Poliisi Turun puukotuksista: Uusia kotietsintöjä, pääepäiltyä yritetään kuulustella vielä tänään

Näin keskusrikospoliisi kertoi sunnuntaina tutkinnan etenemisestä. Uusia kiinniottoja ei ole tehty.

Turku
Media seuraa keskusrikospoliisin tiedotustilaisuutta Turussa 19. elokuuta 2017.
Media seuraa keskusrikospoliisin tiedotustilaisuutta Turussa lauantaina 19. elokuuta 2017. Keskusrikospoliisi tiedotti Turun tapahtumista eilen Turussa ja tänään tutkinnan etenemisestä kerrottiin tiedotteella.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Poliisi kertoo, että on jatkanut perjantaisten Turun keskustassa tapahtuneiden puukotusten esitutkintaa.

Tiedotteen mukaan tekoja tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä. Poliisi kertoo tehneensä uusia kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä, mutta uusia kiinniottoja ei ole tehty.

Puukotusten rekonstruktio järjestettiin Turun keskustassa tänään aamulla. Poliisin mukaan rekonstruktion teko on normaali osa vakavien rikosten tutkintaa.

Pääepäiltyä poliisi ei ole vielä päässyt kuulemaan, mutta kuulustelu yritetään järjestää vielä tämän päivän aikana. Tutkinnanjohtaja ei tarkenna, miksi pääepäiltyä ei ole päästy kuulemaan. Motiivista ei siis pystytä tarkemmin kommentoimaan.

– Motiivin kanssa tehdään koko ajan töitä, ja totta kai se tarkentuu. Emme ole pääepäiltyä vielä kuulleet, niin vielä on paljon auki, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth keskusrikospoliisista kertoo Ylelle.

Pääepäiltyä esitetään vangittavaksi.

– Vaatimus vangitsemisesta tullaan jättämään huomenna maanantaina kello 12:een mennessä Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.

Neljän muun epäillyn osuus vielä epäselvä

Neljän muun epäillyn kuulustelut ovat jatkuneet, ja he ovat olleet poliisin mukaan halukkaita selvittämään asioita.

– He ovat olleet yhteistyökykyisiä. Heitä on saatu kuulusteltua, ja he ovat olleet myötämielisiä tähän tutkintaan, Granroth sanoo.

Heidän osalta ei ole vielä ratkaistu, tullaanko heitä esittämään Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle vangittavaksi maanantaina. Heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä.

Neljän pidätetyn ja pääepäillyn lisäksi poliisi etsintäkuulutti yhden henkilön. Häntä ei ole vielä tavoitettu. Poliisi on myös takavarikoinut yhden auton, muttei kerro tarkemmin sen osuudesta tutkintaan.

Osa uhreista yhä sairaalassa

Poliisin tiedossa ei ole merkittäviä muutoksia rikosten uhrina loukkaantuneiden tilassa – osa on yhä sairaalassa. Osaa asianomistajista on päästy kuulemaan, mutta osan kohdalla odotetaan terveydentilan kohenemista. Tutkinnanjohtaja ei täsmennä, kuinka moni on vielä kuulematta tai sairaalassa.

Poliisi on kuulustellut myös silminnäkijöitä, mutta heidän osalta kuulustelut tulevat jatkumaan vielä useita päiviä.

Eilen poliisi julkaisi puhelinnumeron 0465342316, jossa otetaan vastaan kuvia ja videotallenteita WhatsApp-viesteinä. Poliisi on saanut jo materiaalia, ja sitä voi edelleen toimittaa tähän numeroon.

– Olemme kovin kiitollisia yleisölle. Toivomme, että jos ihmisillä on materiaalia niin lähettävät tähän numeroon, Granroth sanoo.

Poliisi tiedottaa tapauksesta seuraavan kerran huomenna maanantaina kello 12, ellei merkittävää tiedotettavaa ennen sitä ilmaannu.

Muokattu: Juttuun lisätty tutkinnanjohtajan kommentit.

Lue myös:

Koko Suomi hiljentyi – Video: turkulaiset surivat kynttilämeren äärellä ja tuomiokirkossa

Turun epäilty puukottaja tiukassa valvonnassa Tyksissä – uhattiin tappaa lauantaina

Video: Poliisi lavasti Turun tapahtumat sunnuntaiaamuna esitutkintaa varten