Sierra Leonen mutavyöryssä kuolleita jo yli 450

Sierra Leonen maanantaisessa mutavyöryssä on saattanut kuolla yli tuhat ihmistä, kertovat pelastustyöntekijät.

Sierra Leone
auto tulvivalla kadulla
Society For Climate Change Communication Sierra Leone

Länsi-Afrikassa, Sierra Leonessa, toiveet mutavyörystä eloonjääneiden löytämiseksi hiipuvat.

Pelastustyöntekijät kertoivat löytäneensä perjantaihin mennessä yli 450 kuollutta, joista yli 120 oli lapsia. Arviolta 600 ihmistä on yhä kateissa, ja mahdollisuudet heidät löytämisekseen elossa pienenevät päivä päivältä.

Tuhannet talot hautautuivat, kun vuorenrinne romahti Regentin lähiön päälle lähellä pääkaupunkia Freetownia maanantaina.Kyseessä on yksi viime vuosien pahimmista luonnonkatastrofeista Afrikassa.

Uusien tulvien ja mutavyöryjen riski on kuitenkin yhä suuri, koska alueelle on odotettavissa runsaita sateita lähipäiviksi. Sierra Leonen hallitus on kehottanut asukkaita poistumaan vuoristoalueelta, josta valtava mutavyöry sai maanantaina alkunsa.

– On mahdollisuus, että tapahtuu toinen onnettomuus, sanoi terveysministeri Zuliatu Cooper uutistoimisto AP:lle.

Sierra Leonen hallitusta on syytetty toimettomuudesta pääkaupungin Freetownin ympäristön suojelemiseksi tulvilta. Alueen monet köyhät asuinalueet ovat yhä ilman kunnon viemärijärjestelmiä, vaikka tulvia sekä mutavyöryjä on ollut aiemminkin.

Osa Freetownin alueista on ollut mutavyöryn jälkeen ilman puhdasta juomavettä. Lisäksi tuhojen pelätään tuovan mukanaan malariaa, kun kodittomiksi jääneet noin 3 000 ihmistä elävät taivasalla ilman moskiittoverkkoja.

Lähteet: AP, AFP