Ministeri, poliisiylijohtaja ja terrorismin tutkija toivovat malttia ja tutkintarauhaa

Ylen A-studion ylimääräisessä lähetyksessä vieraillut sisäministeri Paula Risikko kiitti poliisin ja kansalaisten nopeaa toimintaa Turussa ja toivoi ettei koston kierrettä syntyisi.

Turku
Malkki
Sisäministeri Paula Risikko, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, terrorismin tutkija Leena Malkki ja A-studion juontaja Markus Liimatainen. Yle

Tässä vaiheessa tiedetään, että Turun puukotuksista epäilty on 18-vuotias marokkolainen mies, joka on tullut Suomeen joko alkuvuodesta 2016 taikka kevään 2016 aikana. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä.

A-studiossa vieraillut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi, että tutkinnassa selvisi yön aikana sellaisia seikkoja, joiden perusteella rikosnimike piti määritellä uudelleen. Mikään yksittäinen seikka ei kuitenkaan vaikuttanut siihen, vaan kyseessä oli monen asian summa.

– Yön aikana rikostutkinnassa on ilmennyt seikkoja, jotka vittaavat ideologiaan, kertoi KRP:n tutkinnanjohtaja Krista Granroth.

Risikko ei yllättynyt

Turussa puukotettiin eilen perjantaina kymmentä ihmistä, joista kaksi on kuollut ja kahdeksan loukkaantunut. Myös pääepäilty loukkaantui reiteen poliisin ampumasta luodista.

– Järkyttävä teko, joka on sinänsä järkyttänyt Suomen ja suomalaisten turvallisuudentunnetta. Sen vaikutus tuntuu pitkään, eikä pelkästään Turussa. Olemme puhuneet siitä, ettei Suomi ole mikään lintukoto, ja Supokin nosti uhka-arviotaan kesäkuussa. Tästä on puhuttu, ja nyt se on käsillä, pohti sisäministeri Paula Risikko.

Risikon mukaan Suomessa on varauduttu hyökkäyksiin ja asioita on käyty ennakoiden läpi.

– Mutta kun kadulla, keskellä kirkasta päivää, tapahtuu tällaista, on sitä vaikea ennakoida ja estää.

Risikko kiitti ensipartiota, joka pääsi nopeasti paikalle ja esti näin lisäuhrien syntymisen.

– Suuri kiitos myös Turussa olleiden kansalisten uskaliaille teoille.

Sisäministeri Risikko korosti, ettei koston kierrettä saa päästää valloilleen.

– Siihenhän tällä hyökkäyksellä pyrittiin, Risikko sanoi.

"Tyypillinen, uutisissa seurattu hyökkäys"

Terrorismin tutkija Leena Malkki muistutti, että Turun hyökkäys on tyyliltään samanlainen kuin joita on seurattu uutisista muuallakin Euroopassa.

– Summittaisesti tavallisiin ihmisiin kohdistuvia iskuja, jotka ovat toteutettavissa suhteellisen helposti. Tällä hetkellä myös helpoin ratkaisu Euroopassa, koska monimutkaisemmat ja suunnitelmallisemmat hyökkäykset ovat vaikeampia toteutta terrorismin tarkan seurannan vuoksi, Malkki arvioi.

Malkin mukaan terrorismin tunnusmerkistön täyttää teko, jossa on uskonnollinen tai poliittinen motiivi.

– Terrorismia ei ole sellainen väkivallanteko, jossa on kyse henkilökohtaisesta tavoitteesta tai motiivista. Uskonto ei aina ole terrorismin taustalla. Motiivi voi olla poliittinen tai uskonnollinen, tai niiden sekoitus.

Pääepäilty iski naisiin

Puukotuksen seurauksena kuoli kaksi naista. Loukkaantuneita on kahdeksan, joista kuusi on naisia ja kaksi miehiä. Loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa naisia. Keskusrikospoliisin mukaan on olemassa viitteitä siitä, että pääepäilty valikoi uhreikseen naisia.

– Tämä on merkityksellinen seikka tutkinnassa. Kun pääepäiltyä päästään kuulemaan, voimme kysyä miksi hän kohdisti hyökkäyksensä naisiin, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

– Hyökkäysten yhteydessä pohdittaan kyllä uhrien valikoitumista, että onko se sukupuolen perusteella. Harvemmin kuitenkaan löytynyt näyttöä tällaisesta. Siinä voi olla ideologisia syitä, mutta toisaalta myös taktinen ajatus, että kohtaa uhreilta vähemmän vastarintaa. Mutta tämä nyt on vain vaihtoehtojen ääneen ajattelua, pohti terrorismin tutkija Leena Malkki.

– Naisiin kohdistuva isku tuo oman piirteensä tähän hyökkäykseen. Uskon, että kun pääsemme kuulustelemaan tekijää, niin toivottavasti selviää oliko hyökkäys kohdistettu todella naisiin. Siltähän se nyt näyttää, koska nämä kaksi loukkaantunutta miestä pyrkivät auttamaan naisia.

"Oman käden oikeutta ei pidä käyttää"

Pääepäilty on toistaiseksi kieltäytynyt yhteistyöstä poliisin kanssa. Epäiltyä päästään kuulustelemaan sitten kun lääkäri arvioi hänen olevan siinä kunnossa, että häntä voidaan kuulustella.

– Muistakaa maltti. Antakaa viranomaisten selvittää asiat ja tuomioistuimen tehdä harkinta mihin epäilty on syyllistynyt. Oman käden oikeutta ei pidä ottaa käyttöön. Kansallinen eheys on ollut Suomen voimavara aina, muistuttaa poliisiylijohtaja Kolehmainen.

Samaa korostivat myös muut A-studion vieraat, sisäministeri Paula Risikko ja terrorismin tutkija Leena Malkki.

– Riippumatta siitä miten suhtautuu maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin, korostan malttia. Yritetään minimoida iskun vaikutus omaan elämään. En tarkoita, etteikö iskuun suhtautuisi vakavasti. Jos haluaa toimia sellaisena voimavarana, ettei anna terrorismin vaikuttaa yhteiskuntaan, niin sitä malttia kannattaa kyllä käyttää, totesi Malkki.

Onko olemassa uhkaa tunnelman kiristymisestä?

– Päätä ei voi panna pensaaseen, mutta poliisi ei ole saanut viitteitä tunnelmien kiristymisestä. Sosiaalisessa mediassa viestit sinkoilevat ja perjantai-iltana jopa kärjistetysti, mutta kyllä ne lauantaiksi laantuvat, arvioi poliisiylijohtaja Kolehmainen.

– Tutkinta jatkuu. Annetaan viranomaisille tutkintarauha. Tiedot pitää kerätä pienistä palasista. Nyt ei saa päästää koston kierrettä pyörimään, muistutti sisäministeri Risikko.