S-ryhmä hyvästelee Otto-automaatit – "Olemme olleet pitkään huolissamme"

Lopputuloksena Suomessa on noin 300 käteisnostoautomaattia enemmän kuin ennen, sillä Automatia aikoo sijoittaa S-ryhmän toimipisteistä poistuvat laitteensa uusiin paikkoihin.

talous
Uuden ajan pankkiautomaatti
Tanja Perkkiö / Yle

S-ryhmä luopuu Otto-automaateista kaupoissaan ja ABC-huoltoasemilla. Vaikka S-ryhmä irtisanoi sopimuksensa yksipuolisesti, Otto-automaateista vastaavan Automatian toimitusjohtaja Marko Vilo kertoo, ettei asia tullut yllätyksenä.

– Silti se on iso asia, ja tulee luonnollisesti vaikuttamaan tulevaisuuteemme ja automaattisijoitteluun.

300 poistuvaa Otto-automaattia korvataan S-ryhmän toimipisteissä Nokas CMS:n Nosto-merkkisillä automaateilla syyskuusta alkaen. Vaihtaminen aloitetaan pääkaupunkiseudulla, mistä puolisen vuotta kestävä projekti etenee muualle Suomeen.

S-ryhmän toimipisteisiin on nykyisten automaattien vaihtamisen lisäksi tarkoitus tuoda jonkin verran uusia automaatteja.

– Olemme olleet melko pitkään huolissamme käteisautomaattien määrän vähenemisestä. Aina kun niitä poistetaan toimipaikoista tai niiden läheisyydestä, asiakkailta tulee paljon palautetta. Olemme jo pitkään miettineet, mitä asialle pitäisi tehdä, SOK:n talousjohtaja Jari Annala sanoo.

Annalan käsityksen mukaan Automatian tavoitteena on ollut vähentää automaattien määrää. Yhtiö aikoo kuitenkin sijoittaa S-ryhmän toimipisteistä poistuvat automaatit uudelleen.

– Niille on kyllä paikkoja, mutta ei se tule olemaan helppoa, Vilo sanoo.

Paljon puhuvia prosentteja

S-ryhmältä poistuvien automaattien sijoittelussa on haastetta, sillä Vilon mukaan automaattien käyttö on vähentynyt alle puoleen huippuvuosien tasosta. Kolmen viime vuoden aikana automaattitapahtumien määrä on pudonnut neljänneksen.

Vilo kertoo, että automaattien määrää ei ole vähennetty samassa suhteessa kuin kysyntä laskee.

– Emme tule vähentämään automaatteja, vaikka korttimaksaminen yleistyy ja käteinen väheneekin jatkossa. Kuitenkin myös mobiilimaksujärjestelmä siirtyy kauppaan ja uusia vaihtoehtoja tulee, joten pitkällä aikavälillä automaattien määrää joudutaan vielä harkitsemaan.

Nokas CMS on aiemmin avannut automaatteja paikkoihin, joista Automatia on vetäytynyt. Yhtiön teettämän tutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista käyttää käteistä päivittäin ja 88 prosenttia sanoo, että automaattiverkosto on liian harva.

– Yhteistyöt kehittyvät, meillä on S-ryhmän lisäksi muitakin suuria julkistuksia tulossa, Nokas CMS:n myynti- ja kehitysjohtaja Risto Lepo sanoo.

Perusteluna asiakkaan valinnanvapaus

Nokas CMS:n Nosto-automaatteja on tällä hetkellä Pohjoismaissa tuhat, Suomessa 56. Suomesta haettava kasvu lisää pohjoismaisen laiteverkoston kokoa 30–40 prosenttia.

– S-ryhmän projekti vaatii meiltä paljon resursseja, mutta lisää Nosto-automaatteja tulee Suomessa muuallekin, Lepo ilmoittaa.

S-Pankin korteilla voi nostaa rahaa sekä Nosto- että Otto-automaateista. Annalan mukaan automaattien vaihtamisen ja lisäämisen taustalla ei ole tarve sitouttaa asiakkaita entistä enemmän S-ryhmään.

– Vaikka pidämme digitalisaatiosta, haluamme että asiakas saa itse päättää, millä maksuvälineellä hoitaa kaupankäynnin. Siksi turvaamme käteisen saatavuuden.