1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

SK: Ministeriö uhkaa ottaa Kittilän kunnan hallintaansa

Suomen Kuvalehden mukaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että Kittilän kunnan tulee laittaa asiat kuntoon lähiviikkoina, tai ministeriö turvautuu ns. Lex Kittilään.

Kittilän kunnanvaltuusto 24.4.2017 Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Suomen Kuvalehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on seurannut Kittilän viimeaikaisia tapahtumia tarkasti ja huolestuneena. Kittilässä on 30 henkilöä, joita epäillään kunnan päätöksentekoon liittyvistä rikoksista. Osa epäillyistä istuu Kittilän kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa.

Vehviläisen pitää positiivisena valtuustoaloitetta, jonka mukaan syyteharkinnassa olevat luottamushenkilöt pidätettäisiin luottamustehtävistään syyteharkinnan ja mahdollisten oikeudenkäyntien ajaksi.

– Ministeriössä pidimme erinomaisena asiana, että aloite lähti valtuutetuilta itseltään, Vehviläinen sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Aloitteesta on Kittilässä käynnistetty jo viranhaltijavalmistelu. Kunnanhallitus päätti tiistaina, että kunnan controlleri alkaa valmistella esitystä.

– Ministeriössä seuraamme nyt, miten kunnanvaltuusto käsittelee asian ja mikä on valtuuston päätös. Jos valtuusto ei hoida päätöksentekoa kuntalain vaatimusten mukaiseksi, meillä on valtuuston ratkaisun jälkeen muutamassa viikossa valmius asettaa selvityshenkilö tai -ryhmä Kittilään.

Ministeri: Kittilällä ei ole varaa pelata aikaa

Ministeri Vehviläinen korostaa, että ajanpeluu ei tässä asiassa tule kysymykseen.

– Päätöksiä Kittilästä pitää tulla lähiviikkoina. Ja kun näemme, mitä kunnanvaltuusto päättää, sen jälkeen teemme valtiovarainministeriössä omat ratkaisumme.

Vehviläinen on toiminut pitkään Joensuun kaupunginvaltuutettuna. Ministeri toivoo, että uusissa kunnanvaltuustoissa perehdyttäisiin uuteen kuntalakiin ja vaalittaisiin hyvän hallinnon periaatteita.

– Virkavastuu koskee myös luottamushenkilöitä. Se on painava vastuu.

Kittilän kuntasotkuista on ollut laajoja koosteita mm. Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun), Yle Rovaniemellä ja Ylen MOT:ssa.