Bostonissa tuhannet marssivat vihapuhetta vastaan – kymmeniä pidätetty

Yhdysvalloissa, Bostonissa kansallismielisen oikeistosiiven järjestämä kokoontuminen loppui lyhyeen vastamielenosoitusten takia.  Poliisi on pidättänyt kolmisenkymmentä ihmistä rähinöinnistä.

Boston
Kuvassa mielenosoittajat kantavat lakanaa, jossa lukee "Kummalla puolella olet"
Yhdysvalloissa, Bostonissa, rasismia vastustavaan mielenosoitukseen otti osaa yli 30 000 ihmistä 19. elokuuta 2017. Epa/ Matthew Healey

Oikeistolaisten kansallismielisten ja äärioikeistolaisten puhujien lauantaiseen kokoontumiseen Boston Common –puistossa osallistui odotettua vähemmän väkeä, ja kokoontuminen päättyi poliisin ohjattua osanottajat pois alueelta.

Konservatiivisen aktivistiryhmän järjestämään Free Speech –nimiseen mielenilmaukseen osallistui arviolta vain muutamia kymmeniä ihmisiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kokoontumisen järjestäjät ovat irtisanoutuneet julkisesti uusnatseista sekä valkoisen ylivallan kannattajista, mutta silti he olivat kutsuneet puhujiksi lauantain tilaisuuteensa useita äärioikeistolaisina tunnettuja henkilöitä.

Sanomalehti The Boston Herald kertoo, että rasismia vastustavaan mielenosoitukseen otti osaa yli 30 000 ihmistä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n reportterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Free Speech- osallistujat joutuivat saarroksiin vastamielenosoittajien ympäröidessä puiston esiintymislavan ja korokkeella puhujien sanoma jäi vastamielenosoittajien huutojen alle.

Monet vastamielenosoitukseen osallistuneet kantoivat mukanaan viime viikonloppuna Charlottesvillessa, Virginiassa mielenosoituksessa surmatun Heather Heyerin kuvaa ja huusivat muun muassa natsien ja fasismin vastaisia iskulauseita.

Lähes 30 pidätetty

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bostonin poliisi on pidättänyt mielenilmauksien ympärillä 27 ihmistä, lähinnä rähinöinnin ja erilaisten nujakointien takia.

Poliisi on kertonut ottaneensa yhteen joidenkin vastamielenosoittajien kanssa, kun poliiseja on heitelty kivillä ja pulloilla.

Bostonin kaupunki oli varautunut huolellisesti mielenosoituksiin, jotta viikon takainen Charlottesvillen tragedia ei toistuisi. Mielenosoituksia valvoi 500 poliisia ja lisäksi ikonisen Boston Common -puiston turvatoimet oli viritetty äärimmilleen turvatarkastuksineen ja barrikadeineen.

Jännitteet Yhdysvalloissa ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Virginian Charlottesvillessä järjestettiin viime viikon lauantaina äärioikeiston mielenosoitus sekä sen vastamielenosoitus. Tapahtumat saivat rajun käänteen, kun auto syöksyi vastamielenosoittajien joukkoon. 32-vuotias Heyer sai surmansa ja parikymmentä loukkaantui.

Ajoneuvon kuljettajaksi epäilty ohiolaismies on pidätetty ja häntä epäillään murhasta. Juttua tutkitaan myös viharikoksena.

Lähteet: Reuters, AFP