Terrorismitutkija pitää uskottavana KRP:n tulkintaa, että Turun epäilty valikoi uhreiksi naisia

Tyttöjä ja nuoria naisia valikoitui uhreiksi muun muassa Manchesterin iskussa keväällä, arvioi vanhempi tutkija Otso Iho.

Turku
Suuri määrä kukkia ja ilmapalloja. Ympärillä ihmisiä.
Ihmiset muistivat Manchesterin terrori-iskun uhreja keväällä 2017.Nigel Roddis / EPA

Jane's-tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Otso Iho pitää uskottavana keskusrikospoliisin tulkintaa siitä, että Turun iskuista epäilty olisi pyrkinyt valikoimaan uhreikseen nimenomaan naisia.

– Näin tapahtunut aikaisemminkin. Tämä ei ole uusi asia. Voi pitää paikkansa, että on lähdetty hakemaan naisia uhreiksi, Iho arvioi.

Iho kommentoi tutkintaa iltapäivällä Radio Suomen Ajantasassa. Turussa kymmenestä uhrista naisia oli kahdeksan, ja kaksi loukkaantunutta miestä yrittivät joko auttaa uhreja tai yrittivät estää iskujen tekijää.

Esimerkiksi Manchesterin pommi-iskussa toukokuussa pyrittiin tarkoitushakuisesti tappamaan tyttöjä ja nuoria naisia, jotka olivat pop-artisti Ariana Granden konsertissa, Iho muistuttaa.

Sekä Turun että Barcelonan torstaisen terrori-iskun tekijät ovat Marokon kansalaisia tai marokkolaistaustaisia. Marokkolaisten nuorten miesten radikalisoitumisesta on puhuttu pitkään, totesivat Ylelle lauantaina sekä Iho että Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkki.

– Marokosta on lähtenyt 1 500 vierastaistelijaa Irakiin ja Syyriaan, mikä on lähellä muun muassa Ranskasta lähteneiden lukuja. Pohjois-Afrikassa on vahvat salafisti- ja islamistiverkostot. Katseet kohdistuvat nyt sinne, kun Isisin asema Irakissa ja Syyriassa huononee, Iho sanoo.

Kumpikaan ei kuitenkaan vedä yhtäläisyyksiä Barcelonan ja Turun iskujen välille kansalaisuuden tai taustan perusteella.

– En spekuloisi muista yhteyksistä Turun ja Barcelonan välillä. Barcelonan iskun tehnyt laajempi verkosto, puhutaan 14 ihmisestä, laajemmasta kapasiteetista tehdä räjähteitä, tässä [Turussa] ei ole sellaisia viitteitä, Iho sanoo.