Hyppää sisältöön

Video: Pauli Sitoi auttoi yhtä Turun puukotuksen uhreista: "Hain grilliltä paperia ja pidin kättä haavan päällä"

Turkulainen Pauli Sitoi osui yllättäen keskelle Turun torilla tapahtunutta murhenäytelmää. Hän auttoi yhtä puukotuksen uhreista.

Uutisvideot: Pauli Sitoi näki Turun puukotuksen ja auttoi yhtä uhreista
Uutisvideot: Pauli Sitoi näki Turun puukotuksen ja auttoi yhtä uhreista

Turkulainen Pauli Sitoi odotti yövuoroon vievää kimppakyytiä torin laidalla perjantaina iltapäivällä. Hän istui ja odotti, kun yhtäkkiä näki miehen juoksevan kahden veitsen kanssa.

– Mies juoksi torilla. Luulin sitä leikiksi. Mies juoksi, enkä tiennyt, mitä tapahtui. Sitten näin makaavan kaverin, jolta valui paljon verta.

Sitoi ei epäröinyt hetkeäkään vaan auttoi miestä, joka painoi rintaansa saamaansa haavaa. Sitoin mukaan verta valui paljon.

– Menin lähelle ja pyysin miestä istumaan. Hain grilliltä paperia ja pidin kättä haavan päällä.

Torilla oli paljon väkeä, ja tunnelma oli paniikinomainen. Silti kukaan ei heti tuntunut tajuavan, miten vakavasta asiasta on kyse.

Sitoi keskittyi auttamiseen eikä sillä hetkellä osannut pelätä oman henkensä puolesta. Hän näki vain uhrin jota auttoi, ei muita.

Pesin käteni verestä ja olin shokissa. Mietin minkälainen päivä oli ollut ja minua oksetti.

Pauli Sitoi

– Silloin en pelännyt, mutta jälkikäteen huomasin, että se oli iso juttu. Tajusin, että jotain voi tapahtua koska tahansa kenelle tahansa.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Vertavuotava mies kärsi silminnähden. Torilla olleet ihmiset soittelivat ambulansseja ja noin vartin odottelun jälkeen haavoittunut saatiin vietyä sairaalaan. Sitoi jäi torille kädet veressä ihmettelemään, mitä oikein oli tapahtunut.

– Pesin käteni verestä ja olin shokissa. Mietin minkälainen päivä oli ollut ja minua oksetti. Yritin syödä jotain, mutta haistoin veren ja voin pahoin.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Yövuoro autotehtaalla ei jäänyt väliin

Sitoi valvoi yön töiden parissa autotehtaalla. Tapahtuma pyöri mielessä koko yön. Työkaverin kanssa tuli kerrattua tapahtumaa yhä uudelleen. Mielessä kävi, että miksi näin voi käydä Suomessa, miksi Turussa. Kaverit ovat kyselleet, onko kamalan kokemuksen kohdannut Pauli Sitoi kunnossa.

Etelä-Afrikasta kymmenisen vuotta sitten Suomeen muuttanut Sitoi ei halua lähiaikoina liikkua tapahtumapaikalla oman turvallisuutensa tähden. Hän pelkää, että tekijän ulkomaalaistausta leimaa muutkin maahanmuuttajat.

– Luulen, että keskustassa tulee nyt vain paha olo. En pelkää terroristeja, mutta mietin miten suomalaiset suhtautuvat ulkomaalaisiin. Miten voimme jatkaa tavallista elämää, mennä baariin ja niin edelleen. Toivottavasti ei tule huonoa ilmapiiriä.

– Olen ajatellut, että kaikki ovat täällä vapaita. Luulin turvalliseksi maaksi. Olen asunut Turussa kymmenen vuotta enkä ole koskaan nähnyt vastaavaa.

Työyön jälkeen Pauli Sitoi yritti nukkua. Tapahtuma on mielessä ja Sitoi juttelisi mieluusti jonkun kriisiavustajan kanssa. Kaikkein eniten kuitenkin mielessä pyörii yksi asia.

– Olisi kiva tietää, jäikö auttamani henkilö henkiin.

.
.