1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keskusrikospoliisi (KRP)

Poliisi Turun puukotuksista: "Tulkitsemme, että uhreiksi on valikoitu naisia" – loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa uhreja

Neljän Marokon kansalaisen osuutta tapaukseen selvitetään pääepäillyn lisäksi. Varsinaisia epäiltyjä on nyt yksi: 18-vuotias marokkolainen. Hän on KRP:n mukaan hakenut turvapaikkaa.

Keskusrikospoliisi (KRP)
Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Crista Granroth, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa Turussa 19. elokuuta 2017.
KRP:n info Turun puukotuksista

Turun puukotustapauksessa on yksi epäilty, kertoo tutkinnanjohtaja Crista Granroth Keskusrikospoliisista. Epäilty on kertonut iäkseen 18 vuotta. Pidätettynä on myös neljä muuta Marokon kansalaista, joiden mahdollista osallisuutta asiaan selvitetään. Pidätys on tehty Pansion vastaanottokeskuksessa, poliisi vahvistaa.

Lisäksi yhtä etsitään kansainvälisellä etsintäkuulutuksella. Poliisi tekee yhteistyötä Europolin kanssa.

Molemmat puukotuksissa kuolleet ovat suomalaisia naisia. Loukkaantuneista kaksi on miehiä, muut naisia, tutkinnanjohtaja kertoo tiedotustilaisuudessa.

– Tulkitsemme, että uhreiksi on valikoitu naisia, Granroth sanoo.

Loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa uhreja. Epäiltyä ei ole vielä kuultu. Häntä on tarkoitus puhuttaa tänään tulkin välityksellä.

Granrothin mukaan tapauksessa on piirteitä, että teko oli suunniteltu. Epäilty ja pidätetyt eivät ole olleet KRP:n seurannassa.

"Toivomme, ettei tilanne kiristy"

Pääepäiltyä esitetään vangittavaksi. Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot kertoo, että "epäilty on ollut turvapaikkaprosessissa." Hän on tullut Suomeen vuonna 2016. Lardot ei kerro enempää, esimerkiksi sitä, onko mieheltä evätty turvapaikka. Epäilty on asunut vastaanottokeskuksessa.

Pakettiauto, josta on kaivattu lisätietoja, on yhden pidätetyn auto. Se on nyt takavarikoitu ja selvityksessä on, liittyykö se tapaukseen.

Apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisilla on alueella tutkinnassa viimeöinen vahingonteko pitseriaan, jonka omistaja ei ole kantasuomalainen.

– Toivomme, että tilanne ei tämän johdosta kiristy. Toivomme, ettei tule isoja mielenosoituksia, meillä on muutenkin kädet täynnä, Puolitaival kuvailee.

Aamupäivällä vahingontekijäksi epäilty oli vielä poliisin huostassa.

Loukkaantuneiden joukossa Britannian kansalainen

On tarkentunut, ettei loukkaantuneiden joukossa ollutkaan kahta Ruotsin kansalaista, vaan toinen heistä on Ison-Britannian kansalainen, kertoi Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot tiedotustilaisuudessa.

Poliisi tapasi Turun epäillyn puukottajan "tilanteen päältä", kertoi apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi kertoo joutuneensa ampumaan miestä, sillä "käskytys ei vaikuttanut epäiltyyn". Poliisi ampui yhden laukauksen. Poliisin aseenkäytöstä tehdään aina ilmoitus syyttäjälle.

Turussa puukotettiin eilen perjantaina kymmentä ihmistä. Heistä kaksi on kuollut ja kahdeksan loukkaantunut. Myös epäilty puukottaja loukkaantui poliisin ammuttua häntä reiteen. Poliisi tutkii tekoja terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

Lue myös:

Yksi puukotuksen uhreista on alle 18-vuotias – Neljä loukkaantunutta yhä sairaalahoidossa Tyksissä

Poliisi vahvistaa: puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen

Yle seuraa Turun tapahtumien etenemistä hetki hetkeltä.

Lue seuraavaksi