Hyppää sisältöön

Arkkipiispa Kari Mäkinen Turun puukotuksesta: "Mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa"

Arkkipiispa piti lauantaiaamuna aamuhartauden Radio Yle Ykkösessä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen puhui Turun puukotusten uhrien rukoushetkessä Turun Tuomiokirkossa perjantaina 18. elokuuta 2017. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Arkkipiispa Kari Mäkinen saapui varhain lauantaiaamuna Yle Turun toimitukseen pitämään Yle Radio 1:n aamuhartautta. Olemus oli tutun rauhallinen, mutta uni oli jäänyt arkkipiispallakin lyhyeksi. Hän kysyy uusimmat tiedot perjantain puukotuksesta: kymmenen uhria, joista kaksi kuollut.

– Eilinen päivä järkytti. Tapahtuma tuli yllättäen ja on käsittämätön.

Kuten kaikilla muillakin, myös arkkipiispalla on monta kysymystä mielessä vailla vastausta. Hänen mielestään on vaikea eläytyä tekijän ajatusmaailmaan ja ymmärtää, mikä saa ihmisen toimimaan niin.

– Myös tekijä on yksi meistä. Hänelläkin on läheisiä ja ystäviä. Tilanne koskettaa myös heitä.

Arkkipiispa rohkaisee katsomaan eteenpäin.

– Mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa. On aika järkytykselle ja aika tunteille. Myös peloille ja tunnemyrskyille, joita tilanne herättää, on aikansa, hän sanoo.

Kari Mäkisen mukaan kirkko tekee nyt perustyötään. Seurakuntien työntekijöiltä on apua saatavilla.

Arkkipiispa Kari Mäkinen lausui jo perjantaina lohdutuksen sanoja Turun iskusta järkyttyneille. Hän osallistui perjantai-iltana Turun tuomiokirkossa järjestettyyn ekumeeniseen rukoushetkeen yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Turun perjantai-illan rauhan rikkoi väkivalta. Kadut ovat nyt hiljaiset. Turun tuomiokirkon kello lyö niin kuin joka päivä ja joka tunti. Huomennakin. Herra, anna rauhattomalle rauha, anna järkyttyneelle levollisuus, tuskaan ja epätietoisuuteen läsnäolosi. Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta, arkkipiispa viestitti kirkon verkkosivuilla.

.
.