Puukottajan takaa-ajoon osallistunut turkulaismies sai tekijän vaihtamaan kulkureittiä

Abdulfazi Atai katsoi Turun surmatyöstä epäiltyä silmiin ja muutti miehen suunnan. Hän toivoo pelastaneensa henkiä uhkarohkealla lähestymisellään.

silminnäkijät
lähikuva nuoresta miehestä torilla

Abdulfazi Atai katsoo toria, jonka halki hän vain kaksi päivää aiemmin juoksi terroristiksi epäillyn miehen perässä. Nyt tori on hiljainen, ja taustalla kuuluvat vain liikenteen äänet ja lokkien kirkuminen.

Torilla oli perjantaina kauppiaita ja asiakkaita. Bussipysäkeillä moni odotti jatkoyhteyttä. Ihmisiä oli ostoksilla, menossa töistä kotiin tai vain viettämässä aikaa. Tavallisen perjantain rikkoivat äänet, kun mies kahden veitsen kanssa otti ensin yhden naisen hengen ja lopulta puukotti useaa tielleen osujaa.

Puukottajan kohdalle osui myös ostoksilla ollut Atai, joka saattoi muuttaa tapahtumien kulkua käännyttämällä epäillyn suuntaa sinne, missä oli vähemmän väkeä.

lähikuva nuoresta miehestä torilla
Johanna Manu / Yle

Reppu aseenaan kohti epäiltyä

Abdulfazi Atai oli ostoksilla keskustassa. Hän odotti bussia pysäkillä, kun kuuli torin toiselta laidalta meteliä. Hän näki miehen juoksevan kohti kahden veitsen kanssa.

– Minulla oli reppu mukana. Otin sen selästä ja halusin lyödä sillä miestä.

Huusin, että varokaa, varokaa! Tämä ihminen on tosi vaarallinen.

Abdulfazi Atai

Hetken aikaa terroristiksi epäilty ja Atai katsoivat toisiaan silmiin. Atai sai uhkarohkealla lähestymisellään epäillyn vaihtamaan suuntaa torin hiljaisemmalle puolelle, mutta pian mies oli jo löytänyt uuden uhrin. Atai lähti miehen perään ja otti torilta tuolin suojakseen.

reppu miehen kädessä
Johanna Manu / Yle

– Huusin: varokaa, varokaa! Tämä ihminen on tosi vaarallinen.

Mukaan liittyi kolme muutakin takaa-ajajaa. Atain mukaan tekijä iski surutta vastaantulijoihin. Takaa-ajo päättyi poliisin saadessa tekijän kiinni.

– Olin vihainen ja tosi surullinen. Halusin lyödä häntä, mutta poliisi sanoi, ettei saa lyödä.

Atai kertoo toimineensa, kuten näki oikeaksi. Hän tietää, että tällaiset takaa-ajot kuuluvat poliisille, mutta hän ei voinut vain katsoa sivusta. Ihmisiä oli vaarassa menettää henkensä, ja Atai toivoo estäneensä sen, että uhreja olisi tullut enemmän. Neljän maissa torin laidalla olevilla bussipysäkeillä oli paljon ihmisiä.

Rohkeus voitti pelon

Perjantain tapahtuma saa Abdulfazi Atain surulliseksi. Hän ymmärtää jälkikäteen, miten pelottava tilanne oli.

– Pelolle ei voi antaa valtaa, vaikka turvalliseksi kokemani Turku muuttuikin kammottavan tapahtuman näyttämöksi.

Atai on muuttanut Turkuun Afganistanista 11 vuotta sitten.

Kohtaaminen epäillyn kanssa vaati paljon rohkeutta, kun aseettomana kohtaa ihmisen, joka ei ole enää normaali.

Abdulfazi Atai

Hän on puhunut perjantain tapahtumista paljon. Hän on ylpeä itsestään ja toiminnastaan, vaikka tiesikin sen olevan uhkarohkeaa.

– Kohtaaminen epäillyn kanssa vaatii paljon rohkeutta, kun aseettomana kohtaa ihmisen, joka ei ole enää normaali. Hänellä oli kädessään aseita ja verta eikä hän armahtanut ketään, ei naisia eikä lapsia. Hän olisi voinut tehdä pahaa kenelle tahansa, joka tulee hänen eteensä.

nuori mies seisoo torilla reppu kädessä, taustalla grilli ja liiketiloja
Johanna Manu / Yle