Koko Suomi hiljentyi – Video: turkulaiset surivat kynttilämeren äärellä ja tuomiokirkossa

Järkytyksen keskellä nähdään myös toivoa. Turun tilaisuudessa puhujat uskoivat, että perjantain tragedia voi parhaimmillaan johtaa vahvaan yhteisöllisyyteen.

Turku
Jumalanpalvelus Turun tuomiokirkossa 20.8.2017

Suomi hiljentyi sunnuntaiaamuna Turun perjantaisten puukotusten uhrien muistoksi. Hiljaista hetkeä vietettiin joka puolella maata kello 10.

Turussa väkeä kokoontui runsaasti tuomiokirkkoon ja puukotuksen tapahtumapaikalle kauppatorille. Yle välitti kauppatorin tilaisuuden suorana Areenassa. Muistohetkestä päätettiin hallituksen neuvotteluissa viikonloppuna.

Puoli tuntia ennen hiljaista hetkeä kaupungin, poliisin ja kirkon johtajat laskivat kukkia ja kynttilöitä uhrien muistopaikalle. Vaikka järkytys on monella vielä päällimmäisenä tunteena, arkkipiispa Kari Mäkinen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell näkivät jo orastavaa toivoa.

Hiljainen hetki Turun perjantaisen puukotusiskun uhreille Turun kauppatorilla sunnuntaina 20. elokuuta 2017.
Turkulaiset kokoontuivat kello 10 hiljaiseen hetkeen kauppatorille, jonne on tuotu puukotusten uhrien muistoksi kynttilöitä ja kukkia.

– Vähitellen varmasti alamme ymmärtää ja tulkita, minkä kaltaiseen yhteyden rakentamiseen tämä johtaa. Tämä voi johtaa meitä johonkin vahvaan ja hyvään, totesi arkkipiispa Mäkinen.

Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari MäkinenVesa Moilanen / Lehtikuva

Poliisipäällikkö Huttunen uskoo yhä, että Turku on hyvä ja turvallinen paikka asua. Hän sanoi toivovansa, että luottamus turvallisuustilanteeseen palaa ja toristakin saadaan jälleen eläväinen kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Poliisi näkyy tavallista vahvemmin katukuvassa vielä ainakin ensi viikolla.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell totesi, että tapahtuma on ollut mitä järkyttävin. Hän uskoo, että asiat asettuvat paremmin uomiinsa, kun aikaa on kulunut pari vuorokautta.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell
Turun kaupunginjohtaja Aleksi RandellVesa Moilanen / Lehtikuva

– Kun näkee ihmisten yhteisöllisyyden ja arki jatkuu, se parantaa mieltä kaiken tämän keskellä.

Turun kauppatorilla oli paikalla myös muiden uskontokuntien johtajia ja runsaasti yleisöä.

Kaupunkilaiset toivovat tavallista arkea

Turun tuomiokirkossa sadat kokoontuivat viettämään hiljaista hetkeä. Väkeä oli saapunut myös Turun ulkopuolelta. Kirkosta haettiin rauhaa ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Dagmar Pöntiskoski oli Turussa viettämässä häitä. Iloisen hääjuhlan vietto surevassa Turussa tuntui oudolta.

– Me tulimme eilen ja olimme jo kuulleet Turun tapahtumista. Tulimme tänne häihin. Oli vaikeaa yhdistää, että Turussa on hautajaiset ja meillä häät. Jollain tavalla pääsimme sen yli, vietimme häät ja kaikki meni hyvin.

Kirkko
Kaupunkilaiset osallistuivat hiljaiseen hetkeen myös Turun mikaelinkirkossa.Lassi Lähteenmäki / Yle

Pöntiskoski halusin häähumun päälle paikan, missä sai hetken hiljentyä miettimään tapahtunutta. Kirkko tuntui oikealta paikalta.

Myös Päivö Tarjamo Turusta haki kirkosta rauhaa.

– Halusin tulla tänne ja hiljentyä, muistaa tapahtunutta. On tarve rauhoittua ja asettaa elämä kohdalleen.

Evert Nilsson tuli tuomiokirkkoon Paraisilta.

– Tapahtuma oli erittäin traaginen. Hyvä nähdä, että ihmiset kokoontuvat yhteen ja on tärkeää, että palataan tavallisen arjen pariin.

Myös turkulainen Riikka Salminen uskoo tavallisen, normaalin arjen auttavan toipumisessa järkyttävästä tapahtumasta.

– Vaikeaa sanoa, koska arki palaa. Kyllä tämä rikkoi paljon turkulaisten idylliä.