Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Uhrit pääasiassa naisia, epäilty haki turvapaikkaa ja tuli Suomeen viime vuonna

Poliisi tutkii Turun eilisiä puukotuksia terroritekona. Epäilty tekijä ei ole suostunut puhumaan kuulusteluissa.

Turku
Karttagrafiikka
Google, Yle

Tapahtumien kulku perjantaina 18.8.

1) Mies puukotti Turun keskustassa Kauppatorilla naista. Poliisi sai hätäkeskuksesta ilmoituksen kello 16.02. Mies puukotti myös naista auttamaan tullutta henkilöä.

2) Mies pakeni Kauppiaskatua pitkin Maariankadulle ja puukotti pakomatkalla useita henkilöitä. Sivulliset yrittivät ottaa miestä kiinni.

3) Poliisi otti epäillyn tekijän kiinni kello 16.05 ampumalla häntä jalkaan.

Kuvagalleria Turun iskusta.

Puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina

Nuorehko ulkomaalaisen näköinen mies puukotti perjantaina kello neljän jälkeen yhteensä kymmentä ihmistä Turun keskustassa Kauppatorilla ja Puutorilla.

Poliisi tutkii tekoja terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

Turun kauppatori lauantaina 19. elokuuta 2017. Turun keskustassa puukotettiin useita ihmisiä perjantaina 18. elokuuta.
Turun kauppatori lauantaina 19. elokuuta 2017. Turun keskustassa puukotettiin useita ihmisiä perjantaina 18. elokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääepäillyn henkilöllisyys on tiedossa – tekijä asui vastaanottokeskuksessa

Poliisi on kertonut, että epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen. Hän on parhaillaan tehohoidossa, mutta ei hengenvaarassa. Poliisi on yrittänyt kuulustella miestä, mutta mies ei ole ollut halukas puhumaan. Mies on itse kertonut poliisille olevansa 18-vuotias.

Mies on poliisin mukaan ollut turvapaikkaprosessissa mukana. Poliisi ei voi vahvistaa, onko mies saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Mies on saapunut Suomeen viime vuonna ja asunut vastaanottokeskuksessa.

Uhrien kohtalo – uhrit pääasiassa naisia

Puukotuksen seurauksena kuoli kaksi naista. He ovat Suomen kansalaisia. Toisen uhreista tiedetään olleen Jehovan todistaja.

Loukkaantuneita on kahdeksan, heidän joukossa yksi Italian, yksi Iso-Britannian ja yksi Ruotsin kansalainen. Yksi loukkaantunut on 18-vuotias, muut aikuisia. Loukkaantuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä. Loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa uhreja.

Puukotuksen uhrit ovat poliisin mukaan 15-67-vuotiaita.

Kolme henkilöä on edelleen hoidettavana teho-osastolla ja yksi osastohoidossa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Yksi näistä on epäilty tekijä.

Ihmiset tuovat muistokynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorille lauantaina 19. elokuuta 2017.
Ihmiset tuovat muistokynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorille lauantaina 19. elokuuta 2017.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Epäilty tekijä ja uhrit eivät tunteneet toisiaan – teko vaikuttaa suunnitellulta

Poliisin mukaan uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti ja vaikuttaa siltä, että uhreilla ja tekijällä ei ole ollut minkäänlaista suhdetta. Poliisin mukaan teossa on kuitenkin suunnitelmallisuuden piirteitä. KRP arvioi, että epäilty tekijä saattoi valikoida uhreikseen naisia.

Teon motiivi on vielä epäselvä, koska mies ei ole puhunut kuulusteluissa.

Poliisin eristysnauhaa Turun torilla perjantaina 18. elokuuta 2017.
Roni Lehti / Lehtikuva

Poliisi on tehnyt kiinniottoja – pidätettynä neljä miestä

Poliisi on tehnyt useita operaatioita eri puolilla Suomea. Keskusrikospoliisi kertoi STT:lle, että operaatioissa on otettu kiinni neljä ihmistä.

Poliiisi kertoi lauantain tiedotustilaisuudessa, että kaikki pidätetyt ovat miehiä ja Marokon kansalaisia. Heidät pidätettiin Turusta yksityisasunnoista ja Pansion vastaanottokeskuksesta.

Epäilty ja pidätetyt eivät ole olleet KRP:n seurannassa. Poliisin tietojen mukaan miehet tunsivat tai tiesivät toisensa. Poliisi ei kommentoi yhteyksiä tässä vaiheessa tarkemmin, koska pääepäiltyä ei ole vielä saatu kuulusteltua kunnolla.

Lisäksi poliisi kertoo tehneensä yhden kansainvälisen etsintäkuulutuksen. Yhteistyötä tehdään Europolin kanssa.

Poliisilla on takavarikoituna pakettiauto, josta poliisi on kaivannut lisätietoja. Auto kuuluu yhdelle pidätetyistä.

Supo säilyttää terrorismin uhka-arvion ennallaan

Poliisi on nostanut valmiuttaan, mutta rauhoittelee, ettei korkeaa turvallisuusuhkaa ole. Suojelupoliisi sanoi tiedotustilaisuudessa, että uhka-arviota muutetaan, jos ilmenee jotain sellaista, minkä perusteella terrorismin uhka Suomeen arvioitaisiin todennäköisemmäksi.

Tällä hetkellä uhka-arvio on asteella kaksi eli kohonnut. Uhka-arviota nostettiin viimeksi kesäkuussa. Ensimmäinen aste on matala, kolmas aste korkea ja neljäs aste erittäin korkea.

Lue myös:

Kriisipsykologin neuvo Turun tapahtumien käsittelyyn: keskity todellisiin faktoihin, muista että olet turvassa, pidä taukoa somesta

Terrorismin tutkija: Turun veitsi-isku voi olla ensimmäinen jihadistinen terroriteko Suomessa

Turun terroriepäily nousi maailman otsikoihin

Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä

Ihmisiä Turun puukotusten uhrien rukoushetkessä Turun Tuomiokirkossa perjantaina 18. elokuuta 2017.
Ihmisiä Turun puukotusten uhrien rukoushetkessä Turun Tuomiokirkossa perjantaina 18. elokuuta 2017.Vesa Moilanen / Lehtikuva