1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kissa

Repe-kissa syntyi keskosena – sokea pentu sinnitteli elämään ja etsii nyt omaa rakastavaa kotia löytöeläintalolla

Löytöeläintalot ovat jälleen täyttyneet kodittomista kissoista. Pelkästään Mikkelin löytöeläintalolla kotia etsii parhaillaan 32 kissaa. Yksi Mikkelissä omaa kotiaan etsivä kissa on kolmikuinen, sokeana syntynyt Repe.

kissa
Kissanpentu syömässä.

Viime keväänä Mikkelin eläinsuojeluyhdistykselle tuli ilmoitus useammasta heitteille jääneestä kissasta. Kissojen omistaja oli kuollut ja kissalaumalle piti löytää uudet kodit. Tarkempi tutkiskelu osoitti, että kolme naaraskissaa oli tiineenä. Musta kissa, Martaksi nimetty, sai pennut toukokuun puolessa välissä. Neljä pentua syntyi, mutta yksi niistä kuoli jo heti synnytyksessä. Myös toinen pentu taisteli henkensä puolesta.

– Repe oli hyvin pieni syntyessään, ihan keskonen. Iso se ei ole vieläkään veljeensä verrattuna, kertoo Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen.

Repe Sorsan mukaan nimetty tyttökissa oli kuitenkin sinnikäs ja alkoi voimistua Martta-emon imetyksessä. Päivät kuluivat, pennut kasvoivat ja alkoivat liikkua ympäri heille varattua huonetta. Tässä vaiheessa löytöeläintalon hoitajat kiinnittivät huomiota Repen käytökseen.

– Se liikkui vähän oudosti, pyöri ja haki paikkoja. Hiekkalaatikolle se ei osannut mennä, mutta ruokakupin löysi helposti hajuaistinsa perusteella, Laatikainen kuvailee.

Kis kis kippurahäntä

Löytöeläintalolla käyneet eläinlääkärit tutkivat Repeä. Mitään muuta erikoista kissasta ei löydetty, mutta Repe todettiin sokeaksi.

– Kissanpennun sokeutta voi testata monella eri tavalla. Yksi keino on tiputtaa vanupalloja sen naaman edessä, sillä yleensä kissa kohdistaa katseensa liikkuvaan kohteeseen, kertoo eläinlääkäri Anu Valtonen.

Repe ei liikkeeseen reagoi, joskin päälle päin sen silmät näyttävät ihan normaaleilta. Pupillit reagoivat valoon ja silmien liikkeissä ei ole poikkeavuutta normaali kissan silmiin. Eläinlääkärin mukaan on vaikea arvioida, mikä Repen sokeuden taustalla on.

– Näköhermo ei välttämättä ole kehittynyt normaalisti tai sitten aivokuorella, missä näköaistimuksen pitäisi syntyä, on ongelmia. Mutta sitä on vaikea yksinkertaisilla testeillä todeta, Repeä tutkinut eläinlääkäri Anu Valtonen toteaa.

Kaksi kissanpentua kiipeylypuussa.
Repe on puolet pienempi kuin veljensä Väiski. Esa Huuhko / Yle

Repe myös kävelee vähän hassusti, ehkä juuri näköaistin puuttumisen vuoksi. Se pitää häntäänsä paljon selkänsä päällä kippuralla ja myös se vaikuttaa kissan tasapainoon.

– Se voi kävellä varovasti sen takia ettei näe, mutta varmaksi en voi sanoa, etteikö taustalla olisi hermostollisia kehityshäiriöitä jotka vaikuttavat liikkumiseen ja hännän asentoon, kissojen sairauksiin erikoistunut Valtonen arvioi.

Erilaisuudesta huolimatta niin eläinlääkäri kuin löytöeläintalon henkilökunnan mukaan Repellä on näillä näkymin hyvä tulevaisuus. Oikeanlaisessa ympäristössä se voi elää ihan normaalia, rikasta kissan elämää.

Vilkas ja eloisa pentu

Löytöeläintalon hoitajat olivat aluksi huolissaan siitä, kuinka emokissa suhtautuisi eri tavalla käyttäytyvään poikaseen.

– Jos poikasella on jotain vikaa, niin voi olla että emo alkaa vieroksua sitä. Mutta Martta on ollut hirmu hyvä emo, huolehtinut ja jaksanut imettää poikasia kärsivällisesti, Marjo Laatikainen kertoo.

Repe reagoi ääniin ja hajuihin. Se tunnustelee maailmaa tassujensa ja suunsa avulla.

Kolmesta eloon jääneestä pennusta yksi on jo saanut oman uuden kodin. Kun kolmikko oli vielä koossa, jäi Repe leikkien ulkopuolelle.

– Kaksi näkevää pentua leikki aika raisuja leikkejä ja Repe jäi syrjään. Mutta nyt se on menossa mukana ihan siinä missä tuo toinenkin pentu. Repe kiipeilee aika hyvin tutuissa kiipeilypuissa, ja tässä huoneessa se osaa liikkua tosi hyvin jo.

Repe reagoi ääniin ja hajuihin. Se tunnustelee maailmaa tassujensa ja suunsa avulla. Ruokakupille se löytää hajuaistinsa varassa, ja ruokahalua löytyy. Löytöeläintalon kissahuoneen ulkopuolella Repe on käynyt vasta muutaman kerran. Huoneen ulkopuolinen elämä jännittää pientä sokeaa kissaa.

Kissanpentu ruokakupilla.
Repe hakeutuu ruokakupille hanakasti hajuaistinsa perusteella. Esa Huuhko / Yle

Löytöeläintalon hoitajat ovat ottaneet selvää, kuinka tukea Repen kehittymistä.

– Netistä olen selvittänyt, kuinka sokean kissanpennun muita aisteja voi kehittää. Esimerkiksi ääntä pitäviä leluja on Repellä tarjolla. Sille voi tarjota myös erilaisia hajutehtäviä, jotta hajuaisti kehittyisi entisestään, kertoo Marja Mäenpää Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksestä.

Hyvin harvinanen Repe

Repe on nyt luovutusiässä ja etsii omaa rakastavaa kotia. Vaikka periaatteessa sokeus ei estä Repeltä normaalia kissanelämää, on mahdollisessa uudessa kodissa otettava muutamia asioita huomioon. Esimerkiksi huonekaluja ei kodissa saisi jatkuvasti liikutella paikasta toiseen.

– Repe tottuu kulkemaan tutussa ympäristössä sujuvasti. Toiveena olisi, että omassa kodissa Repellä olisi joku vanhempi kiltti kissa kaverina, joka opettaisi Repelle kissana olemisen taitoja, Marjo Laatikainen kertoo.

Kissanpentu syömässä.
Sokeudestaan huolimatta Repe voi elää täysipainoista kissan elämää. Esa Huuhko / Yle

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen historiassa tämä on ensimmäinen kerta, kun kissapoikueessa on sokea pentu. Eläinlääkärin mukaan sokeiden pentujen syntyminen ei ylipäätään ole kovin yleistä.

– Minun uran aikana ei ole vastaavaa tullut kohdalle. Mielenkiinnolla seuraan kyllä Repen tulevaisuutta, kuinka elämä lähtee tästä rullaamaan, Anu Valtonen hymyilee.

Lue seuraavaksi