Toimittajalta – Muistetaan Turusta myös tämä: Yhtä väkivallantekijää kohti on joukoittain niitä, jotka panevat henkensä alttiiksi muiden edestä

Seitsemänkymppinen sprinttasi puukottajan perään. Ruotsalainen turisti auttoi puukotettua henkensä uhalla. Nämä tiedot auttavat uskomaan, ettemme ole voimattomia vihan edessä, kirjoittaa sisältöpäällikkö Ville Seuri.

Turku
Nainen laski muistokynttilän Turun puukotusten uhreille Kauppatorilla perjantai-iltana.
Nainen laski muistokynttilän Turun puukotusten uhreille Kauppatorilla perjantai-iltana.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tänään lauantaina liput nostetaan puolisalkoon Turussa. Kaksi ihmistä on kuollut, kahdeksan edelleen sairaalassa.

Oli Turun perjantaisten puukotusten motiivi mikä tahansa, iskivät ne syvän loven monen suomalaisen turvallisuudentuntoon.

Perjantaina ensimmäinen uutisten aiheuttama tunne olikin epätoivo: olemmeko täysin voimattomia tällaisen vihan edessä?

Iltaa kohti, kun silminnäkijäkertomuksia alkoi kertyä, kävi ilmi ettemme ole. Yhtä järjetöntä puukottajaa kohti on joukoittain niitä, jotka eivät lamaannu, vaan panevat henkensä alttiiksi, auttavat ja pitävät päänsä kylmänä mahdottoman tuntuisessa tilanteessa.

Turussa suuri joukko ihmisiä lähti heti ensimmäisen puukotuksen jälkeen ajamaan hyökkääjää takaa. Eri silminnäkijätietojen mukaan oku huitoi häntä torikahvilan tuolilla, toinen muulla astalolla. Jopa seitsemänkymppinen Klaus sprinttasi raivoissaan puukottajan perään. Paikalle sattunut lääkäri jäi Ylelle kertomansa tiedon mukaan elvyttämään puukotettua naista.

Jotkut panivat samalla henkensä alttiiksi. Tukholmalainen, Turussa tyttöystävänsä kanssa lomalla ollut Hassan Zubier kertoi ruotsalaiselle iltapäivälehdelle (siirryt toiseen palveluun)rynnänneensä auttamaan Kauppatorilla puukotettua naista. Hän joutui itse hyökkäjän kohteeksi ja makaa nyt sairaalassa. Sama kohtalo oli turkulaisella yrittäjällä Hasan Alazawiilla, kertoi hänen ystävänsä illalla (siirryt toiseen palveluun).

Tämänhetkisten tietojen valossa hatunnoston ansaitsee myös poliisi. Perjantaina kerrotun mukaan poliisi sai ensimmäisen hälytyksen hyökkäyksestä kello 16.02, ja muutaman minuutin päästä epäilty oli kiinni – elossa.

Poliisi ei aina ole erityisen hyvä minuuttien laskemisessa, ja kiinnioton aikaikkuna varmasti tarkentuu vielä, mutta sen yksityiskohdat hämmästyttävät. Äärimmäisen paineen alla poliisi pysäytti hyökkääjän yhdellä, jalkaan ammutulla luodilla. Hillityn voimankäytön ansiosta tekijä jäänee henkiin ja joutunee vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Perjantaina Turussa surmattuja ei mikään enää tuo takaisin.

Mutta puukottajaa vastaan käyneet poliisit, turistit ja turkulaiset ovat saattaneet pelastaa ihmishenkiä,ja aivan varmasti he ovat pelastaneet ison palan suomalaisten turvallisuudentunnetta. Hyväntahtoisia ihmisiä on kuitenkin enemmän kuin pahantahtoisia.

Korjaus 19.8.2017 kello 12.36: "Poistetettu virke "samanlaista raukkamaista, keskellä kaupunkia tapahtunutta väkivallantekoa ei Suomessa ole aiemmin nähty", joka ei ottanut huomioon esimerkiksi Imatran ja Hyvinkään joukkoammuskeluja ja Myyrmannin pommi-iskua.