S-ryhmä poistaa Otto-automaatit tiloistaan – Korvaa ne omalla verkostollaan, määrä voi jopa kasvaa

S-ryhmä tuo kympin setelit verkostonsa automaatteihin. Kaupparyhmä kertoo saaneensa paljon palautetta, jos käteisautomaatti on poistunut sen liiketiloista.

pankkiautomaatit
mies pankkiautomaatilla
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Otto-käteisautomaattien verkosto muuttuu merkittävästi, kun S-ryhmä on irtisanonut jo parisataa ja aikoo irtisanoa loppujenkin noin sadan tiloissaan olevan Otto-automaatin sopimukset. S-ryhmä tuo tilalle omat Nosto-automaattinsa yhteistyökumppanin kanssa.

Automatia Pankkiautomaatit kertoo saaneensa S-ryhmältä ilmoituksen, jolla S-ryhmä irtisanoo yhteistyön Otto-käteisautomaattien sijoittamisessa.

Automatia kertoo joutuvansa poistamaan Otto-automaatit S-ryhmän tiloista ja tekemään sen vuoksi Otto-automaattien verkostoon merkittäviä muutoksia lähikuukausien aikana. S-ryhmän tiloistaan irtisanomat automaatit pyritään sijoittamaan uusiin paikkoihin.

– S-ryhmä on irtisanonut tähän mennessä kaksi kolmasosaa tiloihinsa sijoitetuista noin 300 Otto-automaatista, jotka joudumme irtisanomisten myötä poistamaan. Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin siten, että muutoksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa Otto-automaattien käyttäjille, toimitusjohtaja Marko Vilo Automatiasta sanoo tiedotteessa.

Vilo kertoo Ylelle, että S-ryhmä on irtisanonut sopimuksen yksipuolisesti. Irtisanominen ei kuitenkaan tullut Automatialle yllätyksenä. Vilo ei ota irtisanomisen syihin kantaa.

Otto-automaatteja on kaikkiaan lähes 1400.

S-ryhmä korvaa automaatit Nosto-verkostolla

SOK:n taloudesta ja rahoituksesta vastaava johtaja, CFO Jari Annala kertoo, että kaupparyhmä aikoo korvata Otto-automaatit omalla Nosto-automaattiverkostollaan, joka toteutetaan yhteistyökumppani Nokas CMS:n kanssa. Automaattien asentaminen alkaa viikolla 38 eli syyskuun puolivälin jälkeen.

Vastoin yleistä luuloa käteinen on yllättävän suosittu maksuväline edelleen.

SOK:n talousjohtaja Jari Annala

Yhteistyökumppanin kanssa toteutettavan verkoston automaatit tulevat korvaamaan Otto-automaatit S-ryhmän tiloissa. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi S-marketit, Prismat, ABS-asemat ja Sale-myymälät.

Annala kertoo Ylelle, että aiemmassa mallissa käteisautomaattien määrä on huolestuttavasti vähentynyt vuosien varrella. S-ryhmä on saanut asiakkailtaan paljon palautetta, varsinkin jos automaatti on poistunut ryhmän liiketiloista. S-ryhmässä halutaan enemmän valtaa siihen, missä automaatteja on ja kuinka paljon.

Uudella yhteistyökuviolla halutaan Annalan mukaan pitkäjänteisesti varmistaa käteisautomaattipalveluiden saatavuus ryhmän asiakkaille.

– Vastoin yleistä luuloa käteinen on yllättävän suosittu maksuväline edelleen. Päivittäistavarakaupassa lukumäärällisesti noin kolmannes tapahtumista on käteistapahtumia.

Lue myös: S-ryhmä hyvästelee Otto-automaatit – "Olemme olleet pitkään huolissamme"

Automaattien määrä voi jopa kasvaa

SOK:n Annala lupaa, että muutos ei aiheuta asiakkaille lisäkustannuksia.

– Toimipaikkoihimme lähiaikoina ilmestyvät Nosto-käteisautomaatit ovat kustannuksiltaan yhdenvertaisia muihin käteisautomaatteihin verrattuna. Kuluttajalle ei aiheudu lisäkuluja automaatin käytöstä. Automaatit toimivat kaikkien pankkien korteilla ja niistä saa tuttujen 20 ja 50 euron setelien lisäksi asiakkaiden toivomusten mukaisesti kymmenen euron seteleitä, Annala kertoo.

Annalan mukaan he aikovat korvata kaikki poistuvat 300 Otto-automaattia, tosin tapauskohtaista harkintaakin voi olla.

– Lähtökohta on että vähän enemmänkin niitä tulee. Asiakaskäyttäytymisen perusteella voimme sijoittaa automaatteja toiveiden mukaan, Annala sanoo.

Kaupparyhmän mukaan taustalla on myös Finanssivalvonnan pankeille antama uusi käteisnostotapahtumia koskeva ohjeistus. Sen mukaan pankin on määritettävä koko EU:n kattava hinnoittelu asiakkaan käteisnostoille. Kustannus asiakkaalle on riippumaton siitä, missä tai miltä käteisautomaatilta asiakas rahaa nostaa.

Lue myös

Torille lähdetään käteistä taskussa – kortti kelpaisi yhä useammalla kojulla (4.8.2017)

Milloin viimeksi nostit rahaa pankkiautomaatista? Monikaan suomalainen ei sitä enää muista (22.5.2017)

Muokattu 09.30: Päivitetty S-ryhmän tiedoilla