Tahkolle rakentuvat jättiportaat pääsevät syyslomalaisten testiin: vuorijuoksun rinnalle porrasjuoksutapahtuma

Tahkolle on rakenteilla pitkät portaat. Niitä hyödynnetään uusissa tapahtumissa.

Tahkovuori
Rakennusvaiheessa olevat Tahkon portaat
Markkiu Malinen / Yle

Tahkon rinteeseen parhaillaan rakennettavat pitkät portaat avataan lokakuun puolivälissä.

Rinneyhtiö Huippupaikkojen rakennuttamia portaita markkinoidaan Suomen pisimpinä. Suunnitteluvaiheessa portaista arvioitiin tulevan karttapohjatarkastelun perusteella jopa kilometrin pituiset, mutta lopulta etäisyys portaiden alapäästä yläpäähän tulee olemaan noin 800 metriä. Porrasaskelmia on noin 600 metrin matkalla.

– Välissä on tasaisia osuuksia, jonne ei kannata portaita rakentaa. Ne osuudet päällystetään sepelipatjalla, Tahkonrinteiden liiketoiminnanjohtaja Pasi Martikainen kertoo.

Rakentaminen on aloitettu kesällä reitin yläpäästä ja portaikkoa on valmiina arviolta 50–100 metrin matkalta. Reitti avataan yleisökäyttöön pohjoissavolaisten syyslomaviikolla eli viikolla 42. Pasi Martikainen arvioi, että portaat eivät kuitenkaan ole tuolloin välttämättä valmiit koko pituudeltaan.

– Toivotaan, että olisi, mutta näyttää siltä, että valmistuminen viivästyy siitä hieman.

Tahkon portaat
Markku Malinen / Yle

Porrasjuoksukilpailu 20. lokakuuta

Portaat ovat osa isompaa Tahko Action Plan -kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on saada alueelle lisää asiakkaita myös talvikauden ulkopuolella. Ne muodostavat kiertoreitin patikoijille yhdessä tuolihissin kanssa ja suunnitteluvaiheessa on pyritty huomioimaan myös huippu-urheilijoiden harjoitustarpeet. Myös Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on ollut mukana portaiden suunnittelussa.

Rakentaminen maksaa noin 200 000 euroa. Kulut jakaantuvat Huippupaikat Oy:n ja Kuopion kaupungin kesken. Kuopio päätti viime vuoden lopulla rahoittaa portaita 90 000 eurolla.

Portaat ovat poikimassa heti avajaisviikolla ensimmäisen tapahtuman. Rinteessä jo aiemmin järjestetyn vuorijuoksutapahtuman rinnalle tuodaan porrasjuoksukilpailu, joka järjestetään päivää ennen vuorijuoksua eli perjantaina 20. lokakuuta.

Porrasreitin yläosuuden lähistölle suunnitellaan myös vaijeriliukua, joka on Tahko Safarien yrittäjän Arto Jauhiaisen mukaan Suomen ja koko Skandinavian pisin.

Tahko Safarit markkinoi jo liukua nettisivuillaan. (siirryt toiseen palveluun) Rakentamisaikataulu ei ole kuitenkaan vielä selvillä, koska lupaprosessi on kesken. Yrityksen toiveissa on päästä rakentamaan noin 200 000 euroa maksavaa liukua viimeistään ensi keväänä.