Analyysi: Supo näyttää osuneen oikeaan – Suomen profiili on noussut terroristien silmissä

Suojelupoliisi nosti terrorismin uhka-arviota kesäkuussa. Turun tapahtumat vihjaavat Supon olleen oikeilla jäljillä.

terrorismi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö laskee kukat Turun terroriteon uhrien muistoksi Turun Kauppatorilla.
Markku Sandell / Yle

Turun iskun pääepäiltyä, eli turvapaikanhakijana Suomeen tullutta 18-vuotiasta Marokon kansalaista, ei ole vielä kuulusteltu. Myöskään Isiksen kaltaisen terrorijärjestön ideologian osallisuudesta tapahtumaan ei ole varmuutta.

Merkittävät kysymykset – kuten iskun motiivi – ovat siten vielä pimennossa.

Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä on terrori-isku. Se vihjaa, että Suojelupoliisi on ollut oikeilla jäljillä, kun se vasta kuukausia sitten nosti arviotaan terrori-iskun uhasta.

Suojelupoliisi otti terrorismin uhka-arvioasteikon käyttöön kesäkuussa. Samalla Supo kohotti uhkaa neliportaisella asteikolla tasolle kaksi.

Arvio on Suojelupoliisin näkemys siitä, kuinka todennäköinen terrori-isku on. Sen vuoksi arviota ei nosteta reaktiona Turun epäiltyyn terrori-iskuun, tai lasketa, vaikka mitään ei pitkään aikaan tapahtuisikaan.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Uhka-arvion nostamiseen kesäkuussa on kolme syytä.

Ensimmäinen on se, että Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa.

Toinen on se, että Supon seurannassa olevien kohdehenkilöiden määrä on vuodesta 2012 lähtien kasvanut 80 prosentilla. Kohdehenkilöitä – kuten Irakiin ja Syyriaan vierastaistelijoiksi lähteneitä – oli kesäkuussa Supon mukaan 350. Heitä ei välttämättä epäillä terroristisesta toiminnasta. Supon tiedossa on kuitenkin myös henkilöitä, jotka ovat nousseet Isiksessä merkittäviin asemiin.

*Kolmas *syy on se, että myös Suomi on toistuvasti mainittu osana viholliskuvaa terroristien propagandassa, kuten Isiksen julkaisemassa Dabiq-lehdessä.

Tämä korostaa Suomea terroristien kartalla. Uhka-arviota nostamalla Suojelupoliisi halusi kesäkuussa viestittää, että Suomi ei enää ole Euroopan syrjällä sijaitseva lintukoto, josta terroristit eivät välitä.

Suomi on tuntematon ja maailmanpolitiikassa suhteellisen merkityksetön maa. Se toimi suojakilpenä, kun islamistisen terrorismin pääarkkitehtina toimi al-Qaida, joka maalitti iskujensa pääkohteeksi Yhdysvallat ja sen merkittävät länsiliittolaiset. Euroopan viime vuosien iskut ovat hieman eri maata. Isiksen ideologiassa sopiva maali on kuka tahansa, joka ei seuraa sen ultrakonservatiivista islamintulkintaa. Tekijät voivat olla Euroopassa syntyneitä tai tänne saapuneita. Vahvoja yhteyksiä Lähi-itään ei välttämättä ole, eikä veitsillä tai kuorma-autoilla tehtyjä iskuja tarvitse operoida sieltä käsin.

Turun epäilty terrori-isku tapahtui, kun terrorismin uhka-arvio on Supon asteikolla tasolla kaksi, eli "kohonnut". Korkein taso tarkoittaisi välitöntä terrori-iskun uhkaa ja laajoja viranomaistoimia. Jos Turun isku varmistuu Isiksen ideologian inspiroimaksi terrori-iskuksi, uhka-arvion kohoaminen entisestään tarkoittaisi todennäköisesti myös kansallista hälytystilaa.

Suojelupoliisi: Suomessa epäillään ensimmäistä kertaa terroritekoa – uhka-arvio säilyy ennallaan

Ministeri, poliisiylijohtaja ja terrorismin tutkija toivovat malttia ja tutkintarauhaa

Terrorismitutkija pitää uskottavana KRP:n tulkintaa, että Turun epäilty valikoi uhreiksi naisia

Suojelupoliisi: Suomessa epäillään ensimmäistä kertaa terroritekoa – uhka-arvio säilyy ennallaan

Poliisi Turun puukotuksista: "Tulkitsemme, että uhreiksi on valikoitu naisia" – loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa uhreja