Nuorisopassilla ilmaiseksi bussiin ja harrastuksiin – osa kaupungeista auttaa sen "oman jutun" löytämisessä

Menisitkö uimaan tai golfia pelaamaan, jos pääsisit ilmaiseksi? Entä tulisiko silloin käytyä laskettelemassa tai jalkapallopelissä? Maksuton nuorisopassi on saanut jo tuhannet nuoret innostumaan uusista lajeista.

nuoret
golf pallo ja reikä
AOP

Kaikilla ei ole varaa harrastaa. Muutaman euron kertamaksukin voi olla liikaa. Tai vaikka varaa olisikin, ei uusia harrastuksia välttämättä tule kokeiltua.

Muutamassa suomalaisessa kaupungissa on jo saatu hyviä kokemuksia harrastusten pariin ohjaavasta ilmaisesta nuorisopassista. Nuoret ovat kokeilleet erilaisia lajeja ja osa on alkanut liikkua säännöllisesti. Osan nuorista passi on vienyt kulttuurin pariin.

Mahdollisuus kokeilla

Esimerkiksi Porissa nuorisopassi (siirryt toiseen palveluun)otettiin käyttöön jo viisi vuotta sitten. Se oli suunnattu aluksi vain yhden vuosiluokan oppilaille, mutta muutaman viime vuoden aikana sitä ovat voineet käyttää kaikki yläkoulun oppilaat.

Kortti on jaettu lähes 2 500 oppilaalle ja esimerkiksi viime vuonna sillä oli 8 500 käyttökertaa. Niistä kolmasosa käytettiin uimahallissa. Muita suosittuja kohteita olivat muun muassa kuntosali, maauimala, hiihtokeskus, elokuvateatteri, keilahalli ja erilaiset tapahtumat. Osaan kohteista kortti tarjoaa yksittäisen tutustumiskerran, mutta esimerkiksi uimahallissa voi käydä ilmaiseksi kerran viikossa.

Porilaiset nuoret ovat olleet passin sisältöön varsin tyytyväisiä, ainakin kaupungin saaman palautteen perusteella.

– Passin sisältö on ollut monelle mieluisa, eikä uusia kohteita ole juuri pyydetty. Joitain palveluja käytetään toki enemmän kuin toisia, mutta ajatuksena on tarjota jokaiselle jotain. Kaikki pääsevät ainakin kerran kokeilemaan, kiinnostaako jokin, toteaa Porin kaupungin opetusyksikön suunnittelija Kirsti Nuorsaari.

"Ottakaa mallia"

Tyytyväiset porilaisnuoret ovat saaneet myös opetus- ja kulttuuriministeriön kiinnostumaan nuorisopassista. Työryhmä tapasi viime lukuvuoden aikana passia käyttäneitä koululaisia ja päätti nostaa sen raportissaan (siirryt toiseen palveluun) hyväksi käytännöksi, josta muutkin voisivat ottaa mallia.

Ministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari arvelee, että Porin nuorisopassi on tällä hetkellä tarjolla olevista vaihtoehdoista kattavin, koska siihen sisältyy liikunnan ja kulttuurin lisäksi myös ilmaisia bussimatkoja. Näin passin tarjontaan pääsee käsiksi hieman kauempaakin.

– Porissa on kuunneltu, mitä kohderyhmä haluaa. Se on todella tärkeää. Kannustan myös muita räätälöimään oman alueensa toimijoiden kanssa erilaisia ratkaisuja. Tavoitteenahan on madaltaa kynnystä harrastuksen aloittamiseen. Passi on oiva väline sen "oman jutun" löytämiseen, Kivisaari toteaa.