Suomalainen mökkikylä kulki Fiskarsista Pariisiin ja tupsahti keskelle Helsinkiä – "Mielettömän hyvät yöunet"

Suomalaista muotoilua ja mökkikulttuuria esittelevä aittainstallaatio keräsi keväällä Ranskassa kehuja ja kiinnostusta. Nyt kokonaisuus pystytettiin Helsingin keskustaan.

Suomalainen muotoilu
koti installaatio torikorttelit helsinki pariisin instituutti mobile home
Koti-aittainstallaatio pystettiin kuukaudeksi Helsingin ydinkeskustan torikortteleihin.

Kun avaa oven Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Sofiankatu 4:n jugendsaliin, edessä odottaa yllättävä näky.

Keskelle salia on pystytetty neljä vaaleasävyistä aittarakennusta, ja tilan halkaisee pitkä ruokapöytä. Viereisestä salista löytyy vielä kaksi aittaa lisää.

Kyseessä Suomen Pariisin instituutin tilaama suomalaista muotoilua ja mökkikulttuuria esittelevä aittainstallaatio, jossa yleisö voi myös yöpyä.

Pian yksi aittojen ovista aukeaa, ja yhteisen aamiaispöydän ääreen hiipii joukko japanilaisturisteja. Nagoyan miljoonakaupungissa asuva Saori Takahashi vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Nukuin mielettömän hyvät yöunet! Tämä oli todella hieno kokemus, hän sanoo.

Hetkeä myöhemmin aamiaispöytään liittyy pari suomalaista nuorta naista. Eeva Kolu halusi yöpyä aitassa keskellä Helsinkiä, vaikka asuu itse samassa kaupungissa.

– Seurasin mielenkiinnolla tätä projektia jo silloin, kun se oli Pariisissa. Halusin ehdottomasti myös itse kokea, millaista on nukkua kaupunkiaitassa, Kolu sanoo.

Keväällä Pariisissa

Alkuvuodesta 2017 samainen aittakylä pystytettiin keskelle Pariisia Suomen Pariisin instituutin näyttelytilaan. Näyttelyn näki sadan päivän aikana 11 000 silmäparia, ja yöpyjiä aitoissa oli viitisensataa.

Pariisiin aitat vietiin alun perin Suomesta: puut ovat peräisin Mäntsälästä ja elementit koottiin Fiskarsissa.

koti installaatio torikorttelit helsinki pariisin instituutti mobile home
Japanilainen Saori Takahashi yöpyi seurueineen aitoissa kaksi yötä.Vesa Marttinen / Yle

Pariisista aitat tuotiin rekkakuljetuksena Helsinkiin, ja nyt ne tönöttävät keskellä ydinkeskustaa, torikorttelien jugendsalin suojassa.

Mobile Home 2017 (siirryt toiseen palveluun) -projektin projektipäällikön Tytti Siukosen mukaan Pariisissa saadun palautteen perusteella suomalainen mökkeilykulttuuri tuntuu kiinnostavan turisteja.

– Airbnb-sivustolla annetuissa palautteissa ja vieraskirjakommenteissa moni on kirjoittanut, että oli niin ihan kaunista ja rentouttavaa, että haluan mennä seuraavaksi Suomeen.