla kätilönä työskentelevä Laura Häggblom kertoo, että työntekijät ovat epäilleet jo pidemmän aikaa sairaalan A-osassa olevan ongelmia.

– Ihmiset oireilevat ympäri taloa, eniten oireillaan tietysti remontoimattomissa osastoissa. Henkilökunta on tässä pidemmän aikaa epäillyt, että A-siivessä on ongelmia, mutta työnantaja ei ole antanut meille vahvistusta.

HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.
HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.Mårten Lampén / Yle

Naistenklinikalla akuutteja ongelmia

Kätilö Häggblom kertoo saaneensa oireita huonosta sisäilmasta niin Kätilöopistolla, Jorvissa kuin Naistenklinikallakin. Huhtikuussa hän siirtyi Kätilöopistolta työskentelemään Naistenklinikan remontoituun osaan.

Oireet ovat helpottaneet, mutta näin ei ole käynyt kaikkien työntekijöiden kohdalla.

– On jopa työntekijöitä, jotka eivät pysty olemaan töissä edes remontoiduissa tiloissa, Häggblom kertoo.

HUS-Kiinteistöt Oy:n muistiossa on erikseen listattu kohteet, joissa on vuoden 2017 alussa havaittu ”akuutteja sisäympäristöongelmia”. Näitä ovat muun muassa jo suljettavaksi määrätty Kätilöopisto, Naistenklinikan A-siiven kolmas kerros, Syöpätautien klinikka sekä Jorvin sairaalan lastenosasto ja leikkausosasto.

Ihmiset ovat vihaisia siitä, että yhä uudet sairastuvat. Käytetään jopa sanontaa, että työnantaja sairastuttaa henkilökuntaa.

Laura Häggblom, kätilö

Toimialajohtaja Seppo Heinonen Hyksin Naistentaudeista ja synnytyksistä toteaa, että Naistenklinikan A-osaa on jo aiemmin tutkittu.

– Sieltä on tähän saakka ollut sellainen tieto, että kaikki näytteet ovat olleet puhtaita, eikä mitään ole osoitettavissa. Nyt ilmeisesti jotakin huollettavaa on, mutta minulla olevan alustavan tiedon mukaan ne ovat aika paikallisia (ongelmia) ja saadaan kuntoon, Heinonen summaa.

Kätilöopiston synnytykset aiotaan yhä siirtää Naistenklinikalle

Asian tekee erityisen ongelmalliseksi se, että Naistenklinikka jää pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi, kun Kätilöopisto suljetaan. Keväällä kerrottiin, että Kätilöopisto suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Tarkoituksena on ollut, että Kätilöopisto suljetaan lokakuussa, ja Kätilöopiston synnytykset siirretään Naistenklinikalle ja Espoon sairaalaan.

Toimialajohtaja Heinonen vakuuttaa, etteivät nyt Naistenklinikalta paljastuneet ongelmat estä Kätilöopiston synnytysten siirtämistä sairaalaan.

– Naistenklinikan L-siipi on täysin uutta tilaa, ja ensi vuoden alussa Espooseen tulee täysin uutta tilaa. Ne ovat sellaisia tiloja, joissa sisäilmaongelmia ei pitäisi olla, sikäli kun se ylipäänsä on vältettävissä, Heinonen toteaa.

Seppo Heinonen, toimialajohtaja
Seppo Heinonen, toimialajohtajaAntti Kolppo / Yle

Heinonen kertoo, että parhaillaan Naistenklinikalla tehdään kunnostustöitä lapsivuodeosastolla, johon Kätilöopiston toimintoja tullaan siirtämään.

– Siellä tehdään kunnostustöitä ennen kuin Kätilöopiston väki muuttaa sisälle. Naistenklinikan vanhan osan osastojen kosteat tilat kunnostetaan, ilmanvaihtoa vähän tehostetaan ja pintavikoja huolletaan.

"Huhuja liikkuu ja pelot kasvavat"

HUS-Kiinteistöt Oy:n muistioon on keväällä kirjattu, että HUSin korjausvelka-arvio on lähes 900 miljoonaa euroa. Muistion mukaan Naistenklinikan osuus on noin 70 miljoonaa euroa.

Muistio on esitelty kesäkuussa HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnalle. HUS tiedotti torstaina, että se järjestää ensi viikon tiistaina henkilökunnalle tiedotustilaisuuden Naistenklinikan sisäilmaselvityksen tuloksista.

Kätilö Laura Häggblom kertoo henkilöstön olevan pettynyt siihen, ettei asioista ole puhuttu aiemmin, vaikka ongelmista on tiedetty jo keväästä asti.

– Mielestäni työnantajan olisi pitänyt jo keväällä ottaa aktiivisempi linja. Juuri sen takia huhuja liikkuu ja pelot kasvavat kun ei tiedetä, mikä on tilanne. Kyllä tässä valitettavasti aika monelta henkilöltä on luottamus mennyt, Häggblom toteaa.

Höggblom kertoo ilmapiirin työntekijöiden keskuudessa olevan suorastaan vihainen.

– Ihmiset ovat vihaisia siitä, että yhä uudet sairastuvat. Käytetään jopa sanontaa, että työnantaja sairastuttaa henkilökuntaa.