Yle Barcelonassa: Barcelona yrittää jo palata normaalielämään, mutta La Ramblalla on toisin

Barcelonan terrori-isku suunnattiin suoraan kaupungin elämäniloiseen sydämeen, kirjoittaa Ylen toimittaja Espanjassa Jyrki Palo.

Barcelona
Ihmisiä suljetulla alueella Barcelonassa perjantain vastaisena yönä.
Ihmisiä suljetulla alueella Barcelonassa perjantain vastaisena yönä.Lluis Gene / AFP

BarcelonaKeskiyöllä sadat ihmiset odottivat pääsyä hotelleihinsa tai koteihinsa Barcelonan keskustassa. Poliisi piti La Rambla -katua ja sen yläpäässä olevaa Katalonia-aukiota edelleen tiukasti suljettuina.

Vasta puoli kahdelta väkeä alettiin päästää alueelle, pienissä ohjatuissa ryhmissä.

Öinen, autio Rambla oli aavemainen. Tavallisesti auki olevat kioskit, baarit ja liikkeet oli suljettu, poliisiteipit estivät pääsyn kadun keskiosaan.

Suuri rikospaikka oli yhä osittain siivoamatta, ruhjoutunut polkupyörä kumossa puun juurella - ja aivan hotellin oven kohdalla lojui maassa valkoisen pakettiauton moottorin suojaritilä ja kappale puskuria.

Poliisien hermostuneisuudesta voi aistia, että tilanne ei ole ohi. Ambulanssien sireenit kaikuivat jatkuvasti yössä jossakin.

Ja hotelliin päästyä alkoi kännykkä kilistä: uusi terrori-isku oli tapahtunut Cambrilsissa, lomakohteessa runsaan sadan kilometrin päässä Barcelonasta rannikkoa eteenpäin.

Katalonian poliisi ilmoitti surmanneensa Cambrilsissa viisi iskun tekijää. Yliajon uhriksi joutui Cambrilisissa kuusi ihmistä, joista kaksi loukkaantui vakavasti.

La Rambla - Barcelonan sydän

La Rambla on esplanadityyppinen, pitkä katu, joka vie Katalonia-aukiolta meren rantaan. Se on aina tulvillaan turisteja, maailman eri kolkista, tuhansittain. Kaikki Barcelonassa kävijät kulkevat jossain vaiheessa Ramblaa.

Yläpäässä on leveä suojatie, joka vie kohti aukiota. Suojatien kohdalla on paksu, kivinen lyhtypylväs - mutta juuri pylvään toisella puolella on pakettiauton mentävä avoin tila.

Siitä auto oli tullut Ramblan reunoilla kulkevien katujen väliin, kävelyalueelle, hiukan kello 17 jälkeen torstaina iltapäivällä, kun elämä Ramblalla oli vilkkaimmillaan.

Eräät silminnäkijät kertovat nähneensä ihmisten ja polkupyörien lentävän ilmassa, kun auto törmäsi ensimmäisiin uhreihin. Se kulki ihmisjoukossa puolisen kilometriä ja pysähtyi tiettävästi vasta Liceu-oopperatalon luona.

Silminnäkijät sanovat auton mutkitelleen osuakseen mahdollisimman moniin ihmisiin. 13 kuollutta. Toistasataa loukkaantunutta, joista 15 hyvin vakavasti.

Hotellin portieri kertoo, että asukkaat, joiden ikkunat antoivat Ramblalle, olivat kuvanneet näkyä kammottavaksi. Kaikkialla maassa makaavia vaikeroivia uhreja, joukossa lapsia.

Espanjan radiokanavat lopettelivat suoria lähetyksiään puoliyön jälkeen kertomalla, että Barcelona on palaamassa normaalielämään.

Rikospaikalla niin ei ollut. Poliisit partioivat suljettua Ramblaa.

Aamulla hiljennytään kunnioittamaan uhreja

Järkyttävän teon todistanut kaupunki ympärillä oli oudon hiljainen. Mistään ei kuulunut naurunremakoita, ei musiikkia, ei hilpeää huutelua, ei oikeastaan edes puheensorinaa.

Poliisi tiedotti pidättäneensä Barcelonan terroriteosta kaksi epäiltyä ja ampuneensa yhden. Cambrilsissa ammuttiin viisi. Mutta onko heitä vielä jäljellä?

Moni varmasti miettii myös mitä tästä eteenpäin. Kauanko kestää ennenkuin Rambla taas on värikäs ja kuohuva, täynnä elämää janoavia ihmisiä maailman joka kolkasta ?

Muutama minuutti jälkeen aamukolmen ilmestyivät kaupungin puhtaanapitoautot Ramblalle pesemään pois rikoksen jälkiä. Täytyyhän kaupungin kuuluisan valtimon palata ennalleen.

Perjantaina puoliltapäivin Ramblalle ja Katalonia-aukiolle odotetaan paljon väkeä, kun pidetään hiljainen hetki uhrien kunnioittamiseksi ja terroriteon tuomitsemiseksi.

Lue myös:

Vaikuttaako terroriuhka matkailuun? Näin turvatoimet näkyvät lomailijoille Pariisissa, Lontoossa ja Berliinissä