Somekohun läpikäynyt lahtelaiskoulu täsmentää kännykkäkuria – allekirjoitus sitoo huoltajat pelisääntöihin

Koulun järjestyssääntöjä on päivitetty opetushallituksen ohjeiden mukaan.

älypuhelimet
Koululaisia kännykät kädessä
Juha-Petri Koponen / Yle

Lahtelainen yli 600 oppilaan Kärpäsen koulu on lähettänyt tänä syksynä järjestyssäännöt kotiin allekirjoitettavaksi.

Säännöt julkaistiin ensin sähköisesti. Oppilaiden mukana koteihin on sen jälkeen laitettu lomake, jonka allekirjoittamisella koulu varmistaa, että järjestyssääntöihin on tutustuttu.

Oppitunteja ja opiskelutilanteita ei saa äänittää eikä kuvata ilman kaikkien läsnäolijoiden lupaa. Mobiililaiteista tai tietokoneista ei saa lähettää kuvaa ja/tai ääntä suoratoistona oppitunnilta ilman opetukseen liittyvää syytä. - Kärpäsen koulun järjestyssäännöt, kohta 4.5

– Tutustuimme äidin kanssa yhdessä järjestyssääntöihin sen jälkeen. kun koululta oli lähetetty viesti. Äiti kysyi, että olenko noudattanut niitä. En muista, että aiemmin sääntöjä olisi niin tarkkaan mietitty, kertoo 9. luokan oppilas Jasmin Hakanen.

Erityistä huomiota koteihin lähetetyssä viestissä pyydetään kiinnittämään mobiililaitteiden käyttöä koskevaan kohtaan.

Kärpäsen koulu joutui viime syksynä mediamyrskyn silmään, kun Youtubessa julkaistiin yläkoulun oppilaan kuvaama video opettajan raivokohtauksesta ja sanaharkasta luokassa.

Tekijänoikeusasiat on tiedostettava käytettäessä kännykkää koulussa. Kuvata voi ainoastaan sellaisia henkilöitä, joilta on saanut luvan kuvan ottamiseen. Sosiaalisessa mediassa ja muualla voi julkaista ainoastaan sisältöjä, joihin on tekijänoikeus ja asianmukainen lupa. - Kärpäsen koulun järjestyssäännöt, kohta 4.5

Rehtori Ari Pippurin mukaan kohu ei ole syy siihen, että sääntöjä nyt täydennettiin.

– Päivityksen syynä ovat ennen kaikkea uudistuneet opetussuunnitelmat ja opetushallituksen täydennysohjeet (siirryt toiseen palveluun). Aiempaan verrattuna suurin ero on nyt siinä, että tietokoneiden, medialaitteiden ja kännyköiden käyttöön on kiinnitetty enemmän huomiota.

Huoltajat mukaan jo alkuvaiheessa

Huoltajilta odotetaan palautetta, kommentteja ja kehittämisideoita järjestyssääntöihin.

Vanhempien edustaja toivoo, että kodit otettaisiin mukaan koulukohtaisten sääntöjen laadintaan jo alkuvaiheessa.

– Uusissa opetussuunnitelmissa korostetaan erittäin painokkaasti kodin ja koulun yhteistyön kehittämistä. Toivon todella, että se näkyy silloin, kun kouluun järjestyssääntöjä laaditaan, sanoo Lahden seudun vanhemmat ry:n puheenjohtaja Pirjo Varumo.

Kärpäsen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Aspegren uskoo, että koulu pyrkii motivoimaan vanhempia ja osallistumaan sääntöjen kehittämiseen.

– Uskon, että allekirjoituskäytäntö omalta osaltaan aktivoi vanhempia mukaan lasten ja koulun entistä parempaan kouluelämän kehittämiseen.

– Järjestyssääntöjä pitää päivittää ihan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin sääntöjä. Maailma muuttuu ja säännöt sen myötä, Aspegren jatkaa.

Mobiililaitteita voidaan kuitenkin käyttää tunneilla opettajan ohjeen mukaan opetuksessa. Muuna aikana, kuten välitunnilla, oppilas voi käyttää kännykkää ja muita mobiililaitteita hyvien tapojen mukaisesti ja kunnioittaen muiden yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia. - Kärpäsen koulun järjestyssäännöt, kohta 4.5

Varumon mielestä myös kodin ja koulun vastuut pitäisi selkiyttää.

– On tietysti hyvä, että kodeissa tiedetään, mitä järjestyssäännöt pitävät sisällään. Mutta silloin kun ne allekirjoitetaankin, pitäisi olla yhteisesti sovittu, millaisia rangaistuksia rikkomuksista seuraa ja mistä vastuu kuuluu koululle, mistä kodille, hän toteaa.

Oppilaalla on oikeus kännykkäänsä    

Opetushallitus julkaisi viime vuoden keväällä koulujen avuksi järjestyssääntöjen laatimista tukevan ohjeen.

Sitä täydennettiin vastikään oppaalla, joka pyrkii selventämään mobiililaitteiden käyttöön liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia kouluissa.

– Lähtökohtana ohjeissa on se, että mobiililaitteita voidaan kouluissa käyttää, mutta esimerkiksi oppituntien aikana vain opettajan luvalla, kertoo hallintojohtaja Matti Lahtinen opetushallituksesta.

Hallintojohtaja muistuttaa, että tietokoneet, kännykät ja muut mobiililaitteet kuuluvat koulujen arkipäivään ja niillä on tärkeä rooli opetuksen tukena.

Oppilaalla on oikeus tuoda kännykkä kouluun ja käyttää sitä tuntien ulkopuolella. Totaalikieltoa koulu ei voi asettaa, silloin puututaan oppilaan perusoikeuksiin, muun muassa sananvapauteen.

Koululla on kuitenkin oikeus asettaa rajoituksia mobiililaitteiden käytölle tilannekohtaisesti esimerkiksi silloin, jos vaikkapa kännykkää käytetään häiritsevästi esimerkiksi kiusaamiseen.

Kärpäsen koulussa kännykän käyttöä rajoitetaan paitsi opetuksen aikana, myös juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä ruokailtaessa.