Supon erikoistutkija: Espanjan iskut vahvistavat, että turvallisuusuhka Euroopassa on olemassa ja akuutti

Espanjan tapahtumilla ei toistaiseksi näyttäisi olevan kytköksiä Suomeen.

terrorismi
Poliisit partioivat La Ramblalla päivä terrori-iskujen jälkeen Barcelonassa
Poliisit partioivat La Ramblalla päivä terrori-iskujen jälkeen Barcelonassa.Javier Soriano / AFP

Terrorismin uhka Euroopassa on edelleen akuutti, arvioi erikoistutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisista. Hänen mukaansa Espanjan tapahtumat ovat osoitus vallitsevasta tilanteesta.

Torstaina Barcelonan La Ramblan kävelykadulla tehdyssä terrori-iskussa kuoli 13 ja loukkaantui noin sata ihmistä. Myöhemmin torstain ja perjantain välisenä yönä tapahtui toinen isku, jonka poliisi pysäytti. Viisi hyökkääjä kuoli poliisin luoteihin ja seitsemän ihmistä loukkaantui.

Pekka Hiltusen mukaan iskut todistavat, että turvallisuusuhka kohdistuu samantyyppisiin kohteisiin kuin tähänkin asti. Näiden joukossa ovat muun muassa turistikohteet ja yleisötapahtumat.

– Tämä ainoastaan vahvistaa sitä, että turvallisuustilanteessa ei ikävä kyllä ole tapahtunut muutosta positiiviseen, vaan uhka on edelleen olemassa ja akuutti.

Supo nosti terrorismin uhka-arviota Suomessa alkukesällä. Kesäkuussa annettu uhka-arvio on edelleen voimassa, kerrotaan suojelupoliisista.

Supon mukaan Espanjan tapahtumista ei ole toistaiseksi tullut ilmi yhteyksiä Suomeen.

Hiltunen ei usko, että viranomaiset tiesivät iskusta etukäteen

Hiltunen kertoo, että Espanjalla on perinteisesti ollut kohtuullisen korkea uhkaprofiili terrorismin suhteen.

– Maassa on isketty aiemminkin. On ollut tiedossa yleisestikin, että turistikohteisiin kohdistuu terrorismin uhka.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kerrotaan varoittaneen (siirryt toiseen palveluun) Barcelonan iskusta etukäteen. Hiltusen mukaan Espanjan viranomaisilla ei todennäköisesti ole ollut etukäteistietoa iskusta.

– Mikäli Espanjan viranomaisilla olisi ollut tarkka tieto, jolla olisi pystytty tekijät identifioimaan ja paikka ja aika tunnistamaan, olisi tämä isku varmasti estetty.

Hiltunen ei kuitenkaan osaa arvioida, mitä tietoja Espanjan viranomaisilla tarkalleen ottaen on ollut.

Kahden iskun välistä yhteyttä vaikea arvioida

Hiltusen mukaan Barcelonan ja Cambrilsin kahdesta erillisestä iskusta ei voi vetää vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Emme vielä tiedä, onko kyseessä ollut kaksi erillistä ryhmää, joista toisen toiminta on laukaissut toisen toiminnan ehkä aiemmin kuin oli suunniteltu, vai oliko tämä yhdessä koordinoitu isku.

Isis on ilmoittanut ottavansa vastuun Espanjan iskuista. Hiltunen korostaa sitä, että ilmoituksen todenperäisyys selviää vasta, kun viranomaistutkinnat etenevät.