1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairauspoissaolo

Yksi jäi kotiin työpaikkakiusaamisen vuoksi, toinen käpertyi ahdistuneena sänkyyn – “Harmaalla alueella olevat sairauslomat ovat yleistyneet” 

Sairauslomaa otetaan ja saadaan syistä, jotka eivät varsinaisesti ole sairauksia, mutta jotka tekevät työnteosta henkisesti vaikeaa. Missä menee raja?

sairauspoissaolo
Työntekijä hieroo otsaansa työpöydän ääressä.
Tiina Jutila / Yle

Anne työskenteli pitkään isossa konsulttiyrityksessä. Työ oli kuormittavaa. Tehtyjä työtunteja valvottiin tarkkaan, kilpailu oli kovaa ja monilla stressi päällä.

Työkaverit ympärillä vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Oli isoja yt-neuvotteluja. Työntekijä, joka vielä aamulla tapasi uuden asiakkaan, voitiin irtisanoa samana iltapäivänä.

Anne vietti työnsä puolesta paljon aikaa yhden kollegan kanssa. Tämä ei ollut Annen esimies, mutta ylempänä hierarkiassa. Hän alkoi vähätellä Annea. Jatkuvasti. Mitä sinä minulta kyselet? Etkö itse pysty mihinkään?

Anne oli tunnollinen. Hän ei näyttänyt töissä tunteitaan, mutta saattoi vapaa-ajallaan purskahtaa yhtäkkiä itkuun.

Anne alkoi nukkua huonosti. Hän heräili keskellä yötä ja muisti työpaikan ongelmat. Sen jälkeen unesta oli vaikeaa enää saada kiinni.

Kiusaamistilanteissa valitaan puolia

Kun tätä oli jatkunut viikkoja, Anne meni lääkärille ja kertoi tilanteestaan. Hänelle määrättiin pari viikkoa sairauslomaa. Se ei auttanut uniongelmiin.

– Kävin hiihtämässä päivisin järven jäällä. Aurinko paistoi, ja sain rusketusta naamaan. Kun sitten palasin töihin, joidenkin mielestä olin vain lorvinut kotona, Anne sanoo.

Työoikeuteen erikoistuneen varatuomarin Kaija Kessin mukaan työnantajan velvollisuus on ehkäistä työperäisiä sairauksia. Työpaikkakiusaamiseen pitää puuttua välittömästi, ettei se johda sairastumiseen. Kiusaaja voidaan tarvittaessa siirtää toiseen yksikköön tai irtisanoa.

Usein asiat ratkeavat aikaisessa vaiheessa puhumalla ja sopimalla, mutta joskus mieli voi järkkyä rankasti kiusaamisen vuoksi. Kess kertoo tapauksesta, jossa työntekijä joutui esimiehensä kiusaamisen vuoksi psykoosiin ja psykiatriselle osastolle.

Kess on kirjoittanut sairauspoissaoloja ja työpaikkakiusaamista käsittelevät kirjat. Hänen mielestään pahin vaihtoehto on, jos kiusattu lähtee ja kiusaaja jatkaa toimintaansa. Kiusaamistilanteissa työyhteisö alkaa helposti valita puoliaan.

– On tapauksia, joissa koko työyhteisö on lamaantunut kiusaamisen vuoksi vuosiksi ja tehot ovat menneet olemattomiin, Kess kertoo.

“Joskus on helpompi sanoa, että vatsa on sekaisin”

Maisa kärsi pitkään masennuksesta, joka muuttui aikuisiällä ahdistushäiriöksi. Hän on aiemmin hakenut asiakaspalvelutyöstään pari kertaa “saikkua”, koska ei ole jaksanut mennä töihin, vaan halunnut vain käpertyä sänkyyn.

Hän ei halunnut kertoa työnantajalle mielenterveyden ongelmistaan, vaan vetosi lääkärille flunssaan tai selkäkipuun.

– Joskus on ollut helpompi sanoa, että vatsa oli sekaisin, kuin että tänään en vaan halua kohdata ihmisiä asiakaspalvelutyössä ja pysty hymyilemään ja olemaan iloinen, Maisa kuvailee.

Kerran Maisa erehtyi perustelemaan sairausloman tarvetta ahdistuksella ja voimien loppumisella.

– Työnantaja tuli sairaslomalappu kourassa tivaamaan, että mikä se tällainen diagnoosi on, koetatko kusettaa.

Petri on valehdellut itselleen sairauslomaa useita kertoja. Hänen puolisonsa sairastui vaikeaan masennukseen toisen lapsen syntymän jälkeen.

Joskus vaimon masennuksen aiheuttamat hermoromahdukset iskevät keskellä päivää, ja Petri joutuu lähtemään töistä kotiin, mukamas vatsa sekaisin.

Petrin mukaan kukaan ei sympatiseeraa tilannetta. Ihmiset ympärillä kohottavat olkapäitään ja kehottavat ottamaan palkatonta vapaata.

– Miten siinä perheelle ruokaa enää saa. Joskus on hyvä huijata saikulla, kun ei ole enää mitään muutakaan keinoa.

Lääkäriin epämiellyttävän työtehtävän vuoksi

Kaija Kessin mukaan sairauspoissaolot voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä mielenterveyshäiriöihin.

Jälkimmäisten osuus on kasvanut 2000-luvulla kolmannekseen kaikista sairauspoissaoloista.

Kess sanoo, että mielenterveyshäiriöisissä on paljon vakavia tapauksia, mutta tilanteet, joissa ollaan harmaalla alueella, ovat yleistyneet.

Työnantaja voi esimerkiksi antaa työntekijän mielestä epämiellyttävän työtehtävän, joka ei kuitenkaan ole erityisen kuormittava.

– Sitten voidaan sanoa lääkärille, että pyörryttää, sydän hakkaa ja on hengenahdistusta. Lääkäri voi antaa viikon sairauslomaa akuutin stressireaktion perusteella. Onko tämä sairausloman peruste, vai pitäisikö työntekijä palauttaa työyhteisöön keskustelemaan asiasta? Kess kysyy.

Hänen mielestään työterveyden ja työpaikan yhteyttä pitäisi parantaa. Lääkäri voisi esimerkiksi kysyä esimieheltä tietoja potilaan työyhteisöstä ja annetuista työtehtävistä.

“Sairauslomat ovat joillekin loman jatke”

Sairausloman taustalla on usein todellinen syy, mutta joskus työnteko ei huvita. Markon piti kerran päästä kavereiden kanssa hurvittelemaan, mutta bilepäivälle oli merkitty työvuoro. Hän tiesi mahatautia olevan liikkeellä ja varasi ajan lääkärille.

– Kerroin "vaivoistani", että maha on kipeä ja oksettaa. Lääkäri kuunteli aikansa mahaani, otti stetoskoopin pois ja sanoi, että tämä on selvä tapaus, sinulla käy kauhea myllerrys mahassa. Tässä on kolmen päivän sairauslomatodistus, Marko muistelee.

– Siitä sitten Alkoon ja bileet pystyyn. Seuraavana päivänä oli oikeasti huono olo.

Kaija Kessin mielestä valtaosa suomalaisista on tunnollisia työntekijöitä, mutta asialla on myös kääntöpuoli.

Yritysten esimiehiä sairauspoissaolojen hallinnassa kouluttava Kess kertoo, että perusteettomat sairauspoissaolot ovat monissa työpaikoissa ongelma.

– Joillakin on tällainen ajatusvirhe, että heidän oikeutensa on pitää pois perusteettomia sairauslomia. Se on ikään kuin loman jatketta, Kess sanoo.

Kessin mielestä sairauslomilla “pelaava” pieni porukka on aina ollut olemassa, mutta työelämän vaatimusten kiristyessä ilmiö on paisunut aiempaa vakavammaksi.

Toisaalta ongelma ovat myös ihmiset, jotka tulevat töihin sairaana.

“Olkaa ylpeitä työntekijöistänne”

Annelle kävi lopulta hyvin. Hän löysi uuden työpaikan julkiselta puolelta. Työ on samaa, mutta työilmapiiri kuin eri planeetalta entiseen verrattuna. Sairauspoissaoloihin ei ole enää tarvetta.

– Minulla kävi valtava tuuri. Minut otettiin vastaan kuin aarre ja arvostusta tulee.

Annella on yksi neuvo työnantajille.

– Olkaa ylpeitä työntekijöistänne ja pitäkää huolta ilmapiiristä. Kun työntekijää kehutaan, hänkin haluaa olla mieliksi.

Yle kysyi lukijoilta verkossa kokemuksia sairauslomista, joihin ei ole ollut lääketieteellistä syytä. Haastateltavien nimet on muutettu.

Lue seuraavaksi