Tunnistettavat verinäytteet kaatopaikalla aiheuttivat laajan selvityksen: eivät ole peräisin Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta

Verinäytteiden alkuperän voi selvittää putken kyljessä olevasta tarrasta. Kokkolassa jäteasemalla henkilötietoineen olleiden näyteputkien tarrat sisälsivät merkintöjä, joita ei Soiten alueella käytetä.

Kokkola
Verinäyte jäteasemalla.
Yle

Kokkolassa Ekoroskin Storkohmon jäteasemalla lojuneet verinäytteet saivat Keski-Pohjanmaan keskussairaalan selvittämään, ovatko putket peräisin sairaalan laboratoriosta. Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella laboratoriotoimintaa hoitaa Nordlab.

Nordlab Kokkolan aluelaboratorion johtaja Jukka Saarimies sanoo, että havainto kaatopaikalla otettiin heti vakavasti. Näyteputkista otetuista kuvista käy ilmi, että verinäytteet eivät ole Soiten alueelta. Asian paljasti muun muassa se, että putket olivat erilaisia kuin Nordlabin käyttämät.

– Lisäksi näytetarrassa oli hyvin monta erilaista elementtiä kuin meillä: merkintöjä putken tyypistä ja viivakoodi sekä näytenumero ovat erilaisia. Myös päivämäärän merkintä oli erilainen. Kaatopaikan putkessa oli piste päivämäärän ja kuukauden välissä, meillä pistettä ei ole käytössä, Saarimies kertoo.

Saarimies toteaa, että joka tapauksessa näyteputkien lojuminen kaatopaikalla on potilaiden kannalta vakava asia.

– Prosessi on jossain vaiheessa mennyt pieleen, kun tarkoitus on kuitenkin ollut haudata putket. Siksi mekin teimme monella taholla selvitystyötä oman prosessimme osalta, että toimiiko se.

Ekorosk sai haudata riskijätettä, muun muassa verinäytteitä, poikkeusluvalla Storkohmon jäteasemalle kesäkuun loppuun saakka. Uutta lupaa on haettu, mutta lupia myönnetään aiempaa niukemmin, sillä orgaaninen jäte halutaan mahdollisimman hyvin kiertoon.