1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Supo: Turun puukotuksista epäilty ei ole ollut terrorismintorjunnan erityisseurannassa

Hyökkäyksestä epäillyn mahdollisia yhteyksiä äärijärjestöihin selvitetään.

Antti Pelttari Kuva: Yle

Puukotuksista epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen on ollut Suomessa turvapaikkaprosessissa. Sen takia viranomaisilla on hänestä jonkin verran taustatietoa. Supon erityisessä seurannassa epäilty tekijä ei kuitenkaan ole ollut.

– Hän ei ole ollut meidän terrorismintorjunnan kohdehenkilö. Hän ei siis ole kuulunut 350 (Supon seurannassa olevan) hengen joukkoon, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Ylelle.

Teon motiivi ei vielä ole tiedossa. Pääepäillyn lisäksi pidätettynä on neljä muuta ihmistä. Suojelupoliisi ei vielä arvioi julkisesti oliko tekijän takana suurempi, järjestäytynyt ryhmä.

– Nyt käytössä olevien tietojen mukaan tämä henkilö muistuttaa profiililtaan muita Euroopassa terrori-iskun tekijöitä.

– Yksi mahdollisuus on, että hän on tällaisen propagandan tai henkilön innoittamana teon tehnyt ja siinä mielessä pyrkinyt toteuttamaan jonkun terroristijärjestön tavoitteita teollaan, sanoo Supon päällikkö Antti Pelttari.

Helposti tehtävä ja vaikeasti estettävä isku esimerkiksi puukoin tai autolla on ollut terroristijärjestö Isisin suosima tapa jo muutamien vuosien ajan.

– Tämänkaltainen isku ei valitettavasti edellytä suuria valmisteluja tai rahasummia.

Suojelupoliisi selvittää parhaillaan Keskusrikospoliisin kanssa tekijän mahdollisia kytköksiä äärijärjestöihin.

– Olemme jo aiemmin todenneet, että Suomessa on valitettavasti yhä enemmän verkostoja, jotka tukevat radikaali-islamistista toimintaa ja joilla on yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin, Pelttari sanoo.