Hyppää sisältöön

Tuhoisimmat terrori-iskut Euroopassa ja muualla maailmalla

Euroopassa on tehty viime vuosina useita tuhoisia terrori-iskuja. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että Lähi-idän ja Afrikan iskuissa kuolonuhreja on usein selvästi enemmän. Autojen käyttö terrori-iskuissa on yleistynyt.

Kuva: AOP

2000-luvulla Euroopassa on tehty useita suuria terroritekoja.

Kuolonuhreilla mitaten tuhoisimmaksi nousee al-Qaida-terrorijärjestön Espanjassa tekemä ns. junapommi-isku. Se tehtiin päivälleen 3,5 vuotta New Yorkin suuren terrori-iskun jälkeen.

Viime vuosina al-Qaidan kilpailija Isis on tehnyt suuria iskuja mm. Pariisissa ja Brysselissä.

Parin viime vuoden aikana ovat yleistyneet terroriteot, joiden taustalla on tutkimusten mukaan ollut yksittäinen henkilö. Esimerkiksi Nizzan ja Manchesterin iskuista tutkijat ovat päätyneet lopputulokseen, että tekijät ovat mahdollisesti saaneet vaikuttaita islamilaisesta terrorismista, mutta toimineet kuitenkin ilman organisaatiotaustaa.

Tunnetuin ns. yksinäinen susi on Norjassa vuonna 2011 suuren iskun tehnyt Anders Behring Breivik, jonka motiivina oli viha monikulttuurisuutta ja islamia kohtaan.

Kuva: AOP

Lähi-idässä ja Afrikassa synkkiä lukuja

Maailman suurimpana terrori-iskuna pidetään New Yorkiin 11.9.2001 tehtyä iskua, jonka taustalla oli al-Qaida.

Eurooppalaisilta tiedotusvälineiltä on jäänyt vähemmälle huomiolle suuri määrä terroritekoja, joita viime vuosina on tehty mm. Irakissa, Nigeriassa, Afganistanissa ja Pakistanissa.

Näiden iskujen taustalla ovat pääasiassa olleet islamilaiset terrorijärjestöt Isis, Taliban ja Boko Haram. Myös al-Qaida-järjestö toimii monissa maissa, vaikka se onkin menettänyt arvovaltaansa Isisille.

Autojen käyttö aseina yleistynyt

Kuluneen vuoden aikana autojen käyttö terrori-iskujen tekovälineinä on yleistynyt.

Ensimmäinen paljon julkisuutta saanut kuorma-autolla tehty isku tehtiin Nizzassa viime vuoden heinäkuussa. Autoa ajoi tunisialaissyntyinen mies, joka oli saanut ilmeisesti innoitusta islamilaisesta terrorismista, mutta ei kuuluntu mihinkään järjestöön.

Keväällä terroristijärjestö Isis antoi Rumiyah-propagandalehdessään yksityiskohtaisia ohjeita, miten terrori-isku kannattaa tehdä moottoriajoneuvoa hyödyntäen.

Myös Suomessa on tehty varotoimia, joilla on suojattu arkoja kohteita terroristeilta.