Hyppää sisältöön

Sipilä ja Orpo sopivat kiky-riitansa – ensi vuonna sittenkin veronalennuksia?

Ylen tietojen mukaan pieni- ja keskituloisten työn verotus ei kiristy. Solidaarisuusverosta ei ole saatu sovittua.

Petteri Orpo ja Juha Sipilä Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ensi vuonna työtuloista ei tarvitse maksaa enempää veroja kuin tänä vuonna. Ylen tietojen mukaan hallituspuolueet ovat löytäneet yhteisen linjan – pieni- ja keskituloisten työn verotusta alennetaan.

Keskustassa ja perussuomalaisista lohjenneessa Sinisessä tulevaisuudessa puhutaan veroalesta. Kokoomuksesta taas korostetaan, että kyse on veronkorotuksen torjumisesta.

Jos hallitus ei tekisi uusia päätöksiä, useimpien veroprosentti kiristyisi ensi vuonna, muun muassa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen korotusten takia.

Kiky-tulkinnat ohitettiin vaihtamalla puheenaihetta

Viime viikkoina kokoomus ja keskusta ovat julkisuudessa esiintyneet erimielisinä: Kokoomuksen Petteri Orpo on puhunut veronalennusten tarpeesta. Pääministeri Sipilä taas on ollut huolissaan alijäämästä.

Nyt pieni- ja keskituloisten verojen alentamisesta on löytynyt yhteisymmärrys. Koko hallitus ei ole vielä keskustellut asiasta. Ratkaisun tekee hallitus budjettiriihessä kahden viikon kuluttua.

Puolueet olivat vielä viime viikolla eri linjoilla, pitääkö kilpailukykysopimuksen takia korotettavia eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja korvata työntekijöille alentamalla verotusta ensi vuonnakin.

Pääministeripuolueen mielestä tämän ja viime vuoden veronalennuksilla on jo hoidettu ensi vuoden maksukorotukset. Petteri Orpo taas halusi alentaa veroja muun muassa kiky-sopimuksen takia. Kolmas hallitusryhmä Sininen tulevaisuus asettui tukemaan Sipilän tulkintaa, mutta halusi kuitenkin veronalennuksia.

Kokoomuksesta kiistetään, että kiky-luvuista olisi ollut riitaa. Keskustassa taas väitetään, että kokoomus laski väärin.

Nyt tämä keskustelu on Ylen lähteiden mukaan ohitettu ja siirrytty puhumaan veronalennusten suuruusluokasta.

Ei oikea alennus, vaan korotuksen torjunta

Kuinka paljon veroja sitten alennettaisiin? Hallituksesta tarjoillaan lukuja 200–300 miljoonaa euroa. Tällaisella alennuksella suomalaisten veroprosentit pysyisivat hallituksen laskelmien mukaan suunnilleen nykytasolla.

Hallitusryhmistä mainitaan SAK:n laskelmat – kiky-sopimuksen allekirjoittanut keskusjärjestö katsoi, että 200 miljoonan ale voisi riittää. STTK taas toivoi suurempaa vastaantuloa hallitukselta.

Solidaarisuusverosta hallituspuolueet sen sijaan eivät ole saaneet tehtyä ratkaisuja. Jos uutta päätöstä ei tehdä, myös 72 000–90 000 euroa ansaitsevien verotus alenisi ensi vuonna.

Kokoomus lähtee edelleen siitä, että veroja pitää pudottaa kautta linjan, myös hyvätuloisilta. Muiden mielestä hyvätuloisten veroale olisi kuitenkin muille signaali, josta muissa tuloluokissa ei pidettäisi.

Työn veroale kiristäisi muita veroja

Työn verotuksen alentaminen ei kuitenkaan tarkoita, että valtion tulot alenisivat. Hallitus aikoo kaivaa saman rahan pois jostain muualta.

Keskusta on erityisen huolissaan siitä, että alijäämä kasvaisi. Siksi hyvinä aikoina velkaa on maksettava pois.

Nyt virkamiehet haravoivat tupakan, alkoholin, bensan ja sähkön verotusta – josko siellä olisi korotusvaraa.

Uutista täydennetty kello 16.28. Lisätty virkkeet: Koko hallitus ei ole vielä keskustellut asiasta. Ratkaisun tekee hallitus budjettiriihessä kahden viikon kuluttua. Kello 18:18: tarkennettu "sovittu periaatetasolla" muotoon löytynyt yhteisymmärrys"