Sisäministeriössä ollaan huolissaan myös suomalaisnuorten radikalisoitumisesta

Sisäministeriössä ei olla huolissaan vain turvapaikanhakijoiden mahdollisesta radikalisoitumisesta. Huoli koskee myös syrjäytyneitä suomalaisnuoria.

Turku
Mielenosoittaja näyttää keskisormea.
Alexander Becher / EPA

Kun Turun puukotustapausten tutkinta etenee ja tekijän motiivit selviävät, on viranomaisilla tarkan pohdinnan paikka.

– Selvitämme, ovatko toimenpiteemme Suomessa riittäviä syrjäytymisen estämiseksi ja mitä voimme vielä tehdä, etteivät varsinkaan nuoret miehet radikalisoituisi ja tekisi väkivaltaisia tekoja, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteaa.

– Muistutan, että kyse on kahdesta ryhmästä: ei vain tänne turvapaikkaa hekemaan tulleista, vaan myös suomalaisista syrjäytyneistä, jotka voivat radikalisoitua.

Mielen järkkyessä uhkana radikalisoituminen

Ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on Suomessa tällä hetkellä noin 10 000. Heidän lisäkseen on noin 700 henkilöä, jotka ovat saaneet lainvoimaisen kielteisen päätöksen.

– Tämä joukko on mahdollinen turvallisuusuhka.

– Heidän pitäisi palata maihin, joista he ovat tulleet. Heillä on hyvin traumaattisia kokemuksia. He ovat tahtoneet jäädä Eurooppaan ja nyt he ovat siinä tilanteessa, että Eurooppa ei ota heitä vastaan.

Päivi Nergin mukaan sisäministeriössä mietitään jatkuvasti toimia, miten kielteisen päätöksen saaneita voisi auttaa ja saada heidät lähtemään vapaaehtoisesti.

Tyhjyyden tunteen takia mieli järkkyy niin pahasti, että ollaan helposti Isil-propagandan tai terrorismiryhmien uhreja.

Päivi Nerg

– Yritämme tukea heitä ja antaa henkistä apua. Kielteisen turvapaikkapäätöksen ryhmässä voi olla ihmisiä, joilla elämän tyhjyyden tunteen takia mieli järkkyy niin pahasti, että ollaan helposti Isil-propagandan tai terrorismiryhmien uhreja.

– Jos emme osaa hoitaa tätä hyvin, silloin uhka voi kasvaa isoksi.

Päivi Nerg
Päivi NergYle

Epäilyt terrorismista poliisille

Radikalisoitunut ihminen voidaan ottaa viranomaisseurantaan, mikäli hänen epäillään valmistelevan terroritekoa.

Suojelupoliisilla on seurannassaan runsas 300 sellaista ihmistä, joilla arvellaan olevan yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

– Radikalisoituneiden määrää on vaikea arvioida. Kyse on joukosta, jonka suuruutta kukaan ei voi tietää. Kuten tutkijat ovat todenneet, ihminen voi radikalisoitua vaikka päivässä.

Nyt Suomessa epäillään ensimmäistä kertaa terroritekoa. Turun puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

– Olemmme kaikki kohdannet sen, mihin olimme varautuneet, ettei niin tapahtuisi. Se kuitenkin pääsi Turussa tapahtumaan. Suomi ei ole enää lintukoto. Mikään varautuminen ei poista sitä, että jotain voi tapahtua.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg kannustaa suomalaisia kertomaan pienetkin epäilyt terrorismista poliisille. Viranomaiset suhtautuvat erittäin vakavast pieniinkin epäilyihin.

Kansalaisten kannattaa olla aktiivisia, tuoda ilmi epäilyttäviä havaintoja ja luottaa siihen, että viranomaiset pyrkivät parhaaseen tulokseen.

Päivi Nerg

– Sellaiseen illuusioon ei voida mennä, että kaikkia voidaan seurata ja kun joku jotain ilmoittaa, niin huoli pois. Mutta kyllä kansalaisten kannattaa olla aktiivisia, tuoda ilmi epäilyttäviä havaintoja ja luottaa siihen, että viranomaiset omalla osaamisellaan pyrkivät parhaaseen tulokseen. Siten pystyttäisiin estämään Turun kaltaiset tapaukset.

Turussa puukotettiin perjantaina kymmentä ihmistä. Heistä kaksi kuoli ja kahdeksan haavoittui.

Puukouksista epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen ja hän on ollut turvapaikkaprosessissa.