Jo kerran tuhotun suurmusikaalin ensi-ilta lähestyy: Satu Sammosta on säveltäjänsä viimeinen teos – koska "sävellykset kelpaavat, mutta niistä ei makseta mitään"

Pohjalaismurteen taitaja, Rehupiiklesin entinen johtohahmo Joose Tammelin uhoaa, että on säveltämisensä säveltänyt. Nyt valmistuvan Kalevala-teoksen hän tuhosi suutuspäissään 1985 ja sävelsi uudelleen.

Kalevala
Joose Tammelin Satu Sammosta -musikaalin harjoitusleirillä.
Kun Joose Tammelin lukee Kalevalaa, se kääntyy musiikiksi hänen päässään. Näin sai alkunsa Satu Sammosta -musikaali.Mirva Ekman / Yle

Joose Tammelin istuu hämärän juhlasalin keskellä Jalasjärven koulukeskuksessa ja ohjaa lavalla seisovia kalevalaisittain pukeutuneita näyttelijöitä. Taustalla Jalas Chamber lämmittelee harjoitusvetoa varten Väinämöistä esittävän Juha Uusitalon kanssa.

Satu Sammosta -suurmusikaali on valmistumassa vihdoin, mutta polku ei ollut aivan kivetön.

Tammelin kirjoitti Kalevala-aiheisen sävellyksen jo 1985, mutta tuhosi teoksen suutuspäissään. Kesällä 2014 jonkinlainen Lönnrotin haamu alkoi kuitenkin kummitella hänelle.

– Kirjoitin pari osaa koneelle ja yllätyin itsekin, että mistähän tämän muistan. Sitten mopo karkasi käsistä. Kun niin sanottu tavis lukee vaikka The Timesia, hän lukee englantia ja se kääntyy suomeksi hänen päässään. Kun minä olen lukenut Kalevalaa, se on kääntynyt musiikiksi päässäni, ei se sen kummempaa ole.

Joose Tammelin ohjaamassa Satu Sammosta -musikaalin harjoitusta.
Joose Tammelin kirjoitti Kalevala-aiheisen sävellyksen jo 1985, mutta hän tuhosi teoksen suutuspäissäänMirva Ekman / Yle

Joose Tammelin on jalasjärveläinen opettaja, joka on säveltänyt muun muassa joululauluja sekä Requiemin Vaasan Kuorofestivaaleille, kääntänyt Aku Ankan pohjalaismurteelle ja toiminut Rehupiiklesin keulahahmona.

Säveltäminen on Tammelinille "ominta omaa" ja se lukee kuulemma hänen tähtikartassaankin. Tulevaisuus näyttää kuitenkin aavistuksen sumealta sen puolesta, ettei hän aio jatkossa välttämättä säveltää, eikä murrekääntäminenkään häntä enää kiinnosta.

Absurdi brittihuumori kiehtoo

Marraskuussa ensi-iltansa saava Satu Sammosta on musikaali, jossa on mukana 64-henkinen Jalas Chamber -orkesteri, lähes 50-henkinen kuoro, seitsemän solistia ja tanssijoita. Joose Tammelin kertoo ohjanneensa Satu Sammosta -musikaalin Monty Python -hengessä. Hän sanoo pitävänsä absurdista tavarasta, ja näytelmään on sijoitettu yksityiskohtia brittihuumorin keulakuvasta.

– Kalevala ei kerro, minkä takia Ilmarinen teki Sammon Pohjolassa orjien eikä Pohjolan miesten kanssa. Minä olen sen selittänyt Monty Python -hengessä niin, että he olivat urheilijoita. Suomalaisilta urheilijoilta pettää aina sekä kunto että asenne. Niinpä Louhi toteaa näistä jätkistä, että älkää menkö tielle, kun ei teistä oo mihinkään, kiertäkää vaan kehää ja pelatkaa tuota mölökkyä, Tammelin selittää.

Jalas Chamber harjoittelemassa Satu Sammosta -musikaalia Jalasjärvellä Väinämöistä esittävän Juha Uusitalon kanssa.
Jalas Chamber harjoittelemassa Satu Sammosta -musikaalia Väinämöistä esittävän Juha Uusitalon kanssa. Mirva Ekman / Yle

Tammelin ei halua ottaa asioita liian vakavasti. Hänen mielestään esimerkiksi oopperat ovat totisia ja useimmat niistä vielä alkoholisoivat.

