Poliisin Putin-viestien päätyminen sivulliselle ei johda toimenpiteisiin

Sivulliselle vahingossa lähteneet viestit koskivat Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailun turvatoimia.

poliisi
Poliisin miekka logo
Ismo Pekkarinen / AOP

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin työtapaamista koskevien poliisin sisäisten viestien päätyminen ulkopuoliselle ei johda virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Asiasta laadittiin tapahtuman jälkeen tutkintailmoitus. Kihlakunnansyyttäjä päätti 11. elokuuta, ettei esitutkintaa aloiteta, koska sähköpostiviestejä lähettänyttä poliisia ei ole syytä epäillä rikoksesta ja asia siirtyi Itä-Suomen poliisilaitoksen oikeusyksikköön.

Oikeusyksikkö katsoo ratkaisussaan rikosylikonstaapelin toiminnan johtuneen inhimillisestä erehdyksestä. Rikosylikonstaapelia kehotetaan kuitenkin kiinnittämään huomiota tarkkuuteen sähköposteja lähetettäessä.

Niinistön ja Putinin tapaamista koskevat sähköpostiviestit olivat lähteneet sivulliselle, jolla oli sama etunimi ja samankaltainen sukunimi, kuin poliisin viestintäjohtajalla, jolle sähköpostiviestit oli tarkoitettu.

Rikosylikonstaapeli oli aiemmin lähettänyt sähköpostia kyseiselle sivulliselle henkilölle ja sähköpostijärjestelmä tarjosi etunimen kirjoittamisen yhteydessä tätä henkilöä viestin vastaanottajaksi.

Ratkaisussa otettiin kantaa myös siihen, että viestien päätyminen ulkopuolisen henkilölle ei vaikuttanut millään tavoin presidenttien tapaamisen turvallisuusjärjestelyihin.

Poliisin viestien päätymisestä sivulliselle uutisoi ensimmäisenä 7. elokuuta Iltalehti.

Lue lisää:

Poliisin Putin-viestit lipsahtivat ilmeisesti pikaviestipalvelusta – "Käytämme sitä sisäisesti paljonkin"

Poliisi aikoo selvittää sähköpostimokan perusteellisesti – tapaus voi johtaa viestintäohjeiden muuttumiseen

Poliisien viestejä putkahti oululaisopettajalle – Putinin vierailua käsittelevissä sähköposteissa puitiin myös kollegan paitaostoksia

Poliisin sisäisiä viestejä Putinin Suomen-vierailun turvatoimista päätyi ulkopuoliselle – syynä näppäilyvirhe