1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korean niemimaa

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat kiistellyn sotaharjoituksen

Pohjois-Korean mielestä sotaharjoituksen aloittaminen on kuin bensan kaatamista liekkeihin.

Toinen kahdesta Yhdysvaltain B-1B Lancer -pommikoneista neljän Etelä-Korean hävittäjän saattelemana Osanin lentotukikohdan yllä Etelä-Koreassa 13. syyskuuta. Kuva: EPA / Yonhap

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat maanantaina vuosittaisen sotaharjoituksensa huolimatta jännittyneestä tilanteesta Korean niemimaalla.

Kymmenen päivää kestävään Ulchi-Freedom Guardian (UFG) -sotaharjoitukseen osallistuu tuhansia eteläkorealaisia ja yhdysvaltalaisia sotilaita. Aikaisempina vuosina osanottajia on ollut Etelä-Koreasta arviolta 50 000 ja Yhdysvalloista noin 25 000.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on harjoitella niin maalla, merellä kuin ilmassakin sekä tehdä tietokonesimulaatioihin perustuvia harjoitteita. Viime vuosina harjoituksissa on keskitytty muun muassa terrorismiin sekä kemialliseen sodankäyntiin liittyviin teemoihin.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset ovat saaneet ankaraa kritiikkiä Kiinalta ja Venäjältä, jotka ovat kehottaneet jäädyttämään kaikki provokaatiot, kuten sotaharjoitukset, Korean niemimaalla.

Yhdysvallat on vakuuttanut, että armeijoiden harjoitus on puolustukseen keskittyvä, mutta Pohjois-Korean näkökulmasta läntiset kumppanit valmistautuvat hyökkäykseen.

Pohjois-Korea ilmoittikin sunnuntaina sanomalehtensä Rodong Sinmunin välityksellä, että sotaharjoitusten aloittaminen on ”kuin kaataisi bensaa liekkeihin”. Samalla lehti varoitti ydinsodan uhasta.