Katsoin joskus telkkarista Savonlinnan Kullervoa, ja ajattelin, että on niin mustanharmaata vetoa, että porukka on kymmenessä minuutissa baaritiskillä.

Joose Tammelin

– Katsoin joskus telkkarista Savonlinnan Kullervoa ja ajattelin, että on niin mustanharmaata vetoa, että porukka on kymmenessä minuutissa baaritiskillä. Ennen väliaikaa. Meillähän aina, kun joku kuolee, pastori toteaa, kun ei muuta keksi, että vainaja oli niin huumorintajuinen. Niin kauan kun minä oon elossa, niin kauan on virne, Tammelin maalailee.

Murteen kanssa ei kiinnosta enää pelata

Joose Tammelin on käynyt koulunsa Jalasjärvellä. Hän sanoo muistavansa jotakin siitä, minkälaista oli olla kakarana koulussa.

– Totta kai tämän päivän vanhat juhlasalit, jotka näyttivät silloin ruotsinlaivoilta, ovat nyt tulitikkuaskeja. Joulunäytelmässä olin saapasjalkakissa joka ontuu, mutta en minä siitä matematiikasta mitään muista.

Tammelin ei tunnusta haaveilleensa ammatista musiikin ja kulttuurin parissa vielä lapsena. Haaveammatti oli tuolloin sama niin kuin monella muulla.

– Niin kuin nyt tympeät ja persoonattomat kakarat [haaveilevat] – palomies.

Joose Tammelin ohjaamassa Satu Sammosta -musikaalin harjoitusta.
Tammelin on omien sanojensa mukaan erakoitunut, eikä viihdy enää julkisuudessa.Mirva Ekman / Yle

Tammelin sanoo palanneensa Jalasjärvelle "kotia kuolemaan". Tällä hetkellä hän kunnostaa vaimonsa kanssa omaa lapsuudenkotiaan. Pohjalaisuus ei Tammelinin tekemisissään hänen mukaansa näy ja ajat pohjalaismurrekäännöksillekin ovat takana.

Rehupiiklekset ja käännösajat on ohitte. Aika aikaansa kutakin - mä olen yksinkertaisesti kyllästynyt.

Joose Tammelin

– Kavahdan nurkkapatriotismia, enkä halua enää edes murteen kanssa pelata. Rehupiiklekset ja käännösajat on ohitte. Aika aikaansa kutakin – mä olen yksinkertaisesti kyllästynyt.

Säveltäjänä kuin Batman

Tammelin sanoo, että häntä ei huvita olla julkisuudessa tai liikkua ihmisten edessä ja hän on sanojensa mukaan erakoitunut. Vuonna 2016 hän jätti sanomalehti Pohjalaisessa testamentin (siirryt toiseen palveluun), missä hän sanoo vetäytyvänsä julkisuudesta ja antavansa viimeisen haastattelunsa. Tämän jälkeen Satu Sammosta -musikaali nytkähti kuitenkin isolla pyörällä liikkeelle ja miehen on täytynyt osittain nielaista sanansa takaisin.

Testamentissa hän totesi myös, että musikaali Kalevalasta on todennäköisesti hänen viimeinen sävellyksensä.

– Jos haluaisin vielä kirjoittaa, mun pitäisi lähteä metsään. Kun ympäristö on mielenkiinnoton ja latteuksia ja mitättömyyksiä täynnä, pitäisi mun päästä tästä kaikesta pakoon. Eli en mä enää sävellä. Mutta en ole katkera, jos joku niin luulee, olen pikemminkin hapan. Että sävellykset kelpaa, mutta niistä ei makseta mitään – selvä, mä poltan ne, Tammelin lataa.

Että sävellykset kelpaa, mutta niistä ei makseta mitään – selvä, mä poltan ne.

Joose Tammelin

Tammelin sanoo kuitenkin, että koska hänellä on ihana vaimo ja ihana koti, olisi oikeanlaisen inspiroivan pakopaikan löytäminen äärimmäisen vaikeaa.

– Voisin lähteä johonkin Euroopan halpamaahan, ei tarvitsisi mennä kuin Latviaan asti, kun siellä voisi elää herroiksi. En muutenkaan halua keskustella Juha Sipilän tai Donald Trumpin menemisistä, ne ei kiinnosta mua pätkääkään. En halua ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Säveltäminen tekee minusta Batmanin – kun mua kaiket päivät ja illat häiritään, sävellän öisin. Koska käyn päivisin töissä, ei se onnistu, Tammelin lopettaa.