1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaali streamataan kotisohville – Konsertteja, suopunginheittoa ja ajankohtaista keskustelua

Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali "Ijahis idja" alkaa tänään perjantaina Inarissa.

Yle Sápmi
Ijahis idja 2014.
Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja vuonna 2014.Eljas Niskanen / Yle Sápmi

Ijahis idja – alkuperäiskansojen musiikkifestivaali streamataan kotikatsojille myös tänä vuonna.

Tapahtuma järjestetään Inarin kirkonkylällä tulevana viikonloppuna 18.–20.8. Stream-lähetyksen viikonlopun tapahtumista tuottavat yhteistyössä Yle Sápmi ja Saamelaisalueen koulutuskeskus.

Kaikki viikonlopun stream-linkit löytää vaivattomasti täältä.

Ijahis idja -streamin aikataulu ja erillislinkit

Perjantain urheilukilpailut: Suopunkisprintti 18.00–20.30

Perjantain konsertti 21.00–00.30

  • 21.00 Ravggon
  • 22.15 ÁRA
  • 23.30 Biru Baby

Lauantain Yle Sápmi -areena 15.00–16.30

Lauantain urheilukilpailut: Suopunginheitto 18.30–20.00

Lauantain konsertti 20.00–00.30

  • 20.00 Cheinesh Baitushkin
  • 21.00 Marja Mortensson
  • 22.15 Wimme & Rinne
  • 23.30 SlinCraze

Ijahis idjan iltakonsertin juontavat perjantaina Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Aslak Uula Länsman ja lauantaina** Xia Torikka ja **Anna Lumikivi. Yle Sápmin toimittajat juontavat stream-lähetyksessä konserttien väliset tauot.

Musiikkia, urheilua ja ajankohtaista keskustelua

Ijahis idja on alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma, joka on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 lähtien. Tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali.

Nyt 14. kertaa järjestettävän Ijahis idjan ohjelma on laaja ja monipuolinen. Kaksipäiväinen tapahtuma koostuu muun muassa musiikkikonserteista, suopunginheittokilpailuista, seminaareista ja markkinoista.

Aslak Paltto
Yle Sápmi

Ijahis idjassa järjestetään viime vuoden tapaan myös Yle Sápmi -areena -keskustelutilaisuus. Tänä vuonna areenassa keskustellaan vaikuttamismahdollisuuksista ja queersaamelaisten tilanteesta.

"Politiikka ja barrikadit – vaikuttamisen mahdollisuudet 100-vuotisessa Suomessa" -keskusteluun osallistuvat taiteilija ja aktivisti Jenni Laiti sekä Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. "Queer Sápmi, sukupolvet ja solidaarisuus" -keskusteluun ottavat osaa kulttuurityöntekijä ja teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff sekä Inarin Sápmi Priden järjestäjä Anne Olli. Keskustelut käydään saameksi.

yle sápmi areena
Yle Sápmi -areena käsitteli vuonna 2016 muun muassa etnostressiä.Yle Sápmi

Sekä perinteisen että modernin musiikin taitajia

Ijahis idjan teemana on tänä vuonna "Juoigansuopmanat" (suom. Joikumurteet), jolla tapahtuma tuo esiin saamelaisten värikkään vokaalimusiikkilajien kirjon.

Teema on ajankohtainen, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta saamelaisten ensimmäisestä yhteispohjoismaisesta kokoontumisesta, jota juhlittiin myös helmikuussa saamelaisten kansallispäivän aikaan Trondheimissä monipäiväisin juhlamenoin.

Ijahis idja tarjoaa kattavan kattavan läpileikkauksen saamelaiseen musiikkikulttuuriin. Perjantain ja lauantain iltakonserteissa esiintyvät muun muassa saamelaisartistit Ravggon, ÁRA, Biru Baby, Marja Mortensson, Wimme&Rinne ja SlinCraze Suomesta, Norjasta ja Ruotsista. Viimeisen konsertin päätyttyä päälavalla jatkaa DJ.

Slincraze
Ijahis idjan pääkonsertin lauantai-iltana päättää saamelainen rap-artisti Slincraze Norjan puolelta.Ijahis idja-festivála

Lauantaisessa Juoigansuopmanat-teemakonsertissa puolestaan esiintyy iso joukko saamelaisen joikuperinteen taitajia, hekin kotoisin ympäri laajan Saamenmaan.

Konsertissa esiintyvät Simon Issát Marainen, Marja Mortensson, Anders Nils Eira, John Máhtte Utsi, Åse Margget Anti, Johan Andreas Andersen, Wimme Saari, Petra Magga-Vars, Nils-Heikki Paltto, Anna Morottaja ja Anna Lumikivi.

YLE/Vesa Toppari
Joikaaja Wimme Saari on kotoisin Suomen Käsivarresta.

Lisäksi lavalla nähdään sekä Ijahis ija násttážat -nuortenkonsertissa perjantaina että iltakonsertissa lauantaina tämän vuoden alkuperäiskansavieras Cheinesh Baitushkina.

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaismuseo Siida, Inarin kunta, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Hotelli Kultahovi.

Lue seuraavaksi