Mitä emme vielä tiedä? Turun hyökkäyksen avoimet kysymykset

Turun puukottajan henkilölllisyys ja motiivi ovat vielä pimennossa. Yle listasi toistaiseksi avoimet kysymykset tapahtumasta.

Kotimaa
Hiljainen Turun kauppatori perjantaina 18. elokuuta 2017.
Hiljainen Turun kauppatori perjantaina 18. elokuuta 2017. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turun väkivaltainen hyökkäys polkaisi huhumyllyn välittömästi ylikierroksille. Kaikkiin tietoihin kannattaa suhtautua varauksella. Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi levitetty virheellisiä tietoja uhrien ja hyökkääjien lukumääristä.

Olennaisiin kysymyksiin saadaan todennäköisesti vastaukset lähipäivinä. Moni kysymys on kuitenkin toistaiseksi vailla vastausta.

1. Mikä oli teon motiivi?

Keskusrikospoliisi ei toistaiseksi tutki tapausta terrori-iskuna. Viranomaisten laajat ja ripeät varotoimet kuitenkin vihjaavat, että mitään mahdollisuuksia ei suljeta pois.

Epäiltyä ei ole vielä kuulusteltu. Silminnäkijähavaintojen perkaaminen, sekä valvontakameramateriaalin tutkiminen vie aikaa. Teon motiivi on siis vielä ainakin hetken aikaa pimennossa.

2. Toimiko henkilö yksi vai ryhmässä?

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut tietoja "hyökkääjistä". Toistaiseksi poliisilla on kuitenkin yksi epäilty, joka on saatu kiinni.

Se ei tarkoita, etteikö epäiltyjä tulisi myöhemmin lisää. Keskusrikospoliisi pitää toistaiseksi tämänkin mahdollisuuden avoinna.

Keskusrikospoliisin mukaan poliisi on ottanut kiinni muitakin ihmisiä, kertoo Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun) Toistaiseksi ei ole selvyyttä, onko heillä mitään tekemistä tapahtumien kanssa.

3. Epäillyn henkilöllisyys pimennossa

Poliisin mukaan epäilty on nuorehko ja "ulkomaalaistaustainen". Hänen henkilöllisyytensä on muulta osin pimennossa. Kansalaisuutta ei tiedetä, eikä sitä asuuko hän Suomessa vakituisesti vai ei.

Poliisi selvittää parhaillaan, onko henkilö poliisin tai muun viranomaisen, kuten Maahanmuuttoviraston rekisterissä.

Epäilty on sairaalassa poliisin luodista loukkaantuneena. Vamman vakavuudesta ei ole tietoa.

4. Uhrien terveydentila avoinna

Toinen kuolonuhreista on poliisin mukaan kuollut Turun keskustassa, toinen vammoihinsa sairaalassa. Kaikki kuusi loukkaantunutta ovat sairaalassa, kolme heistä teho-osastolla. Heidän tilastaan ei ole toistaiseksi tarkempia tietoja.

5. Mitä tapahtuu Kauppiaskadulta kuvatussa videossa?

Sosiaalisen median kautta on jaettu videota, jossa joukko miehiä juoksee pitkin Turun Kauppiaskatua. Ainakin yhdellä miehistä on jonkinlainen esine kädessään.

Toistaiseksi videon henkilöistä ei ole varmuutta. Ei siis ole varmuutta, onko joku heistä epäilty, vai onko ovatko videon henkilöt jahtaamassa epäiltyä.

Epävarmuutta on myös siitä, kuka videolla huutaa ja mitä. Joku kuulee videolla "allahu akbar", toinen kuulee "varokaa" selkeällä suomen kielellä.

Poliisi ei vahvista videoon liittyviä tietoja, ennen kuin on kuullut asianomaisia henkilöitä itse.

6. Poliisi etsi valkoista pakettiautoa ja teki operaation vastaanottokeskukseen – emme tiedä miksi

Lounais-Suomen poliisi ilmoitti perjantai-illalla etsivänsä valkoista Fiat Ducato -pakettiautoa. Myöhemmin poliisi tiedotti löytäneensä auton.

Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi on tehnyt etsinnän auton omistajan taloon Turussa. Toistaiseksi auton ja sen haltijan osallisuudesta tapahtumaan ei ole tiedossa mitään varmaa.

Turun Sanominen mukaan poliisi on tehnyt operaation myös Pansion vastaanottokeskukseen (siirryt toiseen palveluun). Myöskään tästä operaatiosta ei toistaiseksi tiedetä, liittyykö se keskustan puukotukseen.

Poliisi: Epäilty on ulkomaalaistaustainen, nuorehko mies – Henkilöllisyys tai motiivi ei vielä tiedossa

Presidentti Niinistö: Järkyttävä ja raukkamainen teko

"Lähdin jahtaamaan tekijää ja huusin: Varokaa, sillä on puukko!" – Näin silminnäkijät kertovat Turun tapahtumista

Turun puukotukset – tämä tapahtumista tiedetään nyt

Olitko puukotusten aikaan Turun keskustassa? Kerro meille tietosi