Kanerva: Sisäiset uhat selvitettävä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä Suomen sisäisen turvallisuuden uhkakuvien selvittämisellä on jo kiire.

Kansallinen turvallisuus
Ilkka Kanerva saapui Kultarantaan maanantaina.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) perää nyt Suomeen pikaisesti uudenlaista sisäisen turvallisuuden uhkakuvien selvitystä.Jani Saikko / Yle

Turun puukotukset ovat ravistelleet suomalaisille tuttua turvallisuudentunnetta rajusti. Niin vaikutusvaltaiset päättäjät kuin kansalaisetkin ovat olleet järkyttyneitä. Suomessa tapahtuneita puukotuksia tutkitaan epäiltynä terroristitekona.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) perääkin nyt Suomeen pikaisesti uudenlaista sisäisen turvallisuuden uhkakuvien selvitystä.

– Pitäisi aika nopeasti tehdä viranomaistoimin sisäisen turvallisuuden uhkatekijöistä kartoitus, että mitkä ovat maan sisäiset uhkatekijät tänä päivänä.

– Siitä pitää olla selkeä käsitys.

Kanerva: Lainsäädännön muutostarpeet unohdettu

Kanervan mukaan jo tehty sisäisen turvallisuuden selvitys ei enää nykyisessä toimintaympäristössä Suomellekaan riitä. Kanervan mukaan turvallisuusselvitys paneutuu pitkälti resurssiasioihin ja hyvätkään resurssit eivät riitä, jos voimassa oleva lainsäädäntö ei salli tarvittavia toimia.

– Lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, joista ylivoimaisesti tärkein on tiedustelulainsäädännön nopea ja vitkastelematon voimaanpano Suomessa.

Kanerva sanoo, että tiedustelulainsäädännön uudistamisesta voisi olla arvaamaton apu ongelmatilanteiden kärjistymisen ennaltaehkäisyssä. Kanervan mukaan myös käännytyspäätöksiä olisi voitava tehdä nykyistä nopeammin.

– Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomessa kestää hirvittävän pitkään ennen kuin se toimeenpannaan.

– Kielteisen päätöksen saaneet voivat oleskella Suomessa pitkäänkin.

Kanerva sanoo, että uhkakuvien selvityksellä on jo selvästi kiire.

– Käytännön konkreettiset turvallisuushakuiset toimet sisäisen turvallisuuden merkeissä ovat nyt Suomessa todella tärkeässä roolisssa.