1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kun Suomen yksi suosituimmista käsikirjoittajista tekee merkityksellisen draaman, pystyy hän taas kirjoittamaan junttikomedian Napapiirin sankareista

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen vie eteenpäin julkista keskustelua elokuva-alan konfliktitilanteista.

kulttuuri
Jussi Vatanen
Tähtihetkessä puhuttiin Napaiirin sankarit 3 -elokuvan tekemisen haasteista.

Napapiirin sankarit 2 oli kriitikoiden riepottelema elokuva, joka jälleen kerran veti massat teatteriin. Kolmannen osan kirjoittaminen ei ollut aiemmat sarjan elokuvat kirjoittaneelle Pekko Pesoselle helppoa. Käsikirjoittaja avautui vastikään Image-lehteen kirjoittamassaan artikkelissaan esimerkiksi kaupallisuuden haasteista, tuottajien ja näyttelijöiden vaatimuksista ja kollegoiden kritiikistä.

Pesonen kertoo Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä hyväksyttäneensä tekstin etukäteen lähimmillä työkavereillaan.

– Heillä oli ihmeen vähän naputtamista siihen. Se kertoo elokuva-alan avoimuudesta. Voimme käsitellä konfliktitilanteita myös julkisesti.

Pesonen koki isoina haasteina esimerkiksi käsikirjoittamisen jatkuvan lyttäämisen ja Pamela Tolan vaatimukset isosta roolista.

– Ympäriltä tulee kaikenlaisia haasteita sen suhteen, että kenelle pitäisi saada minkä kokoista tarinaa. Sitten selviää pääsponsori ja samalla se, mihin tarinan pitäisi sijoittua. Siinä alkaa olla erilaisia reunaehtoja ja yhtä aikaa pitäisi yrittää luoda tarinaa, joka tuntuu itselle tärkeältä.

Sponsorin puuttuminen dialogiin rassaa

Napapiirin sankarit 3 oli kuitenkin esimerkiksi sponsoreiden osalta helpompi nakki kuin edellinen osa.

– Toisessa osassa sponsoreilla oli melko tarkkoja toiveita näkyvyydestä. Silloin mentiin jo dialogitasolle. Siinä oli pähkäilemistä. Mutta loppujen lopuksi on kaikkien etu, että sponsori istuisi luontevasti osaksi elokuvaa

_Napapiirin sankarit _-sarjan miespääosanesittäjä Jussi Vatanen toivoo, että olisi itsekin pitänyt blogia tai päiväkirjaa elokuvan tekemisen haasteista. Hän tunnistaa Pesosen kokemat ristiriidat.

– En ollut järkyttynyt Pekon tunteista, hän kertoi niistä hyvin. Omana vaatimuksenani kolmanteen osaan tultaessa oli lähinnä, että tarinassa pitää olla uusia elementtejä. Minun roolihenkilöni pitää mennä eteenpäin.

napapiirin sankarit
Napapiirin sankarit 3 -elokuvassa lähdetään vaellureissulle kaveriporukalla.Mikko Rasila / Yellow Film

Suomessa kannattaa vaihdella lajia

Vatasen omana isoimpana haasteena on varoa päätymästä vain yhden lajityypin keulakuvaksi.

– Suomi on pieni maa. Täällä joutuu tekemään monenlaisia lajityyppejä. Niitä on hyvä annostella sopivaan rytmiin. Jos on tehnyt paljon komediaa, niin sitten kannattaa vaihteeksi näytellä draamaa.

Seuraavaksi Vatanen nähdään Tuntematon sotilas -elokuvassa.

Pesonen myötäilee kollegansa ajatuksia hymyillen.

– Minun piti tässä Napapiirin sankareiden välissä kirjoittaa Talvivaarasta kertova Jättiläinen. Sitten pystyin taas kirjoittamaan junttikomediaa.

Napapiirin sankarit 3 saa ensi-iltansa 23.8.

Lue seuraavaksi