Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain lakeuksien telttakylissä odotetaan huomista auringonpimennystä – Oregoniin saapuu jopa miljoona turistia

Maanantaina koittava täydellinen auringonpimennys on Yhdysvaltain suurin matkailutapahtuma vuosikausiin. Madrasin pikkukaupungissa myydään telttapaikkoja erämaahan ja pellolle.

Jonathan Frey on pitkän linjan auringonpimennysbongaaja. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

**MADRAS, OREGON **Portlandista kaakkoon johtavan valtatie 26:n varressa on auto konepelti ylhäällä. Pysähdymme.

Nainen viittoilee avaamaan ikkunan ja kysyy, onko meillä lainata kaapeleita pariskunnan farmarin käynnistämiseksi.

Barbara ja Dan Krum ovat ajaneet tänne Kalifornian Redbluffista. Heidän määränpäänsä on kymmenen kilometrin päässä Madrasissa, josta he ovat vuokranneet telttapaikan pellolta.

Auton temppuilu on osa unohtumatonta kokemusta, jota Dan ja Barbara Krum hakevat Oregonista. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Erämaa paras paikka kokea

Ympärillä on Keski-Oregonin tasaista erämaata. Kauempana siintävät vuoret. Niiden laitamilta nousee osavaltiota kiusaavien metsäpalojen nostattamia harmaita savupilviä.

Muuten aurinko porottaa kirkkaalla taivaalla niin kuin melkein aina kesäisin. Siksi tämä on yksi parhaista paikoista koko Yhdysvalloissa kokea täydellinen auringonpimennys, joka on paikallista aikaa maanantaina aamupäivällä.

Siksi myös Krumit halusivat tulla tänne.

– Olemme suunnitelleet tätä matkaa vuoden. Keväällä kävi ilmi, että kaikki motellit ovat täynnä, joten hankimme telttapaikan viikonlopuksi, Dan selittää.

– Tällaista pääsee kokemaan vain kerran elämässä. Pieni epämukavuus on osa unohtumatonta kokemusta, Barbara nauraa vieressä ja osoittaa kaapelikäynnistystä tarvitsevaa autoaan.

Auringonpimennyksen aikaan tarvitsee suojalaseja. Monet askartelevat sellaisen itse. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Valtatie 26:n varoitetaan olevan maanantaina toivottoman ruuhkainen. Neljän miljoonan asukkaan Oregoniin ei koskaan ole ollut vastaavaa turistiryntäystä: auringonpimennystä saapuu katsomaan arviolta miljoona turistia.

Kahden minuutin täydellinen pimeys

Reilun 6 000 asukkaan Madrasin majoitustilat ovat olleet loppuunmyytyjä jo kauan, jotkut hotellit kaksi vuotta.

Yhdysvalloissa on auringonpimennyksiä noin kerran vuosikymmenessä, mutta näin suurta ei ole koettu 99 vuoteen.

Auringonpimennys tapahtuu, kun kuu kiertää auringon eteen. Mikäli sää ei ole pilvinen, taivas pimenee täydellisesti parin minuutin ajaksi, ja siinä saattaa nähdä tähtiä.

Madrasin peltoaukealle kohoaa viikonlopun aikana kymmenien tuhansien auringonpimennysturistien telttaleiri. Kuva: Mika Hentunen / Yle​

Kaupunki vaihtoi nimeään

Auringonpimennys etenee noin 120 kilometriä leveänä vyönä länsirannikon Oregonista Yhdysvaltain itärannikolle. Tuon vyöhykkeen sisällä asuu 12 miljoonaa ihmistä, ja ainakin seitsemän miljoonaa ihmistä matkustaa Madrasin kaltaisiin paikkoihin seuraamaan sitä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Monille pikkupaikkakunnille tämä on historian tähän asti suurin matkailutapahtuma. Kentuckyssa kaupunki on jopa vaihtanut nimensä Hopkinsvillesta Eclipsevilleksi eli Auringonpimennyskaupungiksi.

Madrasin peltoaukea on nimetty Solartowniksi eli ”Aurinkokaupungiksi.” Pelto täyttyy viikonvaihteessa kaikkialta Pohjois-Amerikasta saapuvista matkailijoista.

He maksavat telttapaikasta 150 dollaria eli noin 127 euroa viikonlopulta.

Kuva: Mika Hentunen / Yle​

Parin sadan metrin päässä keskuslinjasta

Freyn pariskunnan johtama porukka pystyttää telttoja ja kenttäkeittiötä. 25 henkilöä eri puolilta Yhdysvaltoja ja Kanadaa on jo saapunut. Kaikkiaan 90 henkilön porukan pitäisi olla kasassa viimeistään sunnuntaina, Jonathan Frey kertoo.

He ovat raskaan sarjan harrastajia, jotka ovat kiertäneet seuraamassa auringonpimennyksiä Mongoliassa saakka.

– Olemme olleet neljässä auringonpimennyksessä tätä ennen. Joka kerta pilvet ovat haitanneet näkyvyyttä. Täällä tilanne näyttää lupaavalta, Frey sanoo.

Ennusteen mukaan maanantai on aurinkoinen ja lämmin.

– Tavoitteemme oli päästä mahdollisimman lähelle auringonpimennyksen keskuslinjaa ja tässä kohtaa olemme vain muutaman sadan metrin päässä siitä. Paikka ei voisi olla paljon parempi, Frey intoilee.

Jonathan Freyn vaimo Katrina on kalifornialainen viininviljelijä, joka on tehnyt omia merkkiviinejään auringonpimennystä varten. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Suojalasit oltava

Jonathan Freyn harrastus on perua yliopistosta, jossa hän opiskeli avaruusfysiikkaa. Freyn pariskunnan elättää oma luomuviinitila Mendocinossa Kaliforniassa. Tätä tapahtumaa varten he ovat tehneet 2017 Auringonpimennys -merkkiviinejä.

Viininmaistajia riittää. Tunnelma pellolla on yhteisöllinen ja letkeä.

Maanantain lähestyessä jännitys tiivistyy. Alan harrastajaa kiinnostaa pimeyttäkin enemmän viimeinen tunti ennen pimennystä.

– Auringonvalo on silloin aivan erityinen. Sävyt muuttuvat voimakkaasti sinä aikana. Vastaavaa ei näe muulloin.

Silloin on käytettävä suojalaseja, jotta silmät eivät vahingoitu.

– Kahden minuutin pimennys on lyhyt, koska teoreettinen maksimipituus tapahtumalle on seitsemän minuuttia. Tästä pitäisi kuitenkin tulla erittäin näyttävä pimennys, Frey selittää.