Hyppää sisältöön

Unohda mutkikkaat keinot, banaanikärpästen selättämiseen riittää mehu – "Ne ovat niin pöljiä, että menevät siihen itsensä uhraamaan"

Hedelmäkärpästen hävittämiseen on netissä lukemattomia ohjeita, mutta arjen asiantuntijat kehottavat pysymään yhä vain yksinkertaisella linjalla. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Kuva: Denis Bringard / AOP

– Ei kannata mainosten uhriksi lyöttäytyä. Kyllä yksi aine riittää. Ne ovat banaanikärpäset niin pöljiä, että menevät siihen itsensä uhraamaan, sanoo erikoisneuvoja Marja-Liisa Pirkola Pohjois-Pohjanmaan Martoista.

Se yksi aine voi olla makea mehu, erityisesti aspartaamilla makeutettu light-versio. Makeus houkuttaa, ja aspartaami koituu pikkukärpäsen kohtaloksi.

Toinen vaihtoehto on käsitiskiaine vedellä laimennettuna. Tiskiaineen tehtävänä on rikkoa nesteen pintajännitys.

– Mehu ja tiskiaine, siinä on kaksi kotoista ainetta, jotka joka kodista varmasti löytyy, sanoo Pirkola.

Martan mielestä onkin turha ruveta kokeilemaan monimutkaisempia keinoja, saati valmisaineita. Netti on toki pullollaan ohjeita: useamman aineen yhdistelmiä, houkutushedelmän laittamista kulhossa rei'itetyn tuorekelmun alle, hedelmäkärpästen huijaamista suppilon avulla nestettä sisältävään astiaan ja niin edelleen.

Ei kannata kauheita myrkkyjä ruveta suihkuttelemaan kotona. Jos helpoilla keinoilla saa pois, niin aina parempi

Terveystarkastaja Teija Pitkäkangas

Myös terveystarkastaja Teija Pitkäkangas Kokkolasta liputtaa yksinkertaisten konstien puolesta. Hän tarjoaa banaanikärpäsille käsitiskiainetta, omenaviinietikkaa ja vettä. Myös light-mehu saa häneltä kannatusta: aspartaami on banaanikärpäselle liikaa.

– Ei kannata kauheita myrkkyjä ruveta suihkuttelemaan kotona. Jos helpoilla keinoilla saa pois, niin aina parempi, sanoo Pitkäkangas.

Tarvittaessa Pitkäkangas tosin suihkuttaa banaanikärpäsiä ikkunanpesuaineella.

Hän muistuttaa erityisesti ongelman ehkäisystä: kypsät banaanit pitää hävittää, roskiskin tyhjentää ja roska-astia puhdistaa mahdollisimman nopeasti.

Banaanikärpänen on levinnyt kaikkialle, mutta Suomessa laji ei pysty talvehtimaan. Se on riippuvainen muualta tulevista ja myös hedelmien mukanaan tuomista yksilöistä. Niinpä banaanikärpäset ovat hetkellinen kiusa, eikä niistä ole muuta haittaa kuin esteettinen. Sen sijaan banaanikärpäsestä on pitkään ollut hyötyä tutkimukselle. Sen avulla on selvitetty myös ihmisen käyttäytymistä.

Banaanikärpäset kulkeutuvat kotiin hedelmien mukana. Jotkut arvelevat niitä olevan enemmän Reilun kaupan banaaneissa. Kuva: YLE / Karoliina Haapakoski

Hedelmäkärpäset ovat erikoisneuvoja Marja-Liisa Pirkolan mukaan juuri tämän vuodenajan vitsaus. Koulujen alettua koteihin ostetaan välipaloiksi esimerkiksi banaaneja ja viinirypäleitä. Kun niitä säilytetään lämpimässä, banaanikärpäset levittäytyvät keittiöön nopeasti. Pirkola suosittelee myös suojaamaan hedelmät talouspaperilla.

Jääkaappiin Pirkola ei banaaneja laittaisi – sen sijaan hän suosittelee liikojen hedelmien pakastamista ennen kuin ne kypsyvät pöydällä liiaksi.

– Kun banaanit alkavat olla kypsiä ja mustanpuhuvia, ne ovat oivia pakastaa. Kuorii ja laittaa pakastimeen paloina ja ottaa sieltä smoothieihin ja välipaloiksi.

Myös omenat ja päärynät kestävät Pirkolan mukaan hyvin pakastamisen. Sen sijaan sitrukset pakastus vetää vetisiksi.

Kaupoissa viileys pitää kärpäset poissa

Kaupoissa hedelmäkärpäset eivät ole ongelma, vaikka tuoretuotteita on paljon. Terveystarkastaja Teija Pitkäkangas ei ole kuullut asian koskaan nousseen esiin kauppaoloissa. Kyse on todennäköisesti lämpötilasta: hedelmät varastoidaan kylmässä, missä hedelmäkärpäset eivät pääse lisääntymään. Laareihin hedelmät tuodaan vasta myyntivaiheessa, ja vaihtuvuuskin on suuri.

Myös myyntipäällikkö Antti Korpela Kokkolan Prismasta uskoo, että matala lämpötila ja myös ilmanvaihdon voimakas ilmavirta pitävät hevi-osastot puhtaina banaanikärpäsistä. Mitään muista konsteja torjumiseksi ei ole käytössä, eikä niitä ole jouduttu miettimäänkään.