Turkulaisen Khalilin pizzeriaan hyökättiin – "Toivon, että kaikki eivät ole samaa mieltä kuin tämä mies"

Poliisi on ottanut vahingonteosta epäillyn kiinni. Omistaja pelkää ilkivallan olleen kosto Turun epäillystä terrori-iskusta.

Turku
Turkulaisen Haval Khalilin pizzerian ikkunat rikottiin 19.8.2017.
Tuntematon mies rikkoi turkulaisen Haval Khalilin pizzerian ikkunat pyörätelineellä. Khalil kuvasi miehen tekohetkellä. Henkilön kasvot on sumennettu Ylen toimesta. Haval Khalil

Turkulaisen Haval Khalilin pitkä työpäivä päättyi lauantaina aamuyöllä ikävästi. Hän oli Paraisilla sijaitsevan pizzeriansa kassalla, kun ulkoa alkoi kuulua kovaa ääntä.

– Ikkunoita meni rikki ja ajattelin, että se on joku humalainen. Mutta se jatkui seitsemän minuuttia, mies rikkoi kaikki ikkunat ja huusi.

Mitä hän huusi?

– Että hän tappaa meidät, jos menemme ulos.

Khalil otti miehestä kuvan ja soitti poliisit. Puolen tunnin päästä he saapuivat paikalle ja ilmeisesti korjasivat pois. Iltapäivällä poliisi vahvisti Turun epäiltyä terrori-iskua koskevassa tiedotustilaisuudessa, että yksi henkilö on otettu kiinni kuvaillun vahingonteon vuoksi.

– Selvitellään, mikä on teon syynä. Muuta tällaista ei ole esille tullut, sanoi Lounais-Suomen apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival lauantaina.

Pizzerian omistaja pelkää, että hänen ravintolansa ikkunat rikottiin kostoiskuna keskustassa perjantaina iltapäivällä tehtyihin puukotuksiin.

– Toivon, että kaikki eivät ole samaa mieltä kuin tämä mies, Khalil sanoo.

Tästä Khalil sai tosin itsekin varmistuksen jo tapahtuman jälkeen, kun pizzerian asiakkaat ilmaisivat hänelle tukeaan.

– He olivat pahoillaan. He sanoivat tietävänsä, että tapahtunut ei ole meidän syytämme.

"Terrorismi ei ole vain Suomessa, se on koko maailmassa"

Toistaiseksi poliisilla ei ole tietoa, oliko vahingonteko reaktio Turun epäiltyyn terrori-iskuun. Apulaispoliisipäällikkö Puolitaival kuitenkin toivoo kaikilta rauhallisuutta.

– Jäitä hattuun. Että tilanne ei tämän (epäillyn terrori-iskun) johdosta kiristy, eikä erityisiä mielenosoituksia tulisi. Meillä on muutenkin kädet täynnä.

Turun ulkomaalaistaustaisia mahdolliset jälkireaktiot huolettavat. Turun Varissuolla asuva Mariwan Azamifar kuuli Paraisten pizzeriaan tehdystä iskusta ja toivoo sen jäävän yksittäistapaukseksi.

– Pelottaa, miten tämä vaikuttaa meidän elämäämme. Toivottavasti suomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset voivat yhdistyä ja hyväksyvät, että kaikki muslimit tai maahanmuuttajataustaiset eivät ole tällaisia (perjantain puukotuksista epäillyn kaltaisia) henkilöitä.

Turun puukotusiskun pääepäilty on 18-vuotias marokkolainen. Pizzerian omistaja Haval Khalil on Irakin kurdeja. Hän on asunut Turussa seitsemän vuotta ja hänellä on Suomen kansalaisuus.

– Turkulainen kansa on meidän sydämessämme. Me ollaan kaikki ihan samanlaisia Suomessa.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka ovat Turun iskun vuoksi vihaisia Suomessa oleville ulkomaalaistaustaisille?

– Terrorismi ei ole vain Suomessa, se on koko maailmassa. Irakissa, Yhdysvalloissa, Saksassa, ja nyt valitettavasti Suomessa.

Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Uhrit pääasiassa naisia, epäilty haki turvapaikkaa ja tuli Suomeen viime vuonna

Poliisi eristää antirasistien ja Suomi ensin-ryhmän mielenosoittajia toisistaan Turun torilla

Ministeri, poliisiylijohtaja ja terrorismin tutkija toivovat malttia ja tutkintarauhaa

Presidentti Niinistö: "Muistakaamme rohkeus ja hyvyys" – Yle seurasi päivän tapahtumia hetki hetkeltä