Herätys: Turun puukottaja vangittaneen, sairauslomaa ei haeta helposti, Aurinko pimenee USA:ssa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
kynttilämeri
Surijat ovat tuoneet muistokynttilöitä ja kukkia Turun perjantaisen puukotusiskun uhreille Turun kauppatorille lauantai-iltana 19. elokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turun joukkopuukotuksen pääepäiltyä esitetään vangittavaksi

Crista Granroth
Tutkinnanjohtaja keskusrikospoliisin rikoskomisario Crista Granroth Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi aikoo esitää Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle tänään maanantaina, että Turun puukotusiskuista pääepäiltynä oleva mies vangittaisiin. KRP tiedotti aikovansa esittää vangitsemista puoleenpäivään mennessä. Käräjäoikeuden vangitsemisistunto on määrä pitää tiistaina.

Yle selvitti: Vain harva valehtelee sairastumisesta pomolleen

kuumemittari miehen kädessä
Kuumeen rajana pidetään yleensä 37,5 astetta.Ismo Pekkarinen / AOP

Vain hyvin harva suomalainen tunnustaa valehdelleensa joskus sairastumisesta työnantajalleen, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Sen mukaan paljon tavallisempaa on, että töihin mennään sairaanakin.

Lukiolainen, huomioi nämä opiskelijavalinnan uudistuksessa

Ylioppilaslakkeja
Kaisa Siren / AOP

Ensi keväänä korkeakoulujen ja yliopistojen valintakokeita aiotaan keventää siten, ettei niissä menestymiseen tarvita pitkää valmistautumista ja valmennuskursseja. Opiskelijavalinta pääsykokeidenkin avulla on mahdollista, mutta kaiken kaikkiaan esimerkiksi lukio-opinnot ja ylioppilaskirjoituksissa menestyminen tulevat aiempaa tärkeämmiksi. Kokosimme lukiolaiselle ohjeet siitä, mitä nyt lukio-opintonsa aloittaneen pitää ottaa huomioon, kun korkeakouluopintoihin hakeudutaan uudella tavalla.

Itäafrikkalaisen Burundin rauhaa edistettiin Helsingissä

Burundi.
Poliisit löivät nuorta poikaa hallituksen vastaisten mielenosoitusten yhteydessä Burundin pääkaupungissa Bujumburassa toukokuussa 2015.Dai Kurokawa / AOP

Suomalaisella neuvotteluosaamisella on edistetty rauhan saamista Itä-Afrikan Burundiin. Burundin hallitus ja oppositio tapasivat Helsingissä heinä-elokuun vaihteessa. Kaksipäiväisissä neuvotteluissa etsittiin konfliktinratkaisujärjestö CMI:n johdolla lähentymistä konfliktin osapuolten välille. Burundia on koetellut jo yli kaksi vuotta poliittinen kriisi, jonka aikana hallituksen turvallisuusjoukot ovat tappaneet ja kiduttaneet satoja tai jopa tuhansia ihmisiä summittaisesti.

Jerry Lewis on kuollut

Legendaarinen koomikko Jerry Lewis on kuollut. Dean Martinin aisaparina tunnetuksi tullut ohjaaja ja näyttelijä kuoli 91-vuotiaana sunnuntaina Las Vegasissa.

Aurinko pimentyy Yhdysvalloissa

Auringonpimennyksen aikaan tarvitsee suojalaseja. Monet askartelevat sellaisen itse.
Auringonpimennyksen aikaan tarvitsee suojalaseja. Monet askartelevat sellaisen itse.Hans-Peter Dhuy / Yle

Auringonpimenneys kulkee halki Yhdysvaltojen maanantaina. Täydellistä pimennystä voi seurata kapealla kaistaleella länsirannikolta itärannikolle. Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen seuraa tilannetta paikan päällä.

Vaihtelevaa säätä koko maassa

maanantain sääkartta
Yle

Sää on vaihtelevaa. Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan Lapissa sataa päivällä paikoin ja illalla yleisemmin. Myös lännessä tulee paikoin sadekuuroja. Lämpötilat ovat alkuviikolla maan etelä- ja keskiosassa lähellä keskimääräistä. Lue lisää säästä: yle.fi/saa