Hyppää sisältöön

La Rambla – katu, joka on ollut niin viemäri kuin taistelutannerkin

Maailman kuuluisimmalla turistikadulla on pitkä ja värikäs historia.

Kuva: AOP

Elämä on jälleen palannut La Rambla -kävelykadulle. Tuoreet uutiskuvat näyttävät, kuinka ihmisvirta vaeltaa pitkin Ramblaa. Paikalle on tuotu kukkia. Ilmeet ovat vakavia.

Maailman kenties tunnetuin turistikatu oli lopulta kiinni vain puolisen vuorokautta eilen illalla sattuneen terrori-iskun jälkeen. Yön aikana viranomaiset siivosivat kadun, ja se avattiin yleisölle aamupäivällä.

La Rambla on Barcelonan tunnetuin, mutta ei suinkaan suurin katu. Rambla on itseasiassa aika kapea ja ahdas väylä. Kioskit ja puurivistöt ohjaavat ihmisvirtaa kulkemaan kadun keskiosassa. Oman tilansa tarvitsevat myös Ramblan reunoilla kulkevat huoltoväylät, joilla autoilu on sallittu.

Väkeä La Ramblalla sen sijaan riittää. Espanjalaislehti La Vanguardia arvioi, että kadulla kulkee vuosittain 100 miljoonaa ihmistä, joista noin 80 miljoonaa on turisteja.

Rambla oli Barcelonan viemäri

La Ramblan historia ulottuu noin kolmensadan vuoden taakse. Kadun nimi tulee arabian kielen sanasta Ramla, joka suunnilleen tarkoittaa kuivunutta joenuomaa.

Joenuoma La Rambla pitkään olikin. Sitä myöten valuivat sulamisvedet läheisiltä kukkuloilta kohti Välimerta. Rambla toimi myös viemärinä, minkä vuoksi se sai lempinimen Caganell, paskavirta.

1700-luvun alussa vesi oli ohjattu uusiin uomiin ja La Rambla kuivatettu ihmisvirran tarpeisiin. Samoihin aikoihin Barcelonan keskiaikainen muuri purettiin ja kaupunki alkoi laajeta Ramblan toiselle puolen. Yhä edelleen Rambla jakaa Barcelonan vanhan kaupungin, Barri Goticin entisestä työläis- ja satamakaupunginosasta Ravalista.

Myös Ramblalle tunnusomaiset puut istutettiin 1700-luvun alussa. Bulevardilla testattiiin useita puulajeja, kunnes 1800-luvun loppupuolella keksittiin plataani, joka nykyisinkin tarjoaa varjon käveleskelijöille.

La Rambla 1800-1900 luvun vaihteessa. Kuva: AOP

Turistikrääsä syrjäytti luksuspuodit

Alusta asti La Rambla on ollut näyttäytymispaikka. Kirjailija George Sand kuvaili katunäkymää vuonna 1837:

"Naiset, kauniit ja ylväät, keimailevat ihailijoittensa edessä. Miehet sikarit suussaan ällistelevät naisia, jolleivät keskustele italialaisesta oopperasta."

Turistien myötä Rambla on menettänyt jotain alkuperäisestä viehätyksestään. Paikalliset ovat siirtyneet muille kaduille. Samoin muodikkaimmat liikkeet ovat korvautuneet turistikrääsällä ja pikaruokapaikoilla.

Ramblan varrella sijaitsee silti yhä useita merkittäviä rakennuksia, kuten Liceu, Barcelonan oopperatalo sekä Teatre Principal, 1500-luvulla perustettu kaupungin vanhin teatteri. Myös maailman kuuluisimpiin lukeutuvaan kauppahalliin, La Boqueriaan, käydään Ramblalta.

La Rambla, Las Ramblas vai Les Rambles?

Uutisteksteissä kadusta näkyy ainakin kahta kirjoitusasua: La Rambla ja Las Ramblas. Ensimmäisessä katua puhutellaan yksikössä, jälkimmäinen viittaa usean kadun kokonaisuuteen.

1200 metriä pitkä Rambla kulkee Placa de Catalunyalta kohti merenrantaa. Alkujaan katu miellettiin viiden lyhyemmän Ramblan kokonaisuudeksi, ja siksi siitä puhuttiin monikossa, Las Ramblas. Toisaalta kadulla on aika selkeä alku- ja loppupiste, joten yksikkömuotokin on perusteltu.

La Rambla on valtaosan historiastaan ollut rauhan ja hyvänmielen katu. Sen vaiheisiin liittyy kuitenkin jo ennen eilistä terrori-iskua väkivallan kausia.

Espanjan sisällissodassa 1936-39 Ramblalla käytiin kiivaita taisteluja anarkistien ja kommunistien välillä. Kommunistit olivat linnoittautuneet vanhaan kaupunkiin, jota anarkistit tulittivat Ramblan toiselta puolelta Ravalista.

Kirjailija George Orwell kuvaa, kuinka kaupunki oli tyhjentynyt porvaristosta.

"Barcelona oli kaupunki, josta vauras luokka oli kadonnut. Hyvin pukeutuneita ihmisiä ei näkynyt missään. Kaikki olivat verhoutuneet rumiin työvaatteisiin. Kaikesta näki, että Barcelona oli työläisten kaupunki."  

Barcelonan suhde sodan voittajaan, Francoon, oli ongelmallinen. Vaikka valta on jo ajat sitten vaihtunut ja kaupungista kehittynyt koko Espanjan talouden veturi, suhde Madridiin hiertää yhä.

Siitä kertoo osaltaan kolmas tapa nimetä katu: Les Rambles. Katalaanin kielisellä nimellä barcelonalaiset haluavat korostaa erityislaatuisuuttaan, joka monen mielestä ansaitsisi itsenäisyyden.

.
.