yle.fi-etusivu

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja: "Turvapaikanhakijaa ei ole aikaisemmin epäilty näin vakavasta terrorismirikoksesta"

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio muistuttaa, että Turun perjantain puukotuksissa on kysymys teosta, jonka kaltaista ei aikaisemmin ole Suomessa ollut.

Kotimaa
Jaana Vuorio
Milla Vahtila / Yle

Yleisradio haastatteli Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuoriota puhelimitse lauantaina. Vuorio luonnehtii Turun tragediaa surulliseksi ja äärimmäisen järkyttäväksi.

– Jos ajatellaan Maahanmuuttoviraston näkökulmasta, niin koskaan aiemmin ei ole ollut tilannetta, jossa yksittäistä turvapaikanhakijaa epäiltäisiin näin vakavasta terrorismirikoksesta. Tämä on siinä mielessä tietenkin Suomessa historiallista.

Maahanmuuttovirasto ja esitutkinnasta vastaavat viranomaiset ovat tehneet yhteistyötä heti perjantai-iltapäivästä lähtien.

– Läpi illan ja yön olimme mukana operaatiossa, jonka tuloksena päästiin selville, kuka tämä henkilö on, mikä on hänen maahanmuuttotaustansa ja että hän on hakenut Suomessa turvapaikkaa.

Vielä on aikaista sanoa, minkälaisiin toimenpiteisiin Maahanmuuttovirasto mahdollisesti tulee ryhtymän.

– Kun saamme enemmän tietoa epäillyn tekijän motiiveista, miten rikosta on valmisteltu ja onko siinä ollut muita henkilöitä osallisena, pystymme analysoimaan tapahtunutta yksityiskohtaisesti. Sen jälkeen voimme aloittaa tarvittavia toimenpiteitä.

Keskusten tilannetta seurataan

Maahanmuuttovirasto pyrkii takaamaan myös vastaanottokeskusten turvallisuuden. Ylijohtaja Jaana Vuorio mukaan tilannetta keskuksissa seurataan jatkuvasti.

– Tilannekeskuksemme välitti heti eilen tiedon tarpeesta seurata turvallisuutta vastaanottokeskuksissa. Poikkeamista raportoidaan heti.

Jaana Vuorio muistuttaa, että vastaanottokeskusten turvallisuus on ollut tärkeä kehittämiskohde jo vuodesta 2015.

– Tarkkailemme koko ajan turvallisuusympäristön muutoksia. Tämä ei tietenkään ole ensimmäinen kerta, kun jotain tapahtuu, muttei koskaan mitään näin vakavaa. Virasto ja keskukset seuraavat, mitkä toimenpiteet ovat tarpeen ja miten varmistetaan turvallisuus vastaanottokeskuksissa.

– Joskus vartiointia on täytynyt tehostaa. Myös paikallispoliisit lisäävät tarpeen mukaan partiointia, Jaana Vuorio toteaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Työelämä

Yritys lennätti työntekijänsä viikoksi Balille

Työnteko aurinkorannoilta voi olla pian arkea, kun diginomadit murtavat työnteon tapoja

Valtion talousarviot

Yle seurasi keskustelua eduskunnassa:

"Mitä ihmeen lääkettä te otatte, kun te lähdette täältä salista ulos?"

Verotus

Ensimmäinen laskelma julki: köyhät maakunnat joutuisivat perimään todella korkeaa maakuntaveroa

Piano

Tämä futuristinen soitin haastaa parhaat flyygelit – Testaa, kuuletko eron