"Terroristit suunnittelivat vielä isompaa iskua" – Uusimmat tiedot Espanjan iskuista

Poliisi on pidättänyt neljä epäiltyä ja surmannut viisi. Lehtitiedon mukaan poliisi etsii neljää muuta epäiltyä. Barcelonassa väkijoukkoon ajanut mies saattaa olla yksi surmatuista, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Barcelonan isku 2017
Uhrien muistoksi jätettyjä kynttilöitä ja kukkia sekä kyltti, jossa lukee Rukoilkaa Barcelonan puolesta.
Quique Garcia / EPA

Espanjan poliisin mukaan Barcelonan ja Cambrilsin terrori-iskujen tekijät olivat valmistelleet iskuja pitkään ja aikoivat alun perin tehdä vieläkin suuremman iskun.

He valmistelivat iskua Alcanarin kaupungissa noin 200 kilometriä Barcelonasta etelään. Suunnitelmiin tuli muutos Alcanarissa keskiviikkona sattuneen räjähdyksen takia. Räjähdys tuhosi aineita, joita iskussa piti käyttää, poliisi kertoo. Räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui seitsemän.

Poliisilla on käynnissä mittava operaatio terrori-iskujen tekijöiden löytämiseksi. Poliisi epäilee, että iskujen takana on 12 hengen terroristisolu.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut iskujen tekijäksi, mutta väitettä ei ole vahvistettu.

Neljä pidätetty, pääepäilty ehkä surmattu

Poliisi on pidättänyt iskuihin liittyen neljä ihmistä, joista yksi on espanjalainen ja kolme marokkolaista. He ovat 21–34-vuotiaita eikä kellään ole aiempaa terrorismitaustaa. Yksi pidätettiin Alcanarissa ja muut Ripollissa sadan kilometrin päässä Barcelonasta.

Lisäksi poliisi ampui torstain ja perjantain välisenä yönä viisi ihmistä Cambrilsissa, jossa toinen iskuista tehtiin. Heistä kolme on tunnistettu.

Turvallisuusjoukkojen jäseniä seisomassa vartiossa asuintalon edessä.
Turvallisuusjoukkojen jäseniä seisomassa vartiossa asuintalon edessä Ripolissa. Poliisi teki rakennukseen ratsian ja piätti 30-vuotiaan miehen epäiltynä osallisuudesta Barcelonan terrori-iskuun.Robin Townsend / EPA

Polisi epäilee, että Barcelonassa väkijoukkoon pakettiautolla ajanut mies on yhden Ripolissa pidätetyistä marokkolaisista pikkuveli. Hän on eri lähteiden mukaan 17- tai 18-vuotias.

Poliisi pitää mahdollisena, että nuorukainen on yksi viidestä Cambrilissa surmatuista. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Hänen epäillään käyttäneen veljensä henkilöllisyystodistusta vuokratessaan pakettiauton.

Poliisi etsii hänen lisäkseen kolmea muuta ihmistä, kertoo La Vanguardia -lehti.

Uhreja 34 maasta

Terrori-iskuissa on kuollut kaikkiaan 14 ihmistä ja loukkaantunut liki 130, pelastusviranomaiset kertovat. 17 loukkaantuneen tila on kriittinen ja 25 muun vakava. Kaikkiaan 61 loukkaantuneista oli yhä sairaalahoidossa perjantai-iltana.

Barcelonassa kuoli 13 ihmistä ja loukkaantui 120, kun pakettiauto ajoi torstaina illansuussa väkijoukkoon turistien suosimalla Las Ramblasin ostos- ja ravintola-alueella. Pakettiauton ajaja pakeni paikalta jalan.

Noin kahdeksan tuntia myöhemmin henkilöauto ajoi päin jalankulkijoita Cambrilsissa 120 kilometriä Barcelonan eteläpuolella. Kuusi siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui. Yksi loukkaantuneista siviileistä kuoli myöhemmin vammoihinsa. Kolmen loukkaantuneen tila on vakava.

Poliisi ampui Cambrilsissa viisi epäiltyä. Poliisin mukaan epäillyillä oli mukana kirves ja veitsiä. Heillä oli myös räjähdeliivit, joissa ei kuitenkaan ollut räjähteitä.

Pelastusviranomaisten mukaan kuolleita ja loukkaantuneita on 34 eri maasta. Kuolleita on Espanjan lisäksi ainakin Italiasta, Belgiasta, Portugalista ja Yhdysvalloista. Suomalaisia uhrien joukossa ei tähänastisten tietojen mukaan ole.

Eri puolilla Espanjaa pidettiin perjantaina hiljainen hetki uhrien muistoksi. Hiljaisen hetken jälkeen väkijoukko taputti ja huusi: "Me emme pelkää".

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue myös:

Keitä Espanjan iskujen uhrit olivat?

"Emme pelkää" – Tuhannet barcelonalaiset toivat kukkia Ramblalle terrori-iskun jälkeen

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Barcelonan jälkeen – älä anna terroristille, mitä hän haluaa