Hallien tarkastukset laajenevat – Tukes syynää teräsrunkoiset, pvc-katteiset hallit

Tukesin tietoon on tullut useita ongelmia kyseisissä halleissa. Hallien heikko kohta on ollut suunnittelu.

turvallisuus
Urjalan jäähalli sisältä.
Urjalan jäähalli Pirkanmaalla on yksi riskihallilistalle päätyneistä kohteista. Hallitarkastuksessa havaittuja ongelmakohtia korjataan kesäisen käyttötauon aikana. Petri Aaltonen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) laajentaa teräsrunkoisten hallien valvontaa Suomessa. Tukes varmistaa, että kaikki pvc-muovilla katetut, teräsrakenteiset hallit on CE-merkitty asianmukaisesti. Virasto käy läpi kaikki hallivalmistajat sekä hallien maahantuojat ja myyjät.

Tukesin arvion mukaan Suomessa kyseisiä halleja on Suomessa satoja. Sen tiedossa tällä hetkellä on noin 15 kyseisen hallityypin toimittajaa.

Kyseessä on riskiperusteinen markkinavalvonta.

– Ongelmia on tullut tietoomme useita, ja taustalla ovat myös vanhat halliongelmat vuosien takaa. Näiden perusteella asia otettiin käsittelyyn, toteaa ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista.

– Kevytrakenteiset pvc-katteiset hallit ovat lisääntymään päin kotimaisilla markkinoilla ja näihin halutaan kiinnittää erityistä huomiota.

Varastoja, maneeseja, tuotantotiloja

Tukes aikoo tehdä myös tehdaskäyntejä ja tarvittaessa teettää kolmannen osapuolen tarkastuksia halleihin. Työ aloitetaan syksyllä dokumenttivalvonnalla.

– Ensimmäisenä katsotaan, että yleensäkin runkoja tekeviltä konepajoilta löytyy EN1090-1 -standardin mukaiset valmiudet tehdä näitä rakenteita.

– Katsomme myös minkä tyyppisillä suunnittelijoilla halleja teetetään ja käymme tarkastamassa joitakin jo toteutuneita halleja.

Kulmalan mukaan tarkastuksen kohteena olevia halleja on hankittu pääasiassa varastointikäyttöön, koska ne ovat melko edullisia ja nopeasti rakennettavissa. Niitä käytetään myös tuotantotiloina sekä ratsastustoiminnassa.

Hallien heikko kohta on ollut suunnittelu.

– Meidän tietoomme tulleissa kohteissa ongelmat ovat olleet suunnittelussa. Konepajatoteutukset ovat olleet suunnitelmien mukaisia, mutta suunnitelmissa on ollut virheitä, Kulmala kertoo.

Yle uutisoi heinäkuussa, että lähes sadasta ympäristöministeriön ja Tukesin niin sanotulla riskihallilistalla olleesta hallista löytyi turvallisuupuutteita. Viranomaiset pyysivät halliomistajia varmistamaan tuolloin yhteensä lähes 400 hallin turvallisuuden.

Suurimmalle osalle rakennustuotteista CE-merkintä tuli pakolliseksi kaikissa EU- ja ETA-maissa vuonna 2013. Standardin EN1090-1+A1 mukaisten kantavien teräsrakenteiden CE-merkintä tuli pakolliseksi vuonna 2014.