Hyppää sisältöön

Sorsastuskauden alkaminen saa metsästäjät verestämään ampumistaitojaan

Laivakankaan ampumaradalla on vipinää juuri ennen jahtikauden alkua.

Tähti on yksi Risto Virtasen neljästä jahtikaverista. Noutava koira on tärkeä työpari lintujahdissa. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Torniossa Laivakankaan ampumaradalla on käynyt tasainen pauke vesilintujahdin lähestyessä. Sunnuntaina alkava sorsastuskausi on saanut metsästäjät verestämään ampumataitojaan.

Laivakankaan ampumaradalla on käytössä useampi rata, joissa linnustajat voivat harjoittaa haulikkolajeja. Tornionseudun ampujiin kuuluva Risto Virtanen pitää niin sanotulla sporting-radalla harjoittelua järkevänä.

– Se pyrkii kuvaamaan oikeaa metsästystilannetta eli siinä kiekkoa ammutaan eri etäisyyksille ja erilaisilla lentovauhdeilla.

Virtanen on pistänyt merkille, että lintujahtiin aikovia on vieraillut radoilla tiuhaan.

– Viimeisimmät heräävät muutamaa päivää ennen jahdin alkua, että pitäisiköhän käydä kokeilemassa, miten se kiekko särkyy. Ja onhan edullisimmilla kiekkopanoksilla järkevämpää harjoitella kuin oikeilla metsästyspanoksilla.

Lintupaisti kelpaa aina

Risto Virtanen kertoo Alatornion ja Tornion metsästysseuroilla olevan yhteiset vesialueet, joissa riittää paljon sorsille otollisia kaislikoita.

– Sorsapoikueita on nyt vähemmän näkynyt. En tiedä johtuuko myöhäisemmästä kevään tulosta ja pesinnän viivästymisestä, mutta pianhan sen pääsee näkemään, mitä kaislikoissa piileskelee, Virtanen pohtii.

Innokkaan haulikkomiehen tähtäimeen kelpaavat kaikki linnut, joiden metsästäminen on sallittua.

– Hanhipaistihan se on aina syksyisin tavoitteena. Mutta mitään ei kannata lähteä blokkaamaan, jos kohdalle sattuu.

Merihanhen metsästys on sallittua rannikon maakunnissa. Metsähanhen metsästys on sallittua ainoastaan maan kaakkoisosassa, ja sielläkin rajoitetun ajan.

Suomen riistakeskus suosittelee metsästäjiä maltillisuuteen taantuvien vesilintulajien metsästyksessä. Metsästystä tuleekin kohdentaa runsaslukuisiin sorsalajeihin, kuten sinisorsiin, taveihin ja telkkiin.

.
.