Hyppää sisältöön

Haluaisitko yöpyä Alvar Aallon luksuslukaalissa kuin Mauno Koivisto? Arvokkaalle talolle etsitään uutta käyttöä – katso kuvat

Alvar Aallon suunnitteleman entisen tehtaanjohtajan asunnon tulevaisuutta mietitään Kotkassa.

Kuva: Minna Heikura / Yle

KOTKA Kotkan Sunilassa puiden siimeksessä sijaitsee villiviinien verhoama entinen tehtaanjohtajan koti. Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen julkisivu näyttää rapistuneelta ja likaiselta.

– Tämä on vankka, umpikiveä oleva seinä. Pienet halkeamat ja likaisuus eivät vaikuta juuri mitenkään. Siinä mielessä korjauksella ei ole kiire, kertoo Kotkan kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

Entisen tehtaanjohtajan Lauri Kannon mukaan nimetty asunto on osa Alvar Aallon suunnittelemaa laajaa Sunilan tehdas- ja asuinaluetta. Sunila on Suomen suurin Alvar Aallolta säilynyt teollisuuden ja asumisen alue.

Yöpyminen Aallon talossa on persoonallinen kokemus

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Kantola siirtyi viime vuonna kokonaisuudessaan Kotkan kaupungin omistukseen vaihtokaupassa, jossa metsäyhtiö Stora Enso sai vastaavasti Sunilan puhdistamon.

Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Kaupunki on käynnistänyt pohdinnat yhteistyössä usean tahon kanssa siitä, millaista toimintaa talossa voisi tulevaisuudessa olla. Rakennuksessa on pidetty muun muassa kokouksia ja tapahtumia, mutta jatkossa se saatetaan valjastaa myös majoituskäyttöön. Talossa on ollut kokeiluna pieni määrä yöpyjiä.

– He olivat erittäin tyytyväisiä ja onnellisia saadessaan viettää täällä muutaman yön. Täällä on aika vähän petejä. Mielestäni luontevaa olisi korkeatasoinen majoitus, josta asiakkaat joutuisivat ehkä maksamaan enemmän, mutta vastineeksi he saisivat persoonallisen kokemuksen, Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen kaavailee.

Yöpyjät voisivat löytyä autenttisuutta ja arkkitehtuuria arvostavista sekä designia ja ainutlaatuisia kokemuksia hakevista matkailijoista.

Markku Hannonen

Talossa on kokemusta korkeatasoisistakin vieraista, sillä edesmennyt presidentti Mauno Koivisto puolisoineen on yöpynyt talossa Kotkassa käydessään. Hannonen näkee, että yöpyminen Aallon suunnittelemassa entisessä tehtaanjohtajan asunnossa olisi osa laajempaa kokemusta Sunilassa, missä Kantola on alueen helmi.

– Yöpyjät voisivat löytyä autenttisuutta ja arkkitehtuuria arvostavista sekä designia ja ainutlaatuisia kokemuksia hakevista matkailijoista.

Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Alkuperäistä tuntumaa

Kantolan julkisivuremontti on määrä tehdä lähivuosina. Suunnitelmissa on päivittää vuonna 1937 valmistuneen talon ikkunoita sekä puhdistaa ja pintakäsitellä sisäpihan pergolakatos. Talon pintaan halutaan käsittelyllä palauttaa alkuperäistä tuntumaa.

– Ensin pinta puhdistetaan, sitten lieterapataan kevyesti notkealla kalkkilaastilla, jotta saamme hieman sileämmän pinnan. Sen jälkeen pinta kalkataan muutamaan kertaan kalkkimaalilla. Näin julkisivuun saadaan syvä ja pehmeä valkoinen sävy, selittää arkkitehti Tapani Mustonen Arkkitehdit Mustonen Oy:stä.

Ennen julkisivuremonttia tehdään pienempiä korjaustöitä. Esimerkiksi vesikaton ja toisen kerroksen terassin kunnostus on tehty jo aiemmin.

Kantolan sisätiloissa näkyvät useat eri aikakaudet. 1990-luvulla tehdyssä kattavassa remontissa palautettiin huomattavasti talon alkuperäistä asua, mutta sisälle jätettiin kuitenkin kerrostumia myös 1960- ja 70-luvuilla tehdyistä muutostöistä.

– Tämä on tietyllä tavalla kahden arkkitehdin talo. Se on Alvar Aallon suunnitelmien mukaan tehty, mutta Aallon työt 60-luvulla Sunilassa perinyt Bertel Griepenberg on tehnyt aika merkittäviä muutoksia. Ne on istutettu rakennukseen niin taitavasti, että niitä ei erota millään tavalla, kertoo arkkitehti ja Pro Sunila -yhdistyksen puheenjohtaja Rurik Wasastjerna.

Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan rakennus vaatii julkisivuremontin lisäksi muutostöitä myös sisällä, mikäli taloon halutaan majoitustoimintaa.

– Mielestäni kannattaisi miettä jonkinlaisia entisöintitoimenpiteitä sekä siistimistä ja esimerkiksi saniteettitilojen parantamista, Hannonen toteaa.

Kantola halutaan pitää yleisölle avoimena

Koska Kantolalla on tärkeä rooli Sunilan paikallisyhteisössä, halutaan se pitää jatkossakin avoimena yleisölle ja mahdollistaa erilaiset tapahtumat.

– Kantola on hyvin alkuperäisessä kunnossa. Kotkassa alue liittyy myös muuhun teolliseen perinteeseen sekä koko Kymenlaakson Aalto-perinteeseen, huomauttaa Hannonen.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Pro Sunilan puheenjohtaja Rurik Wasastjerna toivoo, että Kantolasta tulisi kulttuurikeskus, jolle viime perjantaina Kantolassa avattu Keskeneräiset utopiat -taidenäyttely on alkusysäys. Pro Sunila -yhdistys järjestää Sunilan alueella opastettuja kierroksia, jotka aloitetaan aina Kantolasta.

– Tämä on autenttisena säilynyt miljöö, jossa saa heti oikean fiiliksen. Se on arvokasta. Ilman Kantolaa elämys jäisi torsoksi, kuvailee Wasastjerna.

Kantola on säilyttänyt koko pitkän historiansa ajan kansainvälisen kiinnostavuutensa. Alvar Aalto on kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mielestä kestävä matkailuvaltti, joka kiinnostaa koko maailmaa.

Kuva: Minna Heikura / Yle

– Kotkassa Sunila on Merikeskus Vellamon lisäksi ainoa kohde, jossa käy vuosittain matkailijoita eri puolilta maailmaa. Uskon, että Aallon arkkitehtuurin arvo vain nousee.