1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun puukotukset saavat miettimään tulevaisuutta – "Miten tällaisen maailman selittää lapsille?"

Poliisin näkyvyys huomattiin perjantai-iltana Kouvolan Taiteiden yössä

Taiteiden yö
Kouvolan tori. Torikahvilassa ihmisiä
Kouvolan tori.Vesa Grekula / Yle

Turussa tapahtuneet puukotukset olivat monen torikahvilla olleen mielessä lauantaina aamupäivällä Kouvolassa. Useat olivat myös osallistuneet edellisenä iltana kaupungissa järjestettyyn perinteiseen Taiteiden yöhön.

Puukotukset sattuivat samaan aikaan kun parhaimmillaan parikymmentä tuhatta henkeä kaduille eri tapahtumiin keräävä kansanjuhla oli pääsemässä vauhtiin.

Kouvolalainen Harri Vauhkonen kertoi käväisseensä Taiteiden yössä pitkästä aikaa. Tunnelma oli hänen mukaansa leppoisa, vaikka mielessä kävikin ajatus mitä tapahtuisi, jos joku yrittäisi ajaa autolla yleisön joukkoon.

Vauhkonen kertoi kiinnittäneensä myös huomiota keskellä kävelykatu Manskia seisoneeseen poliisiautoon, joka oli paikalla jo alkuillasta.

– Poliisi näkyi hienosti tapahtumassa.

Illan aikana väkeä oli paljon liikkeellä myös torilla, jossa toinen torikahviloista on kesäisin avoinna ympäri vuorokauden.

– Ihmisiä oli selvästi enemmän kuin normaalina viikonloppuna, mutta kaikki sujui rauhallisesti, kuvailee illan ja yön tunnelmia esimies Virve Rastas Allun torikahvilasta.

"Suomi on edelleen rauhallinen maa"

Marjaostoksille torille aamupäivällä tullutta kouvolalaista Leinon perhettä ihmetyttävät Turun tapahtumat ja niihin johtaneet syyt. Perhe sai tiedon puukotuksista nopeasti.

– Eräs Turussa asuva sukulaisemme sattui olemaan aivan lähellä tapahtumapaikkaa. Hän laittoi siitä viestin Facebookiin ja kertoi samalla olevansa itse turvassa, kertoo Kaisu Leino.

– Surullista. Mikä ajaa ihmisen tekemään tuollaista? kysyy Riku Leino.

– Ei kukaan tasapainoinen ihminen toimi noin, jatkaa Kaisu miehensä ajatuksia.

Perhe torilla, isä ja äiti 1v 7 kk lapsi sylissään. Isä Riku, äiti Kaisu, lapsi Akseli
Kouvolalainen Leinon perhe sai nopeasti tiedon Turun puukotuksista kaupungissa asuvalta sukulaiseltaan.Vesa Grekula / Yle

Kaisu Leino huomauttaa tapahtuneesta huolimatta, että Suomi on edelleen rauhallinen maa moneen muuhun maailmankolkkaan verrattuna. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisen Akselin vanhempia mietityttää silti tulevaisuus.

– Miten ihmeessä tällaiset tapahtumat ja tällaisen maailman selittää lapselle. Vaikka Akselille juuri tätä ei vielä tarvitsekaan selittää, miettii Kaisu Leino.

Lue seuraavaksi