Mystinen tulipalo omakotitalossa – kyseessä ehkä tekstiilien itsesyttyminen

Pesuhuoneessa ollut vaatekasa roihahti tuntemattomasta syystä palamaan.

tulipalot
Valkoiseksi maalattu puulattia.
Puulattioiden käsittelyaineiden levittämiseen käytetyt tekstiilit aiheuttavat joskus syttymisvaaran. Risto Koskinen / Yle

Mikkelin Vanhalan kaupunginosassa syttyi maanantaiyönä omakotitalon pesuhuoneessa tulipalo, kun pesuhuoneessa vaatekorissa olleet vaatteet roihahtivat tuntemattomasta syystä liekkeihin.

Talossa asuneet kaksi iäkkäämpää ihmistä olivat heränneet palohälyttimen ääneen ja ennen talosta poistumistaan viskanneet vaatteiden päälle sammutuspeitteen.

– Se on pikkuinen mysteeri, että mikä ne vaatteet oikein sytytti, sanoo palomestari Ismo Vihro.

Syynä puupintojen käsittelyaine?

Merkittäviä vahinkoja tulipalo ei aiheuttanut, mutta pesuhuoneen kattorakenteita jouduttiin sammutustöiden yhteydessä purkamaan.

Palomestari Vihron mukaan yksi mahdollisuus on, että kyseessä on niin sanottu itsesyttyminen. Sellaisia aiheuttavat joskus rätillä levitettävät puupintojen käsittelyaineet. Tapaukset eivät ole täysin harvinaisia.

– Esimerkiksi puulattioille levitetään aineita, jotka saattavat aiheuttaa tällaista, jos levittämiseen käytetyt tekstiilit jäävät myttyyn, eivätkä pääse tuulettumaan. Siksi niiden pullojen kyljissä varoitetaankin, että rätit pitää levittää tuulettumaan käytön jälkeen.

Varmaa on, että toimintakunnossa oleva palovaroitin osoittautui jälleen kerran hintansa arvoiseksi.

– Ilman sitä tässä olisi ollut ainekset paljon pahempaankin, sanoo palomestari Ismo Vihro